Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uskonnolliset johtajat kannustavat ehkäisyyn Afganistanissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.11.2012

Uskonnolliset johtajat kannustavat ehkäisyyn Afganistanissa

Afganistanissa toimiva Marie Stopes International -järjestö on taivuttanut uskonnollisia johtajia kannattamaan perhesuunnittelua. Myös anoppien asenteissa on parantamisen varaa.

Afganistan, naiset. Kuva: Flickr.comTerveysklinikka Parwanin maakunnassa Afganistanissa. Kuva: Graham Crouch/World Bank Photo Collection/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

”Suomessa on naisille hyvä ympäristö. Haluamme samanlaisen”, sanoo Farhad Javid, joka johtaa Marie Stopes International -järjestön Afganistanin osastoa.

Muun muassa Suomen kehitysyhteistyövaroista tuettu järjestö on talebanien kaatumisen jälkeen vuodesta 2002 alkaen pyörittänyt Afganistanissa lisääntymisterveysklinikoita sekä tarjonnut seksuaaliterveystietoa.

Javidin mukaan tärkeimpiä esteitä perhesuunnittelun edistämiselle Afganistanissa ovat asenteet. Maassa, jonka naisten asemaa pidetään maailman huonoimpana, miehet haluavat usein suuren määrän lapsia, koska siten he saavat valtaa myös yhteisössään.

Myös terveysammattilaisten tiedot ja asenteet lisääntymisterveydestä ovat puutteelliset. Yllättävämpi tekijä lisääntymisterveydessä ovat kuitenkin anopit. 

Afganistan, naiset. Farhad Javid. Kuva: Teija LaaksoFarhad Javid vieraili eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän seminaarissa marraskuussa. Kuva: Teija Laakso

“Heillä on paljon vaikutusvaltaa Afganistanissa ja tekevät suurimman osan päätöksistä. Olemme järjestäneet heidän kanssaan keskusteluja perhesuunnittelusta”, Javid kertoo.

Niissä pohditaan esimerkiksi, miten anopeilla on rauhallisempaa, kun lapsia on vähemmän, ja miten pojalla on helpompaa, kun ei ole niin monta suuta ruokittavana.

Perjantairukouksissa valistusta

Marie Stopes International on kääntänyt perhesuunnittelun kannalle myös uskonnollisia johtajia joilla on paljon valtaa ruohonjuuritasolla ja jotka voivat näin näyttää esimerkkiä muillekin.

“Perjantaisin, kun miehet kokoontuvat moskeijoihin, uskonnolliset johtajat puhuvat näistä aiheista”, Javid kertoo.

Järjestö on kouluttanut noin 5 200 uskonnollista johtajaa. Javidin mukaan se on vain pisara meressä.

Työ lisääntymisterveyden edistämiseksi kuitenkin jatkuu. Ilman parempaa lisääntymisterveyttä maan talouskaan ei kehity, Javid muistuttaa. Tällä hetkellä naisilla on keskimäärin 6,2 lasta, mikä vaikeuttaa naisten työssäkäyntiä ja koulutusta.

Teija Laakso / maailma.net

Farhad Javid vieraili eduskunnan väestö- ja kehitystyöryhmän seminaarissa marraskuussa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 13.11.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi