Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: En människorättsorganisation och ett citronträd - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 22.11.2012

Min dröm: En människorättsorganisation och ett citronträd

Kinesiska Luo Meng, som försvarar sexuella minoriteter, har i sitt arbete sett hur många som är diskriminerade och utsatta.

Kiina, seksuaalivähemmistöt, järjetöt. Kuva: Elina Nikulainen”Tidigare var mänskliga rättigheter ett abstrakt begrepp för mig. Via mitt arbete har jag börjat inse vad de innebär i ens vardag” berättar Luo Meng. Foto: Elina Nikulainen

Vem är du?

Mitt namn är Luo Meng. Jag är en tjugofemårig aktivist och jag kommer från provinsen Hebeis huvudstad Shijiazhuang i Kina. Idag bor jag med min pojkvän i Peking.

Vilken utbildning har du och vad arbetar du med?

Jag är både ingenjör och kandidat specialiserad på solenergi.

Ifjol förändrades mitt liv mycket. Jag var i Australien och skulle börja på min avhandling, när min pappa insjuknade i lungcancer. Jag återvände till Kina för att vara nära pappa och lade studierna åt sidan.

Jag tillbringade pappas sista månader tillsammans med honom, och gjorde samtidigt volontärarbete i en HBT-organisation. Jag har alltid hållit på med olika slag av volontäruppgifter, i Sydney var jag särskilt mycket med i organisationen Queer Space.

Det var viktigt för mig att märka det inte finns någonting att skämmas för i sexualitet som är varierande eller avviker från majoritetens. Det var heller aldrig någon stor grej att erkänna min egen sexualitet öppet, snarare ett konstaterande.

Efter att pappa dog gjorde jag mer och mer volontärarbete för HBT-organisationen. Idag är jag dess administrativa chef.

Vad drömmer du om?

Jag önskar att jag någon dag ska ha en frivilligorganisation som driver de mest utsattas sak. I Kina har frivilligorganisationerna det svårt fortfarande, men jag tror att det kommer att ändras i framtiden.

I år ansökte jag om att studera mänskliga rättigheter i Paris, och jag tänker prova på nytt nästa år.

I mitt arbete har jag märkt hur många som berörs av diskriminering och utsatthet, inte bara HBT-personer.

Jag har träffat sexarbetare, funktionshandikappade och folk som jobbar på byggen. Många har samma historia att berätta, men synvinklarna är olika.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Jag flyttar med min mamma till USA nästa år. Efter pappas död har mamma varit väldigt ensam men i USA har vi många släktingar.

Jag hoppas att jag kan lära mig mycket sådant i USA som jag senare kan tillämpa i Kina. Om tio år hoppas jag att min frivilligorganisation ska ha kommit igång. Jag hoppas också att jag då är bosatt i Kina, men har möjlighet att resa omkring i världen.

Jag och min pojkvän har två barn om tio år, och i vår trädgård växer olika örter och ett citronträd.

Elina Nikulainen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 22.11.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi