Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Över en miljard indier ska få gratis medicin - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 29.1.2013

Över en miljard indier ska få gratis medicin

Hälsovårdskostnaderna i Indien är höga på grund av dyra mediciner och läkarbrist. Nu planerar Indien att ge hela folket gratis medicin.

Intia, ilmaiset lääkkeet. Kuva: Pia Heikkilä.För Kaustub Krishnas pojke Raju kostar medicinerna fyra euro varje vecka. Det är för mycket för deras familj. Foto: Pia Heikkilä.

Kaustub Krishna och hans pojke Raju sitter i skuggan för att undkomma eftermiddagshettan i Mumbai Reay Road slum. Till deras familj hör ytterligare tre barn, Krishnas fru och hennes föräldrar.

Hela familjen bor i ett skjul som är femton kvadratmeter stort. Det ligger i slummen bredvid tågstationen.

Fyraåriga Raju är stillsam för sin ålder. Det är svårt att uppfatta vad han säger. Han fick en allvarlig hjärnskada när han föddes, som gör att hans utveckling släpar efter.

Raju har också drabbats av olika kroniska inflammationer. Familjen har blivit tvungen att ta lån för att klara av hans hälsovårdsutgifter.

”Det går ungefär 300 rupier i veckan (4 euro) till läkararvoden och mediciner, och det har vi inte råd med”, berättar Kaustub.

”Allra dyrast är inflammationsläkemedlen och medicinerna för långvarigt bruk. Men för oss är pojkens mediciner så viktiga att vi ibland går och lägger oss hungriga."

Hjälp från regeringshåll

Snart kan familjen Krishna få det lättare; Indiens regering planerar nämligen att ge gratis mediciner åt landets 1,2 miljarder invånare.

Beslutet har planerats i flera år. För närvarande testas gratis medicintillgång i delstaten Rajahstan, där myndigheterna har bestämt sig för att de 68 miljonerna invånare ska få basläkemedel avgiftsfritt.

Också Tamil Nadu har meddelat att man kommer att dela ut gratis mediciner till sina 72 miljoner invånare, och i delstaten Madhya Pradesh börjar man göra det redan nästa månad.

Det är meningen att Indiens alla 28 delstater småningom ska delta i projektet.

All India Drug Action Network, som är landets sakkunnigorgan för hälsovård, tror att det hela kommer att lyckas eftersom den indiska centralförvaltningen som bäst håller på med täckande hälsovårdsreformer.

De fattigas läkare förespråkar gratis mediciner

Vid kliniken Holy Cross som upprätthålls av delstaten Maharashtra vårdar man många patienter som knappt kan försörja sig. Läkaren Vijay Sharma berättar att många patienter inte söker vård på grund av brist på pengar.

”För många av mina patienter är det inte möjligt att köpa mediciner, för alla deras pengar går till mat och boende. En ond cirkel uppstår, för många sjukdomar förvärras om de inte behandlas”, säger han.

Enligt sakkunniga är en allvarligt insjuknad familjemedlem en av de vanligaste orsakerna till skuldsättning.

Enligt regeringens planeringskommission har medicinpriserna stigit skyhögt under de sista tjugo åren.

Distributionen av gratis läkemedel kommer att gå till så att delstaten köper generiska läkemedel direkt av tillverkaren och patienten får dem mot recept.

Initiativet strävar efter att förhindra spekulation med läkemedel.

”På det här sättet får vi stopp på den symbios mellan läkare och medicintillverkare som har funnits i decennier”, säger doktor Nirmal Kumar Gurbani, rådgivare för Rajahstan Medical Service Corporation.

Läkemedelsjättarnas vinst kan minska

Enligt prognoser kommer stora läkemedelsfabrikanter som Pfizer, GlaxoSmithKline och Merck att lida av lagreformen. De lägger ner miljarder dollar årligen på vårdsforskning, och strävar efter tillväxt i ekonomier som befinner sig i utveckling, så som Indien.

”Många läkemedelstillverkare framställer samma medicin under många olika namn. Vissa mediciners priser kan vara tiotals gånger så höga som de generiska medicinernas. Läkaren kan själv avgöra vilken medicin han rekommenderar”, förklarar Sharma.

Årligen råkar cirka 40 miljoner indier i ekonomiska svårigheter på grund av sjukdom.

Världshälsoorganisationen WHO rapporterar att 40 procent av sjukhuspatienterna har blivit tvungna att låna pengar eller sälja egendom för att kunna betala sin vård. En fjärdedel av de sjuka har inte råd att gå till läkare över huvud taget.

Dessutom lider Indien av läkarbrist. Ungefär en tredjedel av befolkningen på den indiska landsbygden saknar tillgång till läkartjänster och mediciner.

Och läkarbristen gör att kostnaderna för vården stiger. Enligt WHO finns det 6,5 läkare per 10 000 invånare i Indien. I Kina är siffran 14,2 och i Finland 33.

Särskilt svårt är det med sjukvården för de fattiga, eftersom det är få läkare som vill ha ett underbetalt jobb på ett statligt sjukhus.

Pia Heikkilä

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 29.1.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi