Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kikujujen suosiminen aiheuttaa jännitteitä Keniassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 13.2.2013

Kikujujen suosiminen aiheuttaa jännitteitä Keniassa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan kikuju-heimon suosiminen on aiheuttanut jännitteitä alueella, joka ei ole vieläkään toipunut viime vaaleja seuranneiden rajujen väkivaltaisuuksien jäljiltä.

Kenian hallitus syyttää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchia (HRW) väärän tiedon levittämisestä.

Raportissaan Discrimination Against Rift Valley Displaced järjestö toteaa viime vuoden lopussa Ison hautavajoaman alueella tekemiensä haastatteluiden pohjalta, että Kenian hallitus suosii selvästi kikuju-heimoon kuuluvia asunnon, maan ja rahan saamisessa auttaessaan maan sisäisiä pakolaisia.

Sen sijaan suurinta osaa kodittomiksi jääneistä kalenjineista ei ole virallisesti rekisteröity, eivätkä he ole siten saaneet hallitukselta apua. Heitä on yhteensä noin 300 000 ympäri Keniaa.

Kikujuita on HRW:n mukaan  myös siirretty kalenjinien asuttamille alueille.

Jälkimmäisten mukaan taustalla onkin strateginen pyrkimys muuttaa väestön etnistä rakennetta ennen maaliskuussa pidettäviä parlamentti- ja presidenttivaaleja, jotta kikujut saisivat enemmän ääniä.

Kenia, vaalimainos. Kuva: Radio Nederland Wereldomroep/FlickrKenian nykyisen presidentin Mwai Kibakin vaalimainos vuodelta 2007. Kuva: Radio Nederland Wereldomroep/Flickr, CC BY 2.0.

Istuva presidentti Mwai Kibaki on kikuju. Kenian sisäisistä pakolaisista vastaavan ministeriön virkailijan mukaan koko hallituskoneisto on kikujujen hallussa ja suosii kikujuja.

Tämä siitä huolimatta, että etnisyyteen perustuva suosinta tai syrjintä on kielletty niin kansainvälisissä ihmisoikeuslaeissa kuin Kenian perustuslaissakin.

Viime vaalien perintö

Kikujujen suosiminen on HRW:n mukaan aiheuttanut jännitteitä alueella, joka ei ole vieläkään toipunut viime vaaleja seuranneiden rajujen väkivaltaisuuksien jäljiltä.

Ne olivat paljolti juuri kikujujen ja kalenjinien välisiä. Kuolleiden ja raiskattujen lisäksi koko maassa joutui kotinsa jättämään noin 650 000 ihmistä.

Nyt pelätään saman toistumista.

HRW:n syytteet ovat vakavia. Lisäksi viime vaalien jälkeisestä väkivallasta Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa syytettynä oleva Uhuru Kenyatta, kikuju,on yksi presidenttiehdokkaista. 

Hallitus syyttää mediaa

Hallituksen puhemiehen Muthui Kariukin mukaan Kenia on kohdellut kaikkia sisäisiä pakolaisia tasaveroisesti. Nimestä päätellen myös Kariuki on kikuju.

Kariukin mukaan raportin julkaisuajankohta heti ehdokasluetteloiden julkaisun jälkeen viittaa siihen, että järjestöllä on omia tarkoitusperiään.

Kariuki lisäsi vettä myllyyn toteamalla, että hallituksella ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö ulkomaisen median viime vaalien yhteydessä julkaisemat jutut saaneet kenialaisia näkemään toisiaan vihollisina ja edesauttaneet sekasorron syntymistä.

Kariukin mukaan kaikki, jotka julkaisevat jotakin “vahingollista“ varmistamatta asiaa hallitukselta, tullaan pidättämään. Hän vetosi niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin toimittajiin, jotta nämä “säätelisivät” itseään.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreen median vapautta käsittelevässä listauksessa Kenia on sijalla 71, mikä ei ole kovin huonosti 179 maan joukossa.

Nyt näyttää siltä, että linja toimittajia kohtaan on kiristymässä. 

Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 23.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi