Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Guatemalas urgamla kultur blomstrar i isolerad by - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 25.2.2013

Guatemalas urgamla kultur blomstrar i isolerad by

En liten mayaindianby i Guatemelas berg har länge hamnat på sidan om utvecklingen. En bilväg till byn byggdes först för femton år sedan.

Guatemala, Mayat, keittiö, tuli. Kuva: Larisa Pelle.Också Teresa Bautista de Calmo och hennes son Juanito använder det urgamla mam-språket då de diskuterar i Todos Santos. Spårket har till exempel ingen d-bokstav alls. Bild: Larisa Pelle.

Till den närmaste staden, livliga och stökiga Huehuetenango, är det bara 40 kilometer, men stämningen i Todos Santos är helt annorlunda.

Byns invånare hör till mayafolkens mam-grupp. Till skillnad från stadsborna talar de det urgamla mam-språket i stället för spanska, de klär sig i traditionella kläder och håller envist samman även om manga andra mayor har givit upp sin gamla livsstil och smält in bland majoritetsbefolkningen.

Jeans och t-tröjor ser man knappt alls i Todos Santos. Också tonåringarna klär sig i randiga byxor och blusar som deras mammor broderat. De trendigaste har namn på västerländska varumärken broderade på sin traditionella skjorta: Puma och Nike är de populäraste.

"Att väva och brodera en kvinnoskjorta kan ta hela två månader om man arbetar många timmar per dag. Ja, det är mycket jobb men det är vår tradition. Alla kläder ska göras själv!" säger 52-åriga Santiaga Pablo.

Tvärtemot läget i resten av Guatemala är det kvinnorna som spelar den viktigaste rollen i samhället. Kvinnorna är i majoritet i byn eftersom många män har åkt till USA i hopp om ett bättre liv.

Hembyn kallade hem från världen

37-åriga Miguel Mendoza jobbar i Huehuetenango, men återvänder varje kväll hem till Todos Santos.

Mendoza hade tur då han som ung studerande fick chansen att via ett utbytesprogram åka till Frankrike för att studera ekonomi.

Efter att han blivit färdig återvände han till sin hemby inspirerad av alla nya idéer.

"Utomlands insåg jag tydligt att jag hör hemma här. Min hemby behöver mig mer än någonsin. Alltför många år har vi mayor varit ett splittrat och underkuvat folk”, konstaterar Mendoza.

”Vi har överlämnat rättigheterna till våra marker, lämnat våra traditionella näringar och glömt vårt språk. Nu när hela världens blickar är riktade mot mayakulturen är det hög tid för oss att återuppliva den och förena oss.”

Mannen har energi och inspiration så att det räcker: som bäst håller han på att samla understöd för sin idé att samla representanter för Guatemalas alla 26 mayagrupper till ett nationellt råd.

Rådet skulle delta i beslutsfattandet i frågor som gället ursprungsbefolkningen.

För tillfället finns det bara några representater för ursprungsfolken i landets parlament trots att över hälften av landets befolkning är mayaindianer.

Larisa Pelle

Den 21 februari firades den internationella modersmålsdagen.

Texten är en förkortad version av Larisa Pelles mer omfattande reportage som publiceras i det nummer av tidningen Kehitys-Utveckling-som utkommer den 20 mars. Tidningen kan beställas gratis från adressenkehitysutveckling@esaprint.fi.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 25.2.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi