Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Digitarina: Kaikille reilua kalaa Keniassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Nettivideot

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Tallenteet, Uutiset, 14.1.2013

Digitarina: Kaikille reilua kalaa Keniassa

Kenialainen kalastusosuuskunta edistää reilua kaupankäyntiä. Osuuskunnan avulla kalastajat saavat saaliistaan oikeudenmukaisen korvauksen.

Keniassa Viktoria-järvellä liplattaa värikkääksi maalattuja kalastusveneitä. Koko yön kalastaneet kalastajat purkavat saalistaan rannalle. Saaliin kimpussa on heti joukko ostajia, välittäjiä, jotka ostavat kalaa polkuhintaan ja myyvät sitä eteenpäin voitolla suurissa kaupungeissa.

Kun kala on pakattu rekkoihin, jatkuu sen matka suuriin supermarketteihin ja ravintoloihin ympäri Keniaa – ja kalastajat jäävät nuolemaan näppejään.

”Kalastajat ovat välittäjien orjia. Tyypillisesti käy niin, että välittäjä tarjoaa kalastajalle polkuhintaa kalasta. Kun kalastaja ei suostu riistoon, lähtee välittäjä läheiseen baariin odottamaan. Puolen päivän aikaan kalastaja pelkää saaliinsa menevän pilalle auringon paahteessa, ja niinpä kalastaja juoksee välittäjän luokse ja suostuu pilkkahintaan”, Bunyalan piirin osuustoiminnan virkamies Zebedo Lusimbo selittää.

Kenia, kalastusosuuskunta. Victoriajärvellä Keniassa kalastus on tärkein elinkeino. Bunyala Fishermen Co-op Society on alueen suurin kalastusosuuskunta. Se tekee yhteistyötä yli 2 000 kalastajan kanssa. Kuva: Kiiru Ngotho

Välittäjien harjoittama epäreilu kaupankäynti on yksi tärkeimmistä syistä, miksi kalastusosuuskunta Bunyala Fishermen Co-op Society perustettiin. Vuodesta 1966 toiminut osuuskunta ostaa kalaa kalastajilta reiluun hintaan ja markkinoi ja myy kalaa eteenpäin.

”Me voimme säilyttää kalaa kylmähuoneessa ja neuvotella ostajien kanssa hinnasta. Näin kalastajat saavat saaliistaan hyvän hinnan”, osuuskunnan puheenjohtaja Benedict Makhulo kertoo.

Kalafileillä kiinni arvoketjuun

Bunyala Fishermen Co-op Societyn toiminta kuitenkin suli kasaan vuonna 2009, kun sen jääntekokone sekä kylmähuoneen laitteet menivät rikki. Se ei pystynyt korjaamaan kalliita EU:n lahjoittamia laitteita eikä säilytystilojen puutteen vuoksi pystynyt jatkamaan toimintaansa. Kalastajat joutuivat palaamaan välittäjien luokse.

Osuuskunnan toiminta virkosi vasta puoli vuotta sitten, kun se sai tukea Suomen ja Kenian väliseltä Länsi-Kenian maaseutu- ja aluekehitysohjelmalta (Palweco). Tuen avulla osuuskunta pystyi hankkimaan uudet jäähdytyslaitteet.

Nyt osuuskunta levittää sanaa eri kalastusrannoille, että se ostaa jälleen kalaa kalastajilta tammikuusta 2013 lähtien.

Kenia, kalastusosuuskunta.  Kalastaja Thomas Atuta perheineen asuu Victoriajärven rannalla. Atuta on kalastanut koko ikänsä ja liittyi Bunyala Fishermen Co-op Society -osuuskuntaan vuonna 2005. Kuva: Laura Meriläinen

Osuuskunnan seuraava askel on kehittää kalan arvoketjua siten, että se hyödyttää osuuskunnan jäseniä taloudellisesti.

”Palweco auttaa meitä kehittämään kalan arvoketjua. Jos teemme kalasta fileitä ja pakkaamme ne itse, voimme myydä kalaa korkeammalla hinnalla suoraan suuriin hotelleihin, kouluihin ja supermarketteihin. Silloin kalastajat tienaavat enemmän ja voimme työllistää myös enemmän naisia pakkaamaan kalaa”, Benedict Makhulo visioi.

Kalastaja Thomas Atuta kuuntelee tarkkaavaisena puheenjohtajaa osuuskunnan kokouksessa.  Hän ymmärtää, että osuuskunnalla on vielä paljon tehtävää ja opittavaa. Kalan jalostus ja suurille markkinoille pääsy edellyttävät hyviä markkinointi- ja neuvottelutaitoja. Myös kalastajia tulee kouluttaa hyvien kalastusmetodien käyttöön.

”Olen ollut aktiivisesti mukana osuuskunnan toiminnassa viimeiset kaksi vuotta ja olen todistanut, että osuuskuntaa johdetaan hyvällä tavalla. Käynnissä olevien projektien ansiosta voimme kohta hyötyä osuuskunnasta. Parin vuoden päästä voimme saada osinkoja ja bonusta”, Atuta iloitsee.

Tuottajaosuuskunnat vähentävät köyhyyttä

  • Kalastusosuuskunnat edistävät ruokaturvaa, vähentävät köyhyyttä ja luovat työpaikkoja myös naisille.
  • Maaseudulla toimivien kalastusosuuskuntien haaste on kehittyä kilpailukykyisiksi palveluntarjoajiksi markkinoille. Markkinointitaitojen ja kontaktien puute jarruttavat osuuskuntien kasvua ja kehitystä.
  • Kuljetusvälineiden puute hankaloittaa pienten kalastus- ja maatalousosuuskuntien tuotteiden kuljetusta maaseudulta myyntipaikoille.
  • Tuotanto-osuuskuntien korruptio ja huonot johtamistaidot heikentävät osuustoimintaa. Läpinäkyvyys ja osuuskunnan jäsenten osallistuminen päätöksentekoon auttavat osuustoiminnan kasvua.
  • Keniassa yli 900 000 ihmistä saa elantonsa erilaisista tuotanto-osuuskunnista.

 

Teksti: Laura Meriläinen / Osuuskunta Glokaali
Digitarina: Osuuskunta Glokaali­

Osa 4/5. Viisiosainen juttusarja kertoo osuustoiminnasta eri näkökulmista. Osuustoiminta voi edistää etenkin haavoittuvimpien väestönosien hyvinvointia kehitysmaissa. 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 16.1.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi