Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Digital berättelse: En mera rättvis fisk för alla i Kenya - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Webbutsändningar, Nyheter, 16.1.2013

Digital berättelse: En mera rättvis fisk för alla i Kenya

Det kenyanska kooperativet främjar rättvis handel i fiskebranschen. Kooperativets fiskare kan nu få en rättvis ersättning för sin fångst.

I Viktoriasjön i Kenya guppar färgglada fiskebåtar. Fiskare, som har fiskat hela natten, lyfter upp sin fångst på stranden. En mängd förmedlare kastar sig över fångsten för att lyckas köpa fisk för en struntsumma och sedan sälja det vidare i storstäderna.

När fisken har packats in i långtradare fortsätter den sin resa till stora supermarkets och restauranger runtom Kenya och därmed är vinsten utom räckhåll för fiskarna.

“Fiskarna är förmedlarnas slavar.  Det typiska är att förmedlaren erbjuder fiskaren en struntsumma för fisken. Då fiskaren inte går med på att utnyttjas går förmedlaren till den närmaste baren och väntar. Efter halva dagen blir fiskaren rädd för att hans fisk ska förstöras i solskenet, och så springer han till förmedlaren och säljer fisken för en obetydlig summa”, förklarar Zebedo Lusimbo, som är tjänsteman vid kooperativet i området Bunyala.

Kenya, fiskebranschen. Foto: Kiiru NgothoFiske är den viktigaste näringen vid Victoriasjön i Kenya. Kooperativet Bunyala Fishermen är områdets största fiskekooperativ. Det samarbetar med över 2 000 fiskare. Foto: Kiiru Ngotho

Den ojusta handeln är en av de största orsakerna till varför fiskekooperativet Bunyala Fishermen Co-op Society grundades. Kooperativet, som har fungerat sedan år 1966, köper fisk av fiskarna till ett rättvist pris och säljer fisken vidare.

 “Vi kan förvara fisken i kallrummet och förhandla om priset med inköparna. På det sättet får fiskarna ett bra pris för sin fångst”, säger Benedict Makhulo, som är ordförande för kooperativet.

Med fiskfiléers hjälp in i värdekedjan

Bunyala Fishermen Co-op Societys verksamhet dog år 2009, då ismaskinen och kallrummets all teknik brast. De kunde inte reparera de dyra maskinerna som EU hade donerat, och i brist på förvaringsutrymme måste de avsluta sin verksamhet. Fiskarna blev tvungna att återvända till förmedlarna.

Kooperativets verksamhet vaknade till liv för bara ett halvt år sedan, då det fick stöd av landsbygds- och regionsutvecklingsprogrammet PALWECO, vars samarbete fungerar mellan Finland och Kenya.  Nu sprider kooperativet ryktet till olika fiskestränder, att det från och med januari 2013 igen köper fisk från fiskarna.

Kenya, fiskebranschen. Foto: Laura MeriläinenFiskare Thomas Atuta bor med sin familj vid Victoriasjöns strand. Atuta har fiskat hela sitt liv och gick med i kooperativet Bunyala Fishermen år 2005. Foto: Laura Meriläinen

Nästa steg för kooperativet är att utveckla fiskens värdekedja så att den gynnar kooperativets medlemmar ekonomiskt.

”PALWECO hjälper oss att utveckla fiskens värdekedja. Om vi gör filéer av fisken och packar dem själva, kan vi sälja fisken till ett ännu högre pris direkt till stora hotell, skolor och supermarkets. Då förtjänar fiskarna mera och vi kan sysselsätta flera kvinnor för att packa fisk”, visionerar kooperativets ordförande Benedict Makhulo.

Vid kooperativets möte  lyssnar fiskare Thomas Atuta  uppmärksamt på ordföranden. Han förstår att kooperativet ännu har mycket att göra och lära sig. Det förutsätts goda marknadsförings- och förhandlingsförmågor innan man kan förädla fisken och få ut den på de stora marknaderna.

Man måste även undervisa fiskare i användningen av goda fiskemetoder.

”Jag har varit aktivt med i kooperativets verksamhet under de senaste två åren och sett att det leds på ett bra sätt. Tack vare de aktuella projekten kan vi snart ha stor nytta av kooperativet. Om ett par år kan vi få utdelning och bonus”, säger Atuta glatt.

Producentkooperativ reducerar fattigdom                                 

  • Fiskekooperativen befrämjar matsäkerhet, reducerar fattigdom och skapar arbetsplatser även för kvinnor.
  • Utmaningen för landsbygdens fiskekooperativ är att utvecklas till konkurrenskraftiga tjänsteleverantörer på den stora marknaden. Kooperativens tillväxt och utveckling bromsas av dålig marknadsföring och brist på kontaktnät.
  • Dåliga resurser och informationsbrist gör det svårt för fiske- och lantbrukskooperativ att transportera produkter från landsbygden till försäljningsplatser.
  • Korruption inom produktionskooperativ och dåliga ledaregenskaper försvagar kooperationen. Genomskinlighet och aktivt deltagande i beslutsfattande skulle bidra till en positiv tillväxt inom kooperativen.
  • I Kenya får över 900 000 människor sitt levebröd från olika produktionskooperativ.

 

Text: Laura Meriläinen / Osuuskunta Glokaali
Översättning: Hanna Mehtonen-Rinne / Osuuskunta Glokaali
Digital berättelse: Osuuskunta Glokaali

Del 4/5. Berättelseserien i fem delar berättar om kooperation ur olika synviklar. Kooperation kan främja framför allt sårbara delar av befolkningen i utvecklingsländer. 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 16.1.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi