Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Palestiinalaiset pääsevät takaisin sitrustarhoilleen - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 14.12.2012

Palestiinalaiset pääsevät takaisin sitrustarhoilleen

Uutiskooste: Liikkumisrajoitusten lieventäminen on päästänyt myös kalastajat laajemmille vesille. YK:n tarkkailijavaltion status saattaa antaa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle mahdollisuuden toimia alueella. Israelin sotilaat koittavat hiljentää kansalaisjärjestöjä iskuilla toimistoihin.

IrinNews: Gazalaisten maanviljely ja kalastus helpottuvat

Oxfamin mukaan gazalaisten viisivuotinen liikkumiskielto Israelin rakentaman aidan läheisyydessä on ollut tuhoisa Gazan maataloudelle ja kalataloudelle. Lähes 60 prosenttia Gazan yrityksistä on joutunut lopettamaan liikkumiskiellon takia.

Liikkumisrajoituksia on tulitauon solmimisen jälkeen lievennetty. Sadat alueella taloja ja maata omistavat palestiinalaiset ovat palanneet alueelle, joka on aiemmin ollut Gazan tärkein ruoka-aitta sitrushedelmä- ja oliivitarhoineen.

Varamaatalousministeri Ibrahim Al Qedran mukaan 5 000 hehtaarin kokoinen hedelmällinen puskurivyöhyke onkin tärkeä gazalaisten ruokaturvalle. 

Myös kalastajille sallittua vesialuetta on laajennettu. Kalastajayhdistyksen johtajan Nizar Ayyashin mukaan Gazassa on noin 50 000 pääasiallisesti kalastuksesta toimeentulonsa saavaa ihmistä.

Radio Netherlands Worldwide: Kansainvälinen rikostuomioistuin tutkimaan rikoksia?

Palestiinan saama YK:n tarkkailijavaltion status saattaa antaa toimivallan myös ihmiskuntaa vastaan tehtyjä rikoksia, sotarikoksia ja kansanmurhia käsittelevälle Kansainväliselle rikostuomioistuimelle (ICC).

ICC:ssä on 121 jäsenmaata ja mikäli Palestiina pääsee jäseneksi, ICC:llä tulee olemaan toimivalta Palestiinan alueella tapahtuneisiin rikoksiin samoin kuin palestiinalaisten tekemiin rikoksiin missä tahansa maassa.

Rikoksia, joita ICC mahdollisesti Gazan ja Länsirannan osalta käsittelisi, olisivat muun muassa Israelin harjoittama rotuerottelu, vaino, pakkomuutto ja omaisuuden tuhoaminen.

Al Jazeera: Kansalaisjärjestöt iskujen kohteena Ramallahissa

Israelin sotilaat ovat iskeneet kolmen kansalaisjärjestön toimistoihin Ramallahissa.

Hyökkäyksen kohteeksi joutuivat naisjärjestö Women's Union, Palestiinan kansalaisjärjestöverkosto Palestinian NGO Network ja israelilaisvankiloissa olevien palestiinalaisvankien asemaa ajava Addameer.

Allam Jarrar Palestiinan kansalaisjärjestöverkostosta kertoi hyökkäysten liittyvän Palestiinan saamaan YK:n tarkkailijavaltion asemaan. Hänen mukaansa Israel haluaa osoittaa, ettei se tule hyväksymään palestiinalaisten isänmaallista toimintaa tai vapauspyrkimyksiä.

The Guardian: Libanonin pakolaisleireillä asuvilla palestiinalaislapsilla menee huonosti

Suurin osa Libanonissa asuvista 280 000 palestiinalaisesta pakolaisesta elää kurjuudessa ja ainakin kolmannes heistä kärsii kroonisista terveysongelmista.

Myös lasten tilanne on huono. Heillä on suuria sosiaalisia ja emotionaalisia ongelmia, ja puolet lapsista jää pois koulusta 16 ikävuoteen mennessä. Monet lapsista ovat joko fyysisen, henkisen ja seksuaalisen kaltoinkohtelun uhreja.

Palestine News Network: Ammattiopintoja henkisesti vaurioituneille

Japanin hallitus rahoittaa ammattiopiston uudelleenrakentamista Star Mountainin toipumiskeskukseen.

Keskuksessa tarjotaan ammattiopintoja henkisesti vaurioituneille ja siitä tulee hyötymään noin 550 ihmistä vuodessa.

Japanin Palestiinan asioista vastaava suurlähettiläs Junya Matsuura korostaa maansa lujaa sitoutumista palestiinalaisyhteisöjen inhimillisen turvallisuuden tukemiseen sekä sosiaalisten ja taloudellisten projektien toteuttamiseen.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 14.12.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi