Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tunisia siirtyy hitaasti demokratiaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Maailman taustat

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Tunisia siirtyy hitaasti demokratiaan

Tunisialaisen poliitikon Houda Cherifin mukaan suomalaista ja tunisialaista demokratiaa ei voi edes verrata. Hänen kotimaansa on vasta nousemassa diktatuurista.

Houda Cherif, Tunisia. Houda Cherif on huolissaan Tunisian demokratian kehittymisestä.

”Olin aika vaikuttunut. Se oli todellista demokratiaa.”

Näin kuvaa Suomen poliittista järjestelmää tunisialainen Houda Cherif, joka vieraili Suomessa viime syksynä kunnallisvaalien alla.

”Kaikki on niin organisoitua ja kaikessa mennään suoraan asiaan. Hallitus on avoin kaikissa asioissa”, Cherif kuvailee.

Cherif päätyi Suomeen suomalaisen Demo ry:n kautta. Demokratiaa kehitysmaissa edistävällä järjestöllä on Tunisiassa yhteistyökumppaneidensa kanssa kehitysyhteistyöhanke, jossa järjestetään tunisialaisille aloitteleville poliitikoille koulutusta demokratiasta. Osa opiskelijoista vieraili syksyllä Suomessa tapaamassa muun muassa kansanedustajia.

Tunisia valikoitui Demon kohdemaaksi, koska maa on vasta siirtymässä demokratiaan. Maa eli vuosikymmeniä yksipuoluejärjestelmässä. Viimeiset 24 vuotta presidentti Zine el Abidine Ben Ali puolueineen voitti vaaleja 99,9 prosentin äänisaaliilla eikä vastarintaa suvaittu. Samaan aikaan ihmiset turhautuivat köyhyyteen ja jatkuvaan työttömyyteen.

Lopulta tunisialaisten kärsivällisyys loppui ja nämä lähtivät kaduille osoittamaan mieltään tammikuussa 2011. Ben Ali pakeni maasta, ja samalla alkoi useiden arabimaiden läpi kulkenut vallankumousaalto.

”Ihmiset olivat turhautuneita kaikkialla maassa. Otimme suuren riskin tulla tapetuiksi. Meidät pelasti vain se, ettei tulituskäskyä toteutettu”, Cherif muistelee mielenosoituksia.

Suomi yllättää

42-vuotiaalle Cherifille mukaan Ben Alin lähtö oli unelmien täyttymys ja mahdollisuus muuttaa Tunisiaa. Samoin ajattelin moni muukin, sillä vallankumouksen jälkeen Tunisiaan syntyi yli sata puoluetta.

Mielenosoitus Tunisiassa. Kuva: Amine Ghrabi/Flickr, CC BY-NC 2.0Tunisiassa on osoitettu ahkerasti mieltä yksipuoluejärjestelmän kaatumisen jälkeenkin. Kuva: Amine Ghrabi/Flickr, CC BY-NC 2.0

Cherif kuuluu liberaaliin Al Jomhouri -puolueeseen ja aikoo asettua ehdolle seuraavissa vaaleissa, jos kunnolliset vaalit vain saadaan aikaan.

Ongelmana demokraattisen järjestelmän rakentamisessa on, etteivät puolueet ole tottuneet tekemään yhteistyötä.

”Ihmiset eivät aiemmin olleet kiinnostuneita politiikasta koska järjestelmä ei sallinut muutosta. Meillä ei ollut koulutusta perusoikeuksista tai demokratiasta”, Cherif kertoo.

Demo pyrkii puuttumaan ongelmaan järjestämällä koulutusta, jossa lähdetään alkeista asti. Järjestön vt. toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kertoo, että koulutuksissa käsitellään esimerkiksi monipuoluejärjestelmää ja sitä, miten asioihin etsitään yhdessä rauhanomaisia ratkaisuja.

Suomi on siitä hyvä esimerkki, vaikka tarkoituksena ei olekaan viedä Suomen järjestelmää sellaisenaan Tunisiaan.

”Emme voi viedä omia ajattelumallejamme, mutta voimme tukea paikallisia pyrkimyksiä”, Kukkamaa-Bah toteaa.

Hänen mukaansa tunisialaiset sekä muutkin Demon vieraat ovat ihmetelleet suomalaista konsensuspolitiikkaa, jossa puolueet tekevät yhteistyötä eikä suuria vastakkainasetteluja ole. Keskustelu on avointa.

”Monissa kohdemaissamme ei tulisi kysymykseenkään että puolueen jäsen kysyisi jotain ministeriltä tai kansanedustajalta, sillä nämä ovat niin suuria auktoriteetteja”, Kukkamaa-Bah sanoo.

Asenteita muutettava

Houda Cherif ei ole kovin tyytyväinen Tunisian demokratian kehitykseen. Maa onnistui kyllä pitämään vaalit syksyllä 2011 ja luomaan uutta perustuslakia säätävän komitean. Huolta aiheuttavat kuitenkin esimerkiksi islamilaisten salafistien sekä poliisin kahinat. Talous voi huonosti ja työttömyystilanne on vain pahentunut.

Helmikuussa maassa murhattiin oppositiopoliitikko, mikä on saanut pääministerin ehdottamaan hallituksen vaihtamista.

Maan on määrä pitää uudet vaalit kesällä 2013, mutta Cherif ei usko niiden toteutumiseen. Hän toivoo hallituksen vaihtumista, sillä edistys on ollut vallankumouksen jälkeen hidasta. Yksi syy on hänen mukaansa asenne.

”Täällä politiikka tarkoittaa valtaa, ei kansan palvelemista. Ajattelutavan on muututtava”, hän toteaa.

Teija Laakso / maailma.net

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi