Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Etiopisk radioredaktör önskar sig jämställdhet - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 10.1.2013

Min dröm: Etiopisk radioredaktör önskar sig jämställdhet

Asrat Feyissa drömmer om att höja etiopiska kvinnors status till sin rättmätiga plats; jämställda med männen.

Etiopia, toimittaja, Asrat Feyissa. Kuva: Sari Lehtelä.Asrat Feyissa gör radioprogram för kvinnor, men responsen hon får kommer främst från män. Foto: Sari Lehtelä

Vem är du?

Jag heter Asrat Feyissa och är 33 år. Mitt barndomshem låg i byn Ambo, ungefär hundra kilometer väster om Addis Abeba. Min pappa var sjukvårdare och mamma arbetade i en fabrik. Vi var sex syskon.

Nu är jag gift och har en sjuårig son som heter Benjamin.

Vad arbetar du med och vilken utbildning har du?

Jag gör kristliga radioprogram för kvinnor. Jag är utbildad till lärare.

Våra program handlar mest om hälsovård och undervisning i kristendom. Vi går också ut och utbildar kvinnor, mina kollegor och jag. Många av kvinnorna bor i avlägsna byar på landsbygden, i mycket fattiga omständigheter.

Min arbetsgivare är Etiopiens lutherska kyrka Mekane Yesus. Vi får mycket respons på vårt arbete både i form av telefonsamtal och brev, och märkligt nog mest från män. Det beror på att männen här bestämmer över all egendom, också radion, och den bär de ofta med sig.

En man ringde nyligen och berättade att han hade insett, efter att ha lyssnat på vårt program, att han skulle kunna föra sin hustru till en hälsostation för gynekologisk vård. Tidigare ansåg han att sjukvård på hälsostationer bara var en angelägenhet för män.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Jag hoppas att jag då leder en skolor för kvinnor, som också har ett daghem. Där ska barnen redan från första början undervisas i en ansvarstagande livsinställning, och uppmuntras till att studera flitigt. Förutom skolan skulle jag vilja grunda ett eget universitet för kvinnor.

Vad drömmer du om?

Min dröm är att vara med och höja den etiopiska kvinnan till hennes rättmätiga plats vid mannens sida. Vägen dit går genom utbildning, både för kvinnor och för män. Målet är balans, inte att män och kvinnor ska bli likadana.

Förändringen måste börja i samhället, vi kan bara fungera som tankeväckare.

Sari Lehtelä

Skribenten är Finska Missionssällskapets informatör i Etiopien

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 10.1.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi