Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Skatteparadisen kan besegras, säger sakkunnig - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 7.2.2013

Skatteparadisen kan besegras, säger sakkunnig

Om det finns tillräckligt med politisk vilja kan man få stopp på kapitalflykten från utvecklingsländerna till de rika länderna, säger kapitalflyktsexperten Raymond Baker som besökte Helsingfors i början av veckan.

Rahanpesu, seteli, raha. Kuva: Images_of_money/FlickrOrsaken till kapitalflykt är tvivelaktiga skattearrangemang, penningtvätt och korruption som företag sysslar med. Foto: Images_of_money/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Kapitalflykten anses vara det största hindret för att utvecklingsländerna ska utvecklas.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Global Financial Integrity (GFI) gick utvecklingsländerna miste om mer än 630 miljarder euro i skatteintäkter år 2010.

Orsakerna är tvivelaktiga skattearrangemang, penningtvätt och korruption som en del företag sysslar med.

Summan ökade med 11 procent från året innan, och överstiger många gånger de pengar som årligen ges i utvecklingsbistånd.

”Det är vi i västvärlden som har skapat det här systemet. Det bästa vi kunde göra är att hjälpa utvecklingsländerna behålla sina egna pengar”, säger GIF:s chef Raymond Baker.

Han är en av världens största experter på kapitalflykt. I början av veckan besökte han Helsingfors som utrikesministeriets och Kepas gäst.

Komplicerade arrangemang i kulisserna

Företagens ägarförhållanden och dotterbolagsarrangemang är så invecklade att det nästan är omöjligt att ta reda på hur pengarna rör sig. Som hjälp använder företagen sig av skatteparadis. Enligt Baker finns det cirka 70 skatteparadis i världen.

”Ett företag kan ha pengar i ett land där det inte har någon verksamhet. Samtidigt produceras ingenting i det land där företaget verkar aktivt”, förklarar han.

Han anser att skillnaden mellan skattefiffel och skattesmitning är så diffus att det i praktiken handlar om samma sak.

Skattefiffel brukar vara en beskrivning för illegala åtgärder som företag gjort sig skyldiga till, medan skattesmitning är en benämning för att man utnyttjar luckor i lagen.

”Företaget kanske inte har brutit mot lagen i hemlandet, men mot lagar i ett annat land. Och om lagbrott har skett i något land så är verksamheten orättmätig.”

Ändå vill Baker inte skylla allt på skatteparadisen. Han tycker att det är viktigare att eliminera de strukturer som upprätthåller dem. De bygger på hemliga avtal företag emellan.

”Problemet försvinner inte för att skatteparadisen försvinner. Pengarna finns inte i skatteparadisen”, motiverar han.

Trots att det verkar som en ändlös uppgift att stoppa kapitalflykten är Baker hoppfull. Det finns redan skatteparadis som har upphört att existera. Ett av dem är Isle of Man i Irländska sjön. ”På Isle of Man försöker man hitta nya utkomstmöjligheter nu. Ekonomin som var uppbyggd på skattesmitarpengar vacklar, och ön är inte villig att ta emot sådana pengar” berättar Baker.

Kina största förloraren

Mest kapital flyr från Kina, vars förlorade kapital täcker nästan hälften av de penningströmmar som GFI har följt med.

Andra stora förlorare är Mexiko, Malaysia, Saudiarabien och Ryssland.

Ungefär 6,6 procent av penningströmmarna kom från Afrika söder om Sahara.

Systemet är mest förödande för de allra fattigaste länderna eftersom deras svaga regeringar är i stort behov av skatteintäkter för att hälsovården, skolorna och infrastrukturen, med mera, ska kunna utvecklas.

Finlands långvariga samarbetsland Zambia gick miste om 6,5 miljarder euro i fjol. Det motsvarar nästan hälften av landets bruttonationalprodukt.

Marjut Tervola

En längre artikel om ämnet kommer att ingå i tidningen Kehitys-Utveckling i mars 2013.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 7.2.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi