Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Avustusjärjestöt ja talebanit tekevät yhteistyötä Afganistanissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 3.1.2013

Uutiskooste: Avustusjärjestöt ja talebanit tekevät yhteistyötä Afganistanissa

ISAF-joukkojen poistuttua niin hallituksen kuin avustusjärjestöjenkin on tultava toimeen talebanien kanssa. Naiseen kohdistuvasta väkivallasta tehdään yhä useammin rikosilmoitus.

IrinNews: Järjestöjen luotava hyvät suhteet talebaneihin

Naton johtamat ISAF-joukot lähtevät Afganistanista vuoden sisällä. Humanitaarisen avun tarve kuitenkin jatkuu, ja avustustyöntekijät joutuvat jatkossa tekemään entistä enemmän yhteistyötä talebanien ja muiden aseellisten ryhmien kanssa.

Talebanivallan päättyminen vuonna 2001 päästi avustusjärjestöt maahan, mutta liikkeen vahvistuttua jälleen vuodesta 2004 lähtien niiden toimintaa on rajoitettu. Yleensä talebanijohtajat suhtautuvat avoimesti avustustyöhön, kunhan sitä ei pidetä sotilaallisesti motivoituna tai liikkeen vastaisena. Paikalliset talebanit eivät kuitenkaan aina tue projekteja, joita saattavat häiritä myös muut aseelliset ryhmät.

Overseas Development Instituten (ODI) tuoreen raportin mukaan paras takuu avustusjärjestöjen turvallisuudesta on se, että niillä on hyvät suhteet talebaneihin ja muihin ryhmiin. Se kehottaa järjestöjä myös tarjoamaan riittävää tukea afgaanihenkilökunnalle ja korostamaan puolueettomuuttaan.

The Siasat Daily (Intia): Talebanit vaativat islamilaista perustuslakia

Talebanien ja muiden presidentti Hamid Karzaita vastustavien oppositioryhmien edustajat ovat tavanneet hallituksen virkamiesten kanssa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen keskustellakseen maan tulevaisuudesta.

Neuvotteluissa talebanit ovat vaatineet rauhanprosessiin osallistumisensa ehtona uutta perustuslakia. Sen tulee perustua islamin periaatteisiin, kansallisiin etuihin, historiallisiin saavutuksiin ja yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen.

The Guardian: Britannia antaa lisärahaa joukkojensa turvallisuuteen

Britannian hallitus on luvannut 230 miljoonaa lisäpuntaa suojellakseen joukkojaan Afganistanissa. Pääministeri David Cameronin mukaan parannukset afgaaniarmeijassa mahdollistavat sen, että Britannia voi vetää 3 800 sotilasta Afganistanista vuoden 2013 loppuun mennessä, jättäen maahan vielä noin 5 000 sotilasta.

Maahan jäävät hyötyvät lisäresursseista, kuten sotilastukikohtien tehostetusta turvallisuudesta ja autojen suojelemisesta tienvarsipommeilta. Talebanien tekemät kotitekoiset pommit ovat olleet konfliktin tappavimpia aseita.

Radio Netherlands Worldwide: Naisia suojaavaan lakiin vedotaan yhä useammin

YK-raportin mukaan Afganistan on edistynyt vuonna 2009 käyttöön otetun, naisia väkivallalta suojaavan lain toteuttamisessa. Tästä kertoo tehtyjen rikosilmoitusten merkittävä lisääntyminen. Valtaosa rikoksista jää kuitenkin yhä raportoimatta, ja tehdyistä rikosilmoituksistakin vain murto-osa johtaa tuomioon.

Talebanit syrjäytettiin vallasta vuonna 2001, minkä jälkeen tytöt pääsivät kouluun ja naiset saivat mahdollisuuden olla parlamentin jäseniä. Länsimaat vetoavatkin mielellään naisten aseman parantumiseen oikeuttaakseen pitkän ja kalliin sodan.

BBC: Plastiikkakirurgia nouseva bisnes

Kosmeettisen kirurgian, kuten nenän muotoilujen ja kasvojen kohotusten, kysyntä kasvaa Afganistanissa.

Halpojen hintojen vuoksi leikkauksiin tullaan myös ulkomailta. Sodan aiheuttamien vammojen korjaaminen on antanut lääkäreille tarvittavia perustaitoja, mutta bisneksen kukoistaminen houkuttelee alalle myös täysin taitamattomia kirurgeja.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 3.1.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi