Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Malilaiset tukevat sotaa rahalla, verellä ja autoilla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 12.2.2013

Malilaiset tukevat sotaa rahalla, verellä ja autoilla

Maailman köyhimpiin valtioihin kuuluvan Malin kansalaiset antavat tukensa sotaan islamisteja vastaan. Parissa viikossa tukea on hallituksen mukaan tullut yli puoli miljoonaa euroa. Lisäksi on lahjoitettu autoja ja luovutettu verta.

Mali, katu, rekka. Kuva: Marc-André Boisvert/IPS.Pohjoisafrikkalaisen Malin sekava tilanne ajaa asukkaita liikkeelle. Kuva Nionosta maan pohjoisosissa. Kuva: Marc-André Boisvert/IPS.

Köyhän Malin asukkaat opiskelijoista yrittäjiin ovat avanneet kukkaronnyörejään tukeakseen maansa sotaa islamisteja vastaan.

Islamistit ja heidän kanssaan alussa liittoutuneet tuaregit onnistuivat viime vuonna valtaamaan koko Pohjois-Malin.

Nyttemmin kapinalliset on häädetty Ranskan ja naapurimaiden avustuksella lähes kaikista kaupungeista, mutta yhteenotot jatkuvat.

Malia johtaa viime maaliskuussa vallan kaapannut sotilashallitus. Parlamentin puhemiehen Dioncounda Traorén on määrä toimia presidenttinä seuraaviin vaaleihin asti.

Kun islamistit olivat tammikuussa edenneet Konnan kaupunkiin maan keskiosissa, Ranska aloitti Traorén pyynnöstä Malin armeijaa tukevat ilmaiskut.

Traoré vetosi myös omaan kansaansa, jotta se tukisi armeijan sotaponnistuksia. Parissa viikossa tukea oli tullut hallituksen mukaan yli puoli miljoonaa euroa.

Opintotukia sotakassaan

”Päivänä, jona islamistit valtasivat Konnan, valvoimme koko yön”, Malin koululais- ja opiskelijajärjestön pääsihteeri Ibrahim Traoré kertoo.

Hänen mukaansa jotkut opiskelijat ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi armeijaan, mutta järjestön johto päätti harkinnan jälkeen keskittyä rahankeruuseen.

Yksimielinen päätös oli, että valtion opiskelijoille maksamasta opinto- ja oppikirjatuesta peritään parisen euroa henkeä kohden sotakassaan.

Helmikuun alkuun mennessä opiskelijoiden tuki oli tuottanut saman verran kuin muiden yksityisten tukijoiden, yli puoli miljoonaa euroa.

Liki 16 miljoonan asukkaan Mali kuuluu maailman köyhimpiin valtioihin. Kevään 2012 sotilasvallankaappaus supisti maahan tulevia kehitysapuvirtoja entisestään.

Sekkejä ja verta

Malilaisilta virtaa tukea islamistivallan aseelliseen torjuntaan.

Nuorten malilaisten toimittajien yhdistyksen pääsihteeri Kassim Traoré kertoo journalistien osallistuvan aktiivisesti keräykseen.

Myös ulkomailla asuvien malilaisten sankka joukko on mukana. Heidän järjestönsä johtaja Habib Sylla toimitti tammikuussa Malin hallitukselle 150 000 euron sekin.

”Tämä on vasta alkua. Ulkomailla asuvat malilaiset reagoivat myönteisesti vetoomukseen, jonka väliaikainen presidentti esitti Konnan valtauksen jälkeen”, Sylla lausui.

Yrittäjien etunenässä tukensa antoi Mali Textile Development Company, jolta heltisi 90 000 euroa.

”Yhtiö antaa lisäksi neljä nelivetoautoa armeijan käyttöön ja 3 500 työntekijää luovuttaa verta sodassa haavoittuneille”, yhtiön johtaja Salif Cissokho sanoi.

Liittolaisista vastustajiksi

Saharan paimentolaiskansoihin kuuluvia tuaregeja on alle kymmenesosa Malin väestöstä. He ovat sotineet Malin valtiota vastaan sen perustamisesta vuonna 1960.

Pääkaupungin Bamakon sekava poliittinen tilanne ja Libyasta paenneiden tuaregien tuomat aseet vahvistivat joukkoja niin, että tuaregit julistivat 6. huhtikuuta Pohjois-Maliin omaan valtion, Azawadin.

Alueella toimivat terrorijärjestö al-Qaidan paikalliset ryhmittymät kääntyivät viime kesänä tuaregikapinallisia vastaan ja ottivat vallan. Ne kannattavat islamin lakia, mutta hankkivat rahoitusta muun muassa huumekaupalla ja sieppauksilla.

Tuaregien MNLA-liike tukee nyt islamisteja vastaan taistelevia Malin ja Ranskan joukkoja. Liike sanoo tyytyvänsä itsenäisyyden sijasta itsehallintoon.

 Soumaila T. Diarra - Inter Press Service

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 15.2.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi