Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Afganistanissa moni naistoimittaja elää uhkausten varjossa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 7.12.2012

Afganistanissa moni naistoimittaja elää uhkausten varjossa

Afganistan elää veitsen terällä. Maassa on parlamentti ja presidentti, mutta kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, kun kansainväliset joukot lähtevät maasta.

Afganistan, media, naistoimittaja. Kuva: Hia SjöblomMazarin toimittajakurssilaiset jalostivat arjen tapahtumia juttusarjoiksi ja reportaaseiksi. Turvatalot, kotien väkivalta ja tulevaisuuden epävarmuus olivat kantavia aiheita. Kuva Hia Sjöblom.

Kansainvälisten joukkojen lähteminen Afganistanista ja presidentin vaihtuminen vuonna 2014 aiheuttavat epätietoisuutta Afganistanissa.

Etenkin naiset pelkäävät, suljetaanko heidät koulutuksen ja työnteon ulkopuolelle uudelleen. Moni afganistanilainen nainen elää epävarmuudessa ja pelossa, vaikka tahto kehitykseen on luja.

Suomalaiset naistoimittajat ovat ulkoministeriön tuella pyörittäneet afganistanilaisille kollegoilleen koulutuksia vuodesta 2009. Kurssilaisista monet kertovat uhkauksista, joita he työnsä takia ovat kohdanneet.

”Me menetimme kaiken kerran. Emme halua sen toistuvan”, tohtori Najib Paikan sanoo.

Hän johtaa Arezu radio- ja televisioasemaa. Aseman nimi tarkoittaa toivoa.

”Annamme ihmisille musiikkia, sivistystä, tietoa ja toivoa. Tahdomme olla kuin afganistanilainen parhaimmillaan: ilman rahaa ja ruokaa hän antaa hymyn.”

Tohtori Najib laulaa lapsilleen kulkiessaan pimeitä savisia katuja kotikaupungissaan. Laulu tulee sydämestä, mutta sävy on väkinäinen. Najibilla on vihamiehiä. Hän ei kuitenkaan sano ääneen pelkäävänsä - paitsi perheensä puolesta.

Burkan suojassa

Ehkä Najib kertoi enemmän toimittaja Farida Rustamkhilille. Olimme juuri opiskelleet haastattelutekniikoita kurssilla, ja Farida kokeili uusia oppeja käytännössä. Haastattelija ei nauranut, mutta Najibin kasvoilla hymy oli jähmettynyt. 

Afganistan, media, naistoimittaja. Kuva: Hia Sjöblom Toimittaja Farida Rustamkhil halusi tietää, luottaako Arezu-kanavan johtaja Najib Paikan Afganistanin selviävän kansainvälisten joukkojen lähdettyä. Kuva Hia Sjöblom.

Farida oli toista kertaa suomalaisten naistoimittajien kurssilla kotikaupungissaan Mazarissa. Hän halusi tulla oppimaan uutta ja päivittämään vanhoja taitoja.

Miten nainen voi työskennellä toimittajana Afganistanissa? Faridalla on salliva aviomies. Nuori nainen on myös opetellut vanhan naisen kävelytyylin. Niin on turvallisempaa liikkua kaupungin kaduilla.

”Kotini on kaupunginosassa, missä asuu paljon vanhoillisia ja tiukan uskonnollisia ihmisiä. Kun lähden liikkeelle, pukeudun usein burkaan välttääkseni turhaa huomiota”, hän kuiskaa.

Rankkaa arkea

Me viisi suomalaista kouluttajaa peitämme hiuksemme huiveilla kävellessämme vierastalosta kurssipaikalle. Hihat ovat pitkät ja nilkat piilossa.

Kun tulemme kurssitilaan, astumme toiseen maailmaan. Siellä naiset ovat naisia keskenään.

Yksi aamu Mazarissa aloitettiin kaivamalla esiin mahdollisia reportaasin aiheita arjesta. 

Esiin nousivat korruptio, pakkoavioliitot, koulunkäynnin kieltäminen, rangaistukset, sieppaukset, itsemurhapommit, nälkä, lukutaidottomuus ja naisiaan hakkaavat miehet.

Afganistanilaisten naistoimittajien vastaukset masentavat ja nostattavat tunteita. Ne eivät ole yllätyksiä, mutta ne koskettavat.

Naistoimittajia tarvitaan

Kukapa näistä arjen jokapäiväisistä asioista raportoisi, elleivät naiset itse. Afganistan tarvitsee naispuolisia toimittajiaan.

Monien henkeä on uhattu ja perheitä peloteltu. Ilman perheiden tukea monet lupaavat toimittajanaiset saisivat vaihtaa läppärinsä ja kännykkänsä elämään kotitalon muurien sisäpuolella.

Afganistanin riippumattoman ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Sima Samar kannusti kurssia avatessaan naisia yhdistämään voimansa.

”Mikään ei tässä maassa ole naiselle helppoa, mutta ei myöskään mahdotonta. Meillä on paljon työtä ennen kuin olemme voittaneet vanhan kulttuurin, missä nainen poistuu elämänsä aikana vain kaksi kertaa kodistaan. Ensimmäisen kerran silloin, kun hän menee naimisiin ja toisen kerran kuoltuaan.”


Hia Sjöblom

Kirjoittaja on Naistoimittajat ry:n Afganistan-ohjausryhmän jäsen.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 10.12.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi