Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kvalitetsresor till Nicaragua? - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 23.1.2013

Kvalitetsresor till Nicaragua?

Unicefs goodwillambassadör Jyrki 69 besökte Nicaragua i samband med en kampanj mot barnhandel och sexuellt utnyttjande av barn. Den växande turismen i Nicaragua kan i värsta fall leda till att barn utnyttjas ännu mer.

Jyrki 69 Nicaraguassa. Lapsikauppa. Kuva: Jussi KivipuroI Bluefields besökte Unicefs goodwillambassadör Jyrki 69 bland annat slummen El Canal. Foto: Jussi Kivipuro.

Många resmål har sina stämplar. Hamburg är för män, tjejgäng åker till fjällen och ensamma ungkarlar tillbringar vintern i Thailand. En stark stämpel är sex.

Nicaragua överskuggas klart av sina grannar som turistland. Costa Rica, Guatemala, Kuba, Mexiko och Dominikanska republiken kan dra nytta av sina stränder, regnskogar, mat och musik och har gjort det i åratal.

Nu börjar Nicaragua.

The New York Times utnämnde Nicaragua till nummer tre bland de mest intressanta resmålen i år. NY Times berättar om ekoturismen och gourmetmaten i landet.

Ett jätteprojekt inom Nicaraguas turismbusinhess heter Guacalito. Det är ett femstjärnigt turistkomplex vid Stilla oceanens strand, komplett med 18-håls golfbana, spa och fitnesstjänster.

Naturvänner gillar att hela detta semesterparadis har byggts så att det helt smälter in i omgivningen, och barnombudsmannen gillar att barn och ungdomar i området togs med i projektet redan i planeringsskedet.

I hundra dagars tid fotograferade och filmade ungdomarna eventuella problem, så som brister i avfallshanteringen eller användning av barnarbetskraft.

Men så går det inte alltid till. Barnen glöms ibland bort helt, eller ännu värre; får fel slags uppmärksamhet.

I Nicaraguas kändaste stadsresmål, Granada, händer det alltför ofta att barn och ungdomar hamnar i turisternas sängar. Både flickor och pojkar är lika utsatta. 

Seksikatu Granadassa. Kuva: Jussi KivipuroSexhandel sker i turistområden men också på mindre glamorösa platser, som till exempel på en gata i Granada. Foto: Jussi Kivipuro.

Barn och ungdomar kan bli sexarbetare på grund av en målmedveten manipulativ brottsling, eller därför att deras egna familjemedlemmar kräver det.

De traditionella normerna i landet accepterar våld mot kvinnor och barn, och bildar grunden för sexuellt utnyttjande av barn, också ur turismsynvinkel.

Nicaraguas lagar förbjuder våldet och kvinnor och barn har särskilda poliser, comisaria de la mujer y la niñez, som gör ett gott arbete trots sina små resurser.

Men för att någon förbättring ska ske och nya problem ska kunna förebyggas behövs förändring i attityderna och värderingarna, också bland föräldrar och barn.

Det finns inte mycket statistik att få om barnhandeln och offren för sexuellt utnyttjande i Nicaragua. Årligen kommer det in cirka tusen rapporter, men den verkliga siffran är många gånger större.

Kartläggning av det verkliga antalet är ett av målen med Unicef Nicaraguas nya femåriga kampanj. Det är lättare och går effektivare att förebygga barnhandel och sexuellt utnyttjande av barn om man känner till problemens verkliga omfattning.

Kampanjens ansikte utåt är Jyrki Linnankivi, alias Jyrki 69, som är Unicefs goodwillambassadör.

Den 14 januari besökte han Granada samt Bluefields och Laguna de Perlas på Atlantkusten. Vid Atlantkusten förvärras problemet med barnhandel och sexuellt utnyttjande på grund av narkotikasmugglingen mellan Syd- och Nordamerika.

Niina Mälkiä

Mera om samma ämne:

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 23.1.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi