Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Jäätelö tuo toivoa Ruandassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 18.1.2013

Jäätelö tuo toivoa Ruandassa 

Ruandan ensimmäisestä jäätelöbaarista kertovaa dokumenttia Sweet Dreams esitetään Helsingin DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla.

Ruanda, jäätelö, kansanmurha, dokumentti, Sweet dreams. Kuva: Piper Watson.Jäätelöbaari löytyy Butaresta. Kuva: Piper Watson.

Ennen vuotta 2011 suuri osa ruandalaisista ei koskaan ollut maistanut jäätelöä. Paikallisessa kinyarwandan kielessä ei ole sille edes omaa sanaa.

Näyttelijä, kirjoittaja ja kulttuurialan yrittäjä Odile ”Kiki” Katese halusi kuitenkin tuoda jäätelön mukana iloa ja toivoa kotimaahansa, jonka kansanmurhassa kuoli vuonna 1994 arviolta 0,8–1 miljoonaa ihmistä.

DocPoint-festivaaleilla esitettävässä dokumentissa Sweet Dreams naisosuuskunta pistää tuuman toimeen ja perustaa jäätelöbaarin Etelä-Ruandassa sijaitsevaan Butaren kaupunkiin.

”Mielestäni täällä liikkuu paljon ruumiita – pelkkiä ruumiita, jotka ovat sisältä kuolleita. He tarvitsevat jälleen asioita, jotka auttavat heitä nauramaan tai edes itkemään”, Katese sanoo elokuvassa.

Elokuvan on ohjannut Oscar-palkittu leikkaaja Lisa Fruchtman, joka on aiemmin työskennellyt suurissa Hollywood-tuotannoissa kuten Kummisetä III:ssa.

Kansanmurhalla on pitkä laahus

Katese on ennenkin ryhtynyt ennakkoluulottomiin hankkeisiin. Vuonna 2005 hän perusti Ingoma Nshyasta -nimisen rumpuryhmän naisille, vaikka perinteisesti naiset eivät ole Ruandassa saaneet mennä edes rumpujen lähelle.

Ryhmän ideana oli kerätä yhteen hutut ja tutsit – kansanmurhassa tapettujen lapset ja vaimot sekä rikoksista tuomittujen sukulaiset. Yhdessä soittaminen toimii naisille terapiana, ja soittajista koottu jäätelöosuuskunta on jatkoa tälle ihmisten jälleenrakennustyölle.

Riemukkaista soitto- ja tanssikohtauksista huolimatta Sweet Dreams ei ole mikään sokerinen elokuva.Jokaisella rumpu- ja jäätelökollektiivin naisella on järkyttävä tarina kerrottavanaan, ja kansanmurhan 17:nnestä muistotilaisuudesta kannetaan ambulansseihin kirkuvia ja rimpuilevia ihmisiä.

Tutkimusten mukaan liki kolmannes ruandalaisista kärsi trauman jälkeisestä stressireaktiosta vielä vuonna 2008.

Elokuva ei myöskään liioittele jäätelöbisneksen merkitystä: yksi baari ei pysty työllistämään kaikkia halukkaita eikä yhteistyö suju täysin ongelmitta.

Se näyttää kuitenkin konkreettisesti, miten mullistava vaikutus toivolla ja yrittäjyydellä voi olla naisten elämään.

”Jos uskot, että jokin on mahdollista, se on jo tehty", Katese toteaa.

Mari Valkonen

Sweet Dreams esitetään DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla Helsingissä sunnuntaina 20.1.2013 klo 18 ja torstaina 24.1.2013 klo 16.30 elokuvateatteri Maximissa sekä lauantaina 26.1.2013 klo 15.15 Kinopalatsissa.

Naisyrittäjien tukeminen on tasa-arvotyötä

  • Naisten taloudellisen toimeentulon tukeminen on tehokkain yksittäinen keino köyhyyden poistamiseksi. Tämä johtuu siitä, että naiset kuluttavat yleisesti miehiä suuremman osan tuloistaan perheensä terveyteen, koulutukseen ja hyvinvointiin.
  • Naisyrittäjyyden yleistymistä ja naisyritysten kasvua rajoittavat kehitysmaissa epätasa-arvoiset sukupuoliroolit. Naisilla ei esimerkiksi aina ole omistus- tai perimisoikeutta, jolloin heidän on miehiä vaikeampi saada lainaa.
  • Erityisesti kriisien jälkeen naisten epätasa-arvoinen taloudellinen asema korostuu. Ruandan sisällissodan jälkeen suuri osa perheistä oli naisten tai lasten elatusvastuulla. Lain mukaan naisilla ei kuitenkaan ollut oikeutta periä sukulaisiaan, ellei asiasta ollut erikseen sovittu.

Lähteet: Naisten Pankki, Kansainvälinen työjärjestö ILO
 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Muualla verkossa

Päivitetty 18.1.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi