Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Yli miljardille intialaiselle ilmainen lääkitys - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.1.2013

Yli miljardille intialaiselle ilmainen lääkitys

Terveydenhoidon kuluja nostavat Intiassa kalliit lääkkeet ja lääkäripula. Intia suunnittelee ilmaisten lääkkeiden jakelua koko kansalle.

Intia, ilmaiset lääkkeet. Kuva: Pia Heikkilä.Kaustub Krishnan pojan Rajun lääkkeisiin kuluu nykyisin noin neljä euroa viikottain. Se on perheelle liian paljon. Kuva: Pia Heikkilä.

Kaustub Krishnan ja hänen poikansa Raju istuvat varjossa iltapäivän hellettä paossa Mumbain Reay Roadin slummissa.

Perheeseen kuuluu lisäksi kolme muuta lasta, Krishnanin vaimo ja vaimon vanhemmat.

Koko perhe asuu noin 15 neliömetrin kokoisessa hökkelissä rautatieaseman vieressä sijaitsevassa slummissa.

Nelivuotias Raju on ikäisekseen hiljaisen oloinen. Pojan puheesta ei saa oikein selvää: hän sai synnytyksen yhteydessä vakavan aivovamman, jonka takia kehitys on jäänyt jälkeen.

Raju on kärsinyt myös erilaisista kroonisista tulehduksista. Perhe on joutunut ottamaan lainoja selvitäkseen pojan terveydenhuoltokuluista.

“Meillä menee noin 300 rupiaa (4 euroa) viikossa erilaisiin lääkärimaksuihin ja lääkekuluihin, johon meillä ei ole varaa”, Kaustub kertoo.

“Kalleimpia ovat tulehduslääkkeet sekä pitkäaikaishoitoon tarkoitetut lääkkeet. Mutta meille pojan lääkkeet ovat niin tärkeitä, että joskus joudumme menemään nälkäisenä nukkumaan."

Helpotusta hallitukselta

Perheen ahdinkoon voi pian tulla helpotusta, sillä Intian hallitus tähtää ilmaisen lääkityksen antamisesta kaikille 1,2 miljardille intialaiselle.

Päätöstä on suunniteltu jo vuosikausia. Tällä hetkellä projektia kokeillaan Rajasthanin osavaltiossa, jossa viranomaiset ovat päättäneet antaa 68 miljoonalle asukkaalleen peruslääkkeet maksutta.

Myös Tamil Nadu on ilmoittanut jakavansa lääkkeitä veloituksetta 72 miljoonalle asukkaille, ja Madhya Pradeshin osavaltiossa aiotaan aloittaa ilmaisten lääkkeiden jakelut ensi kuussa.  

Pikkuhiljaa tarkoituksena olisi saada maan kaikki 28 osavaltioita mukaan projektiin.

All India Drug Action Network, joka on maan julkisen terveydenhuollon asiantuntijaelin, uskoo mallin onnistuvan, koska maan keskushallitus toteuttaa parhaillaan kattavia terveydenhuollon uudistuksia.

Köyhien lääkärit ilmaisten lääkkeiden kannalla

Maharashtran osavaltion ylläpitämällä Holy Cross – klinikalla hoidetaan paljon toimeentulon rajamailla olevia potilaita.

Lääkäri Vijay Sharma kertoo monen potilaan laiminlyövän sairauden hoidon rahanpuutteen takia.

“Monelle potilaalleni lääkkeitten ostaminen ei ole mahdollista, sillä ruokaan ja asumiseen menee kaikki rahat. Siitä syntyy noidankehä. Monet sairaudet pahenevat, ellei niitä hoideta kunnolla", hän sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan perheenjäsenen vakava sairastuminen on yksi yleisimmistä syistä velkaantumiseen.

Hallituksen suunnittelukomission mukaan lääkkeiden hinnat ovat nousseet pilviin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. 

Ilmaislääkkeiden jakelu tulee toimimaan siten, että osavaltio ostaa rinnakkaislääkkeen suoraan valmistajalta ja välittää ne potilaille reseptiä vastaan.

Aloitteella halutaan estää lääkkeillä keinottelu.

"Tällä saamme purettua vuosikymmeniä kestäneen symbioosin lääkäreiden ja lääkevalmistajien välillä", sanoo Rajasthan Medical Service Corporationin neuvonantaja, tohtori Nirmal Kumar Gurbani.

Lääkejättien voitot voivat kutistua

Ennusteiden mukaan lääkejätit kuten Pfizer, GlaxoSmithKline ja Merck joutuvat kärsimään lakimuutoksesta. Ne käyttävät miljardeja dollareita vuodessa uusien hoitojen tutkimiseen ja tavoittelevat kasvua kehittyvissä talouksissa, kuten Intiassa.

“Monet lääkefirmat valmistavat samaa lääkettä usealla eri nimellä. Joidenkin lääkkeitten hinnat voivat olla jopa kymmenkertaisia halpalääkkeisiin verrattuna. Lääkäri voi päättää, mitä lääkettä hän suosittelee”, kertoo Sharma.

Arviolta 40 miljoonaa intialaista ajautuu vaikeuksiin sairauden takia vuosittain.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan sairaalapotilaista 40 prosenttia on joutunut lainaamaan rahaa tai myymään omaisuutta maksaakseen hoidot. Liki neljänneksellä sairaista ei ole edes varaa mennä lääkäriin.

Lisäksi maata vaivaa lääkäripula. Noin kolmasosalla Intian maaseudusta ei ole saatavilla kunnon lääkäripalveluita tai kunnon lääkkeitä.

Toisaalta lääkäripula nostaa terveydenhoidon kustannuksia. WHO:n mukaan maassa on 6,5 lääkäriä 10 000 asukasta kohti. Kiinassa luku on 14,2 ja Suomessa 33.

Etenkin köyhien sairaanhoidossa on ongelmia, sillä harva lääkäri haluaa alipalkattuun työhön hallituksen sairaalaan.

Pia Heikkilä

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 28.1.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi