Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nicaragua: Sandinisteille iso jytky kuntavaaleissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.11.2012

Nicaragua: Sandinisteille iso jytky kuntavaaleissa

Kuten Suomessa, Nicaraguassakaan ei äänestyspaikoilla ollut ruuhkaa.

Nicaraguassa käytiin kunnallisvaalit sunnuntaina 4. marraskuuta. Valtapuolue FSLN:n (Kansallisen vapautuksen sandinistirintama) murskavoitosta ei jäänyt kenellekään epäselvyyttä: he voittivat 134:ssa maan 153 kunnasta ja saivat 68 prosenttia äänistä.

Nicaragua, demokratia. Kuva: Kimmo LehtonenAlexander Cuvides saa väriainetta peukaloonsa äänestämisen merkiksi. Kuva: Kimmo Lehtonen

Sandinisteilla on nyt kädessään poliittinen värisuora; presidentti, parlamentissa määräenemmistö ja nyt lähes 90 prosenttia kunnista. Puolue jo neljännet vaalit putkeen yhä kasvavalla ääniosuudella – kaksissa edellisissä vaaleissa tosin laittomuuksien ja vaalivilppien avittamana.

Maan hajanainen oppositio on valtakunnan tasolla tällä kertaa tyytynyt hiljaisesti tulokseen, vaikka joillakin paikkakunnilla kehkeytyneissä väkivaltaisissa yhteenotoissa on kuollut jo kolme ihmistä.

Kiistat ovat syntyneet siitä, että liberaalien kannattajat ovat syyttäneet sandinisteja äänestystulosten väärentämisestä.

Äänestyspaikoilla ei ruuhkia

Nicaragualaiset ovat äänestäneet yleismaailmallisen laiskasti kuntavaaleissaan siitä lähtien kun ne irrotettiin omiksi vaaleikseen vuonna 2002. Presidentti- ja parlamenttivaaleissa sen sijaan äänestysprosentti on pysynyt viime vuosikymmenen korkeana ollen 80 ja 90 prosentin välimaastossa.

Merkittävänä syynä äänestämättömyyteen ja opposition kehnoon tulokseen pidetään opposition hajanaisuutta ja poliittista näköalattomuutta.

Yleensä Managuan äänestyspaikoilla on jonoja, mutta sunnuntaina useimmat kansalaiset tuntuivat olevan hämillään siitä, miten nopeasti äänestysoperaatio tällä kertaa hoitui.

Nicaragua, demokratia. Kuva: Kimmo Lehtonen Noelia Vargas uskoo vakaasti äänestämisen merkitykseen. Kuva: Kimmo Lehtonen

Yksi heistä oli Alexander Cuvides, joka käveli ulos työministeriössä sijaitsevasta äänestyspaikasta hiukan hajamielisen näköisenä ympärilleen vilkuillen.

”En katsellut tilannetta telkkarista ennen tänne tuloa, joten tämä väen vähyys vähän yllätti”, hän sanoi.

Cuvidesille, 29, äänestämien on kuitenkin tärkeä kansalaisoikeus, jota jokaisen tulisi käyttää.

”Vain äänestämällä voimme vahvistaa maamme demokraattista kehitystä”, hän uskoi vakaasti ja kertoi äänestäneensä kaikissa vaaleissa.

Samaa mieltä oli myös saman äänestyspaikan vaalilautakunnan 20-vuotias jäsen Noelia Vargas.

”Kaikkien tulisi äänestää”, hän sanoi topakasti. ”Vaalipäivä on aina tärkeä kansalaistapahtuma ja juhlan paikka.”

Kiistaa nukkuneiden määrästä

Kahden managualaisnuorukaisen vaali-into ei ihan ollut kuitenkaan tarttunut muihin nicaragualaisiin. Vaalitarkkailujärjestö Etica Y Transparencia johtajan Roberto Courtneyn laskelmien mukaan osallistumisprosentti jäi ennätyksellisen alhaiseksi, noin 40 prosenttiin.

Vaalilautakunnan johtaja Roberto Rivas päätyi puolestaan julistamaan osallistumisprosentin korkeammaksi kuin koskaan kuntavaalihistoriassa (57,7), vaikka vielä sunnuntaina hän itse arveli sen jäävän 45 prosenttiin.

Kimmo Lehtonen, Managua

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 8.11.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi