Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Webbinformation strömmar ut över Laos - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 27.11.2012

Webbinformation strömmar ut över Laos

I Laos utmanar en aktivist regeringens censur med hjälp av Google och en chattsida.

Laos, tieto, kirjasto, internet. Kuva: Minttu-Maaria PartanenPhoutthasinh Phimmachahn tror inte att det kommer att byggas något täckande biblioteksnät i Laos. Han tror att landet går direkt över till elektroniska informationskanaler. Foto: Minttu-Maaria Partanen.

När Phoutthasinh Phimmachahn var sjutton år fick han använda internet för första gången. Det var i Laos huvudstad Vientiane. Hans tant som arbetade utomlands lärde honom hur man använder e-post.

”Det kände spännande, och det gick så fort! Det tog en vecka för ett brev att nå USA, men e-posten gick fram genast”, minns Phoutthasinh.

Därefter satt den tonåriga Phoutthasinh på nätcaféer med en ordbok i handen, för all text var på engelska. Det var i slutet av 1990-talet.

”Jag navigerade med hjälp av ikonerna och gissade mig fram, till exempel var man loggade in och ut”, berättar han.

Böna och be om information

Internet kom att innebära arbete och karriär för Phoutthasinh Phimmachahn. Idag är han chef för den laotiska frivilligorganisationen Coalition for Lao Information, som koncentrerar sig på informationsdelgivning i Laos och utvecklingen av den.

Organisationen upprätthåller också landets mest täckande elektroniska bibliotek, som omfattar tusentals publikationer och filmer om utvecklingsfrågor.

”Det är svårt att få tag i information i Laos. Den finns inte, eller så är den splittrad, eller dold. Ministerierna sitter på mycket information, men den är svår att komma över. Man måste anhålla om det av ministeriet i fråga, med ett tillstånd. Det kan ta veckor att få tillståndet.”

Coalition for Lao Information upprätthåller också den största nätchatten i Laos. Där diskuteras utvecklingsfrågor som berör Laos.

Chattsidan bygger på Google och har redan över 5 000 användare. De kommer från universitet, organisationer och statens ämbetsverk.

Också känsliga frågor diskuteras, så som korruption och stora dammbyggen.

”Vi valde att använda Google som plattform för den är snabb och enkel att använda. Och den är amerikansk, vilket gör den svår att stänga eller censurera”, konstaterar Phoutthasinh.

Gamla medier enkelriktade

Laos är en kommunistisk enpartistat.  Såväl organisationer som medier kontrolleras strängt. Radio, tv och press fungerar som regeringens språkrör.

”De gamla medierna i Laos fungerar på ett enkelriktat sätt. Vi försöker utveckla informationsgången så att den blir dubbelriktad.”

Coalition for Lao Information är tvungen att balansera mellan åsiktsfriheten och regeringens krav.

”Det värsta som hittills har hänt är att vi har diskuterat vår verksamhet med myndigheterna.”

Organisationens stora nätverk, utländska finansiering och samarbete med myndigheterna garanterar att verksamheten kan fortsätta.

Sidorna på lao ökar

I Laos växande städer är det allt fler ungdomar som använder nätcaféer eller smarttelefon.

Städerna skiljer sig märkbart från landsbygden; stora delar av landet saknar fortfarande elektricitet och vägar.

Men utvecklingen går snabbt framåt och på landsbygden ökar antalet mobiltelefoner i snabb takt.

För ett par år sedan var laotierna ännu tvungna att skicka sina sms på thaispråket men nu kan de skriva på lao. Webbsidor på lao ökar också hela tiden.

Phoutthasinh Phimmachahn menar ändå att informationen kontrolleras strängare och strängare.

”Redan nu tittar folk på Thailands tv och lyssnar på deras radiosändningar. Att informationen kontrolleras hos oss ger bara en dålig bild utåt av vår regering, därför är det enda alternativet att delge information öppet.”

Vad Phoutthasinh önskar sig av framtiden är solklart:

”Att det ska läggas ut mera information på nätet!”

Minttu-Maaria Partanen

Skribenten är frilansjournalist specialiserad på utvecklingsfrågor.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 27.11.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi