Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Torrdass bekämpar diarré - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 21.11.2012

Torrdass bekämpar diarré

Varje år dör över två miljoner människor av diarré. De flesta är barn i utvecklingsländerna, och torrdass skulle kunna rädda många av dem.

Kuivakäymälä, sanitaatio, Sambia. Kuva: Hanna Koivisto.I en torrtoa separeras urin från fast avföring. Foto: Hanna Koivisto

Diarré som beror på bristfälliga avlopp, smutsigt vatten och dålig hygien dödar varje år mer än två miljoner människor. Största delen av dem är barn som bor i utvecklingsländer.

Sjukdomsfallen, vården av de insjuknade, begravningarna och förlorade arbetsdagar sväljer också en stor bit av utvecklingsländernas statsbudget.

Man uppskattar att 19 afrikanska länder – vilkas befolkningar utgör ungefär hälften av Afrikas alla invånare – årligen går miste om 5,5 miljarder dollar på grund av dålig avloppsservice.

Enligt Världsbanken saknar nästan hälften av Afrikas invånare tillgång till någon som helst toalett.

Toaletter medför renare vatten

Torrtoans förespråkare tycker att lösningen är enkel.

”När man ha ordentliga toaletter så har man också rent vatten. När miljön mår bra, mår också människorna bra”, konstaterar zambiska Obed Kwanga.

Han leder frivilligorganisationen Necos, som bygger torrtoaletter i Zambias huvudstad Lusaka, med hjälp av understöd av finska Huussi rf.

Tack vare Necos har närmare hundra torrdass byggts i bostadsområdet Madimba, där det bor cirka 6 000 personer. Till år 2015 är det meningen att alla traditionella avträdesgropar helt ska ha ersatts av torrtoaletter.

”Avträdesgropar är skadliga för grundvattnet. De har direkt samband med kolera- och salmonellaepidemier”, säger Kwanga.

Folk tömmer sina avträden genom att ha sönder väggen och släppa ut avfallet i naturen, där det blandas i grundvattnet.

En bra toa känns igen på lukten

Enligt Kwanga ska allt i en trygg toa vara täckt av betong och fuktisolerat, så avfallet inte kan ta sig ner i jorden. En väl isolerad toalett lockar inte heller myggor och flugor eftersom en skorstenspipa leder ut lukten.

En torrtoa är liten och kan installeras på gården. Den har två behållare; en som är i användning och en där avfallet komposteras.

Kuivakäymälä, sanitaatio, Sambia. Kuva: Hanna Koivisto.Gersom Kabanda inspekterar fru Mwanzas toa, som har varit i användning i tre år. Foto: Hanna Koivisto

Efter ett par år öppnas kompostbehållaren med en lucka på sidan och töms. Toainnehavarna kan sedan utnyttja denna gratis gödsel i sin trädgård.

En välbyggd torrtoa kan i princip användas i evighet.

Rent vatten ska tas till vara

Unicef beräknar att investeringar i avloppssystem och rent vatten hör till de ekonomiskt mest lönsamma sätten att reducera dödsfall, i synnerhet dödsfall bland barn.

Genom att förbättra hygien, avloppsservice och tillgång till rent vatten skulle man enligt Unicef kunna förhindra över sex procent av alla dödsfall i världen.

I Madimba var det inte alla som blev förbehållslöst entusiastiska över att använda komposterad avföring som gödsel.

Necos projektchef Gersom Kabanda berättar att grannarna trodde han var satanist när han skaffade den första torrtoan i trakten. Men därefter har många av grannarna byggt egna dass åt sig, som de stolt erbjuder gäster att prova på.

Att attityderna håller på att förändras visar också stölden av den torrdassgödsel som Necos hade förvarat på sin åker.

Men den kom helt säkert till nytta.

Hanna Koivisto

Den 19 november är det Världstoalettdagen.

Film om Världstoalettdagen:

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Mer på internet

Uppdaterat 21.11.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi