Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Digital berättelse: Mat av etiopiska mammor - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Webbutsändningar, Nyheter, 5.12.2012

Digital berättelse: Mat av etiopiska mammor

Tack vare att hon blivit restaurangföretagare har etiopiern Meseret Mekonen arbete och tak över huvudet – ett tak som inte läcker. 

”Jag vaknar tidigt på morgonen och förbereder mat åt min man och mina barn. Sedan åker jag till mitt jobb på restaurangen. Jag behöver inte längre sitta hemma och göra ingenting”, säger Meseret Mekonen stolt.

Mekonen hör till Enatoch Baltina -kooperativet, som grundades år 2009. Namnet betyder ”Mammornas kök”. Baltina hänvisar till den traditionella etiopiska matkulturen och matlagningskonsten. Kooperativets tolv medlemmar driver en anspråkslös restaurang i utkanten av huvudstaden Addis Abeba med framgång.

Inspiration till att grunda ett kooperativ fick kvinnorna av Maedot-medborgarorgansiationens kurs, där man lärde ut företagandets grunder och uppmuntrade till kooperation med hjälp av ett litet lån.

Tre år senare har kooperativets restaurang en etablerad kundkrets och går på vinst. Dessutom tar kvinnorna hand om lågstadiets matservering.

Vinsten går till hyra, till att skaffa råvaror och till våra löner. Vi har redan betalat tillbaka vår skuld till Maedot. Överskottet deponeras på kooperativets konto, förklarar Mekonen.

Kooperativet ersätter banken

Kvinnorna vid Enatoch Baltina kooperativet har kommit överens om att deltagarna kan låna pengar av kooperativet för att utveckla sina affärsidéer och till annan användbar användning. Återbetalningstiden är flexibel och räntan är låg. En del av kooperativets medlemmar har tack vare lånen kunnat utveckla lukrativ verksamhet vid sidan av jobbet.

Etiopia, yrittäjyys, naiset. Kuva: Laura MeriläinenMeseret Mekonen är stolt över sin lägenhet. Med hjälp av lånet från kooperativet kunde hon betala handpenningen. Med lönen hon tjänat vid sitt jobb för kooperativet har hon skaffat sig en tv och en brödmaskin. Foto: Laura Meriläinen

Med hjälp av lånet kan kvinnorna till exempel köpa grönsaker direkt av grossisterna, och sälja dem med liten förtjänst på de lokala torgen.

För många fattiga i Etiopien är mikrolånen det enda sättet att inleda småskalig företagsamhet på. Man kan naturligtvis be om lån från banken, men lånen med kort återbetalningstid har mycket hög ränta i Etiopien, och det är inte säkert att det beviljas.

Etiopien har under de senaste åren lidit av en inflation, som har höjt priserna. För kooperativ som beviljar mikrolån har det inneburit att medlemmarna behöver allt större lån.

Blir kvitt plåtruckel med mikrolån

Mekonen fick lån av kooperativet för att köpa sin egen lägenhet. Med hjälp av lånet kunde hon betala handpenning för lägenheten och beviljas lån från banken. Lägenheten i det statligt ägda bolaget är en bostadsrätt som fattiga får köpa till ett pris under marknadsvärdet.

För några år sedan räckte kooperativets lån till handpenningen. Nu har också dessa lägenheters värde stigit så att jag inte längre skulle ha råd att köpa lägenhet här, säger Mekonen.

Regeringen uppmuntrar medborgare att bilda kooperativ för att sysselsätta sig själv. Även om det har skett stor utveckling i Etiopien har landet, med sina 80 miljoner invånare, fortfarande en hög arbetslöshet.

Enatoch Baltina -kooperativet är ett av ca 30 000 kooperativ i Etiopien, som har hjälpt till att skapa arbetsplatser och företagsmöjligheter åt den fattiga befolkningen.

 “Tack vare kooperativet bor jag inte längre i ett plåtruckel, utan har detta perfekta hem”, gläder sig Mekonen.

Lån från kooperativen hjälper många i utvecklingsländer

De mikrolån som kooperativen i fattiga länder beviljar, gynnar särskilt den fattiga befolkningen, som inte har andra möjligheter att få lån för att inleda egen företagsverksamhet.

Storleken på lånen varierar från ett tiotal till hundratals euro, beroende på kooperativets storlek och lånets ändamål.

Räntorna på kooperativens mikrolån är lägre än banklånens räntor. I utvecklingsländer räcker det ofta med ett muntligt kontrakt för borgen, ibland accepteras även hemelektronik eller husdjur i pant.

Man lär sig att både spara och betala tillbaka genom att låna av kooperativen.

I utvecklingsländer kan kooperativens mikrolån förbättra speciellt kvinnors livskvalitet. Forskning har påvisat att det däremot kan uppstå problem då det inte är kvinnorna själva, utan deras äkta män, som bestämmer hur lånet ska användas.

Kooperation har en lång tradition i Etiopien. Cirka 30 procent av kooperativen i Etiopien beviljar mikrolån.

Över 140 mödrar i Etiopien har startat egen företagsverksamhet tack vare de mikrolån som beviljas av kooperativ som Maedot-medborgarorganisationen har hjälpt.

Källor:

 

Text: Laura Meriläinen / Osuuskunta Glokaali
Översättning: Hanna Mehtonen-Rinne / Osuuskunta Glokaali
Digital berättelse: Osuuskunta Glokaali

Del 3/5. Den femdelade artikelserien handlar om kooperativ från olika synvinklar. Kooperation kan främja särskilt de mest sårbara gruppernas välstånd i utvecklingsländerna. FN har utlyst 2012 till Kooperationens år.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 5.12.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi