Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

HIV-pellet jakavat kondomeja Guatemalassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 29.11.2012

HIV-pellet jakavat kondomeja Guatemalassa

Guatemalassa terveysministeriö ei tarjoa hiv/aids-tiedotusta mayakielillä, eikä alaikäisille anneta kondomeja.

Pelle, hiv-valistus, guatemala, teatteri. Kuva: Outi Karppinen.Hauskaa valistustyötä tekevät pellet valistavat myös itseään: Mayatyttöjen elämä rajoittuu normaalisti kodin, koulun ja kirkon välille, mutta järjestön mukana he voivat päästä kiertämään Guatemalaa ja ulkomaita. Kuva: Outi Karppinen.

”Kun nuorempana kävin terveyskeskuksessa pyytämässä ilmaisia kondomeja, minulta kysyttiin nimi ja ikä. Koska olin alaikäinen, minun käskettiin tulla takaisin vanhempieni kanssa”, kertoo teatteria ja ilmaisutaiteita rakastava 21-vuotias Braulio Ixcayá.

Ixcayá työskentelee guatemalalaisen Asociación Payasosin pelleprojektissa hiv/aids-terveyskasvattajana. Osana työtään hän jakaa ilmaisia kondomeja kylän nuorille.

”Ihmiset eivät luota terveyskeskusten henkilökuntaan, mutta meihin luotetaan. Terveysviranomaiset saarnaavat seksistä pidättäytymistä ja uskollisuutta. Me tarjoamme oikeaa tietoa”, jatkaa Braulio.

Työskentely ei kuitenkaan ole aina ollut helppoa. Kun 21-vuotias Carmelina Quisquina Atitlán-järven Santa Cruz La Lagunan kylästä liittyi pelleprojektin riveihin, alkoivat kylän pahat kielet laulaa.

”Kyläläiset alkoivat juoruilla. Puhuttiin, että haluan olla kaikkien miesten kanssa, että pidän seksistä. Se on ollut vaikeinta työssäni, josta muuten pidän valtavasti”, kertoo Carmelina.

Seudun hiv-luvuista ei tietoa

Asociación Payasosin toiminnanjohtajan Tony Savdién mukaan mayavaltainen maaseutu on edelleen pimennossa hiv-epidemiasta.

Terveysministeriö ei tarjoa tiedotusta mayakielillä, eikä ilmaisia kondomeja tai verikokeita ole tarjolla.

Epidemian todellisesta tilasta ei ole tietoa alkuperäisväestöseuduilla, jossa köyhyys, siirtolaisuus ja tiedonpuute altistavat hiv-tartunnalle.

Kun pelleprojekti aloitti toimintansa maaseudun kylissä vuonna 2001, oli teatterin ja sirkustaiteiden käyttö terveyskasvatuksessa uutta. Nykyään projektilaiset kouluttavat muita järjestöjä tekniikassa, joka perustuu kanssakäymiseen yleisön  kanssa.

Tapahtumia järjestetään kouluissa, poliisilaitoksilla, varuskunnissa, vankiloissa ja maaseutukylien toreilla. Viestinnässä hyödynnetään järjestön kehittämiä kulttuuriin sopivia opetusmateriaaleja.

Hupailu toimii valistuksessakin

Pelleprojektin yhteistyö opetusministeriön kanssa on sujunut joustavasti. Projektia arvostetaan, sillä pellejen työ helpottaa opettajien työtaakkaa.

Carmelinan ja Braulion mukaan suosion salaisuus piilee heidän hupailuun perustuvassa opetustekniikassaan  ja ilmaisissa kondomeissa.

”Teatteriesitykset ja nuorten osallistaminen saa heidän mielenkiintonsa heräämään”, he toteavat.

Carmelinan mukaan nuoria huolestuttaa eniten raskaudet ja sukupuolisairaudet, joihin esitykset tuovat lisävaloa.

”Toivoisin, että kaikilla hiv/aidsin kanssa elävillä olisi mahdollisuus saada hoitoa, ja että heitä ei syrjittäisi ja paheksuttaisi niin kuin nyt”, kommentoi Carmelina tulevaisuuden toiveitaan.

Vuosina 2009–2010 pelleprojekti valmensi Managuan suurlähetystön tuella 15 paikallista mayanuorta hanketyöhon ja hiv/aids-valistukseen.

Outi Karppinen

 1. joulukuuta 2012 vietetään Maailman aids-päivää.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 30.11.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi