Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Etelä-Sudanin luonnonvarat kiinnostavat ulkomaisia kaivosyhtiöitä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 16.11.2012

Etelä-Sudanin luonnonvarat kiinnostavat ulkomaisia kaivosyhtiöitä

Uutiskooste: Etelä-Sudanin uusi kaivoslaki antaa mahdollisuuden myydä maata ulkomaalaisille yhtiöille. Loppuuko Arabica-kahvi? Järjestöt vaativat kuolemanrangaistuksen poistoa.

Reuters: Tutkimattomat mineraalivarat houkuttelevat ulkomaisia yhtiöitä Etelä-Sudaniin

Kansainväliset kaivosyhtiöt kilpailevat pääsystä Etelä-Sudanin laajoihin, tutkimattomiin kaivosmahdollisuuksiin. Myöhemmin tässä kuussa hyväksyttävien kaivoslakien tultua voimaan muun muassa kiinalaiset, australialaiset, yhdysvaltalaiset ja eteläafrikkalaiset yhtiöt aikovat hakea lupia kaivausten suorittamiseen.

Sudan oli Afrikan kuudenneksi suurin öljyntuottaja ennen jakautumistaan, jonka jälkeen Etelä-Sudan sai tuotannosta kolme neljäsosaa.

Öljystä onkin tullut 98 prosenttia maan tuloista. Tuotanto jouduttiin keskeyttämään Sudanin kanssa käydyn kiistan seurauksena tammikuussa, mutta sen odotetaan käynnistyvän jälleen pian.

Guardian: Luonnonvarainen Arabica-kahvi käymässä uhanalaiseksi

Tuoreen tutkimuksen mukaan luonnonvarainen Arabica-kahvi saattaa kuolla sukupuuttoon ilmastonmuutoksen takia 70 vuodessa, mikä uhkaa miljoonien kahvintuottajien toimeentuloa muun muassa Etelä-Sudanissa ja Etiopiassa.

Luonnonvarainen Arabica on geneettisesti monimuotoisempaa ja siten vastustuskykyisempää tuholaisia ja tauteja kohtaan kuin kasvatettu.

Tutkimusta johtanut Aaron Davis Royal Botanic Gardensista sanoo, että erityisen huolestuttavaa tutkimustuloksissa on se, ettei tutkimuksessa huomioitu Etelä-Sudanin laajamittaisen metsäkadon vaikutuksia, jotka huonontavat luonnonvaraisen kahvin mahdollisuuksia entisestään.

IrinNews: Järjestöt vaativat kuolemanrangaistuksen lopettamista

Amnesty International ja Human Rights Watch sekä paikalliset kirkot ja kansalaisjärjestöt vaativat kuolemanrangaistuksen lakkauttamista sekä vankilaolojen ja oikeusturvan parantamista Etelä-Sudanissa.

Jälkimmäistä heikentää muun muassa se, että entisen kapinallisarmeijan alimmista joukoista koottu poliisi on alikoulutettu, minkä lisäksi juristeista ja tuomareista on pulaa tai he ovat tottuneet Sudanin islamilaiseen lakijärjestelmään.

Kuolemanrangaistukset toteutetaan maassa salaa, niistä ei pidetä ainakaan avoimia tilastoja, ja järjestöjen mukaan yli 200 vankia odottaa tälläkin hetkellä kuolemantuomiota hirvittävissä vankilaoloissa ilman kunnollisia oikeudenkäyntejä tai lakineuvontaa.

Sudan Tribune: Lisää pakolaisia Sudanista Etelä-Sudaniin odotetaan

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR valmistautuu 30 000–40 000 sudanilaisen pakolaisen tuloon Ylä-Niilin osavaltioon ennen vuoden loppua järjestämällä suojaa, terveydenhuoltoa, ruoka-annoksia, peitteitä ja keittiötarvikkeita.

Pakolaisvirta johtuu Sudanin armeijan ja SPLM-N:n kapinallisten välisestä kiihtyvästä konfliktista ja sen aiheuttamasta ruokapulasta Sinisen Niilin ja Kordofanin osavaltioissa.

UNHCR on vaatinut myös Etelä-Sudanin pohjoisosassa olevien lähes 63 000 sudanilaispakolaisen uudelleensijoitusta kauemmas turvattomalta raja-alueelta. Etelä-Sudanissa ja Etiopiassa on entuudestaan yli 200 000 sudanilaispakolaista, joiden lisäksi arviolta 520 000 ihmistä on kärsinyt konfliktista merkittävästi.

The Monitor: Rajakiista Ugandan ja Etelä-Sudanin välillä ratkesi

Uganda ja Etelä-Sudan ovat sopineet rajakiistansa. Eteläsudanilaiset ovat syyttäneet ugandalaisia maanviljelijöitä tunkeutumisesta Etelä-Sudanin puolelle, mutta Ugandan mielestä alue kuuluu sille. Sopimus tehtiin sen jälkeen, kun eteläsudanilaiset sotilaat olivat tehneet iskuja maanviljelijöitä kohtaan Leforissa ja sitä ympäröivillä alueilla.

Etelä-Sudanin viranomaiset totesivat kuitenkin Ugandan tukeneen maata sen ollessa kaaoksessa, eikä naapurusten suhteita haluta vaarantaa rajakiistan vuoksi.

 

Koonnut: Johanna Latvala

Kahdesti kuussa ilmestyvä uutiskooste nostaa esiin ajankohtaisia asioita Suomen kehitysyhteistyön kannalta keskeisissä maissa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 18.11.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi