Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Malier ger pengar, blod och bilar till kriget - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 13.2.2013

Malier ger pengar, blod och bilar till kriget

Mali hör till världens fattigaste länder men invånarna stödjer aktivt kriget mot islamisterna. På ett par veckor har man fått in över en halv miljon euro, tillkännager regeringen. Dessutom har folk donerat blod och bilar.

Mali, katu, rekka. Kuva: Marc-André Boisvert/IPS.Den kaotiska situationen i nordafrikanska Mali har fått folket i rörelse. Det här är Niono i landets norra del. Foto: Marc-André Boisvert/IPS.

De fattiga invånarna i Mali har öppnat sina plånböcker för att stödja sitt lands kamp mot islamisterna, allt från studerande till företagare bidrar.

Islamisterna, och tuaregerna som anslöt sig till dem i början, lyckades ifjol ockupera hela norra Mali.

Idag har rebellerna drivits ut ur nästan alla städer med hjälp av Frankrike och grannländerna, men sammandrabbningarna fortsätter.

Mali styrs av en militärregering som tog makten i mars ifjol. Parlamentets talesman Dioncounda Traoré fungerar som president tills nästa val.

När islamisterna hade tagit sig fram till staden Konna i landets mellersta del satte Frankrike igång med luftattacker för att hjälpa Malis armé, på Traorés begäran.

Traoré vädjade också till sitt lands befolkning för att de skulle stödja arméns krigshandlingar. Enligt regeringen har man fått ta emot över en halv miljon euro på bara ett par veckor.

Studiestöd hamnar i krigskassan

”Då islamisterna ockuperade Konna vakade vi hela natten”, berättar Ibrahim Traoré som är generalsekreterare för Malis skolelevs- och studentförbund.

Enligt honom anslöt sig vissa studerande frivilligt till armén, men förbundet beslöt efter övervägande att hålla sig till penninginsamlingar.

Man var enig om att donera ett par euro per person till krigskassan av det studie- och läroboksstöd som Mali betalar till studerande.

I början av februari hade stödet från de studerande vuxit sig lika stort som de andra privata donatorernas, med andra ord var det mer än en halv miljon euro.

Mali har ungefär 16 miljoner invånare och är ett av världens fattigaste länder. Militärkuppen som ägde rum våren 2012 gjorde att biståndspengarna till landet krympte ytterligare.

Checker och blod

Malierna stödjer beväpnat motstånd mot den islamistiska makten.

Kassim Traoré som är generalsekreterare för unga maliska journalisters förening berättar att journalisterna aktivt deltar i insamlingen.

Också malier bosatt utomlands deltar i stora skaror. Deras organisationsordförande Habib Sylla donerade i januari en check på 150 000 euro till Malis regering.

”Och det här är bara början. Malier som bor i utlandet reagerade positivt på den tillfälliga presidentens vädjan efter att Konna ockuperades”, säger Sylla.

En av de största bidragsgivarna är Mali Textile Development Company. Deras donation låg på 90 000 euro.

”Dessutom ger vi fyra stycken fyrhjulsdrivna bilar till arméns förfogande, och 3500 arbetstagare donerar blod till dem som skadats i kriget”, berättar företagets chef Salif Cissokho.

Allierade blev motståndare

Tuaregerna, som är ett av Saharas nomadfolk, utgör en tiondel av Malis befolkning. De har kämpat mot staten Mali allt sedan den grundades år 1960.

Den kaotiska situationen i huvudstaden Bamako, tillsammans med vapen som de tuareger som flytt från Libyen hämtade, gjorde trupperna så starka att tuaregerna utropade en egen stat i norra Mali; den 6 april 2012 utropades Azawad.

Terroristorganisationen al-Qaidas lokala grupperingar vände sig i somras emot tuaregrebellerna och tog makten. De förespråkar islams lag men skaffar sin finansiering bland annat från narkotikahandel och kidnappningar.

Tuaregernas rörelse MNLA stödjer nu Malis och Frankrikes trupper som slåss mot islamisterna. MNLA säger sig nöja sig med självstyre istället för självständighet.

Soumaila T. Diarra – Inter Press Service

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 13.2.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi