Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

På åktur med en malaysisk skogsarbetare - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 8.11.2012

På åktur med en malaysisk skogsarbetare

De olagliga avverkningarna av Malaysias skogar beror inte enbart på skogsarbetarnas alltför låga inkomster - många av dem klarar sig bra. Det behövs internationella spelregler.

Fällda träd märks. Foto: Rami KolehmainenFällda träd märks. Foto: Rami Kolehmainen

En ung skogsarbetare kör i rasande fart med terrängbil längs den bergiga djungelvägen. Han är pratsam och ler brett.

Jag frågar om skogsarbetarnas liv, där man kan bli tvungen att skaffa sig tilläggsinkomster av olagliga hyggen trots hot om fängelsestraff.

"Vi har det bra. Boendet och maten är gratis och vi får använda företagens bilar", berättar Chin Fah Hing Hing, 25, glatt.

Jag väntar mig att se en annan slags verklighet i skogsarbetarnas läger, dit vi är på väg.

Vid Malaysias internationella trävarumarknadskonferens bedyrade alla parter att de stöder en allt mer etisk avverkningspolitik. Som en del av evenemanget fick EU-delegationen och olika producenter åka till ett avverkningsområde, där försiktighetsåtgärderna var vattentäta och ursprungsbefolkningen och skogsarbetarna var nöjda.

Det var dags att ta ett avsteg från manuskriptet och bege sig på åktur med skogsarbetarna för att ta reda på orsakerna till de olagliga hyggena.

De täckta separata utrymmena för måltider, hygien och boende berättar om komfortnivån i skogsarbetarnas läger. Skogsarbetarna har rum i en träbyggnad och tält på trälavar. Någon spelar gitarr och andra spelar badminton.

Ytterligare information får jag först följande dag när jag träffar en av skogsarbetarna på tu man hand.

I Malaysia tjänar en skogsarbetare lika mycket som i Finland

Jag träffar Chan Mun Hong, 24, på Camerons högland i centrala Malaysia. Området är känt för sin unika natur och också Finlands ambassad bidrar till att skydda den.

Skogsbruk, Malaysia. Foto: Rami KolehmainenSkogsbruk, Malaysia. Foto: Rami Kolehmainen

Området intresserar också skogsbolagen, och de olagliga hyggena fortsätter under polisens ögon. Jag bestämmer mig för att fråga om lönerna.

"Som maskinförare får jag 2 000 ringgit (ca 500 euro) i månaden som grundlön och en bonus på fem ringgit för ett ton trävara. På bonusen inverkar dock terrängens svårtillgänglighet på området för hygget", berättar Hong som varit skogsmaskinsförare i fem år.

"Motorsågsmännen får endast ca 10–20 ringgit per ton. Jag vet inte vilken lön folket orang asli (ett malaysiskt urfolk) får, men de bl.a. planterar plantor på hyggena."

Enligt Statistikcentralen är medeltimlönen för skogsarbetare och förare av maskiner som används i skogsarbete i Finland ca 13,13–13,19 euro (år 2011) dvs. ca 2 250 euro per månad. Jag ber Hong svara uppriktigt: "Hur mycket kan en malaysisk skogsarbetare tjäna per månad?"

"I fjol fick jag under mina bästa månader ihop 1 200 ton trävara", konstaterar Hong.

En laglig skogsarbetare kan i Malaysia således tjäna över 2 000 euro per månad, utöver andra förmåner. Det är allt som allt en inkomst som är jämförbar med en finsk skogsarbetares lön. De låga inkomsterna utgör alltså inte den enda förklaringen till de olagliga hyggena.

"Det borde finnas telefon- och internetförbindelse i lägret, för att parförhållandena skulle hålla. Semestrarna borde också vara längre. Efter en och en halv månads arbete fick jag bara tre dagar ledigt. Det räcker inte till för att sköta ärenden", berättar Hong när han analyserar nackdelarna med sitt arbete. "Men det var mitt eget val och nu har jag ett hus och en bil."

Skogsarbetarnas bostadsutrymmen. Foto: Rami KolehmainenSkogsarbetarnas bostadsutrymmen. Foto: Rami Kolehmainen

"I vårt företag är affärerna i skick. Jag vet dock att det hela tiden pågår olagliga hyggen. Det är vanligt att vissa väntar tills de lagliga bolagen avlägsnar sig och går sedan längs färdiga vägar till hyggena", berättar Hong besvärat och frågar om han råkar illa ut på grund av min artikel.

Jag lovar att han inte ska göra det och avslutar intervjun.

För att förhindra olagliga hyggen i Malaysia kan man alltid öka försiktighetsåtgärderna och importörernas ansvar kan ytterligare ökas.

Men så länge som beslutsfattarna i olika länder inte kan enas om reglerna, fortsätter de olagliga hyggena, de mänskliga rättigheterna hos urfolken kränks och balansen i naturen rubbas.

Under tiden ökar åtminstone inte olagligheterna av att skogsarbetarna har goda förhållanden och får en anständig lön.

EU:s nya regler i fråga om import av trävaror träder i kraft den 3 mars 2013.

Rami Kolehmainen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer på internet

Uppdaterat 8.11.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi