Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Malesialaisen metsurin kyydissä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 6.11.2012

Malesialaisen metsurin kyydissä

Malesian metsien laittomat hakkuut eivät johdu vain metsurien liian pienistä tuloista – monilla heistä menee hyvin. Tarvitaan kansainvälisiä pelisääntöjä.

Metsätalous, Malesia. Kuva: Rami KolehmainenHakkuiden laillisuutta valvotaan usealla eri tavalla. Kuvassa vartijat mittaavat puut ja mittausten sekä runkojen merkkien tulee vastata metsässä olevien kantojen merkkejä. Kuva: Rami Kolehmainen

Nuori metsuri ajaa hurjaa vauhtia vuoristoista viidakkotietä maastoautolla. Hän on puhelias ja hymyilee leveästi.

Kyselen metsureiden elämästä, jossa lisätienestiä tuoviin salahakkuisiin voidaan päätyä vankilankin uhalla.

”Meillä on asiat hyvin. Asuminen ja ruoka ovat ilmaista sekä käytössämme on firman autot”, Chin Fah Hing Hing, 25, kertoo iloisesti.

Odotan toisenlaisen totuuden paljastuvan metsurien leirissä, jonne olemme matkalla.

Malesian kansainvälisessä puutavaramarkkinakonferenssissa kaikki osapuolet vannoivat tukevansa entistä eettisempää hakkuupolitiikkaa. Osana tapahtumaa EU:n delegaatio ja eri tuottajia vietiin hakkuualueelle, jossa varotoimet olivat aukottomia ja alkuperäisväestö sekä metsurit tyytyväisiä.

Oli aika hypätä pois käsikirjoituksesta ja lähteä metsurien matkaan selvittämään syitä salahakkuisiin.

Katetut erilliset ruoka-, suihku- ja asuintilat kertovat metsurien leirin mukavuustasosta. Metsureilla on huoneita puurakennuksessa ja telttoja puulavereilla. Joku soittaa kitaraa ja toiset pelaavat sulkapalloa.

Enemmän paljastuu kuitenkin vasta seuraavana päivänä, kun tapaan yhden metsureista kahden kesken.

Malesiassa metsuri tienaa yhtä paljon kuin Suomessa

Tapaan Chan Mun Hongin, 24, Malesian keskiosassa sijaitsevalla Cameronin ylängöllä. Alue on kuuluisa ainutlaatuisesta luonnostaan, jonka suojelua Suomen lähetystökin tukee.

Metsätalous, Malesia. Kuva: Rami KolehmainenHakkuualueella vallitsi hyvä ilmapiiri. Palkoista kukaan ei kuitenkaan siellä halunnut vielä kertoa. Kuvassa metsureista Chin Fah Hing Hing ja Chen Mun Hong sekä EU:n edustaja Pablo Iglesias Rumbo. Kuva: Rami Kolehmainen.

Alue kiinnostaa myös metsäyhtiöitä, ja laittomat hakkuut jatkuvat poliisien silmien alla. Päätän kysyä palkoista.

”Koneen kuljettajana saan 2 000 ringettiä (noin 500 euroa) kuukaudessa peruspalkkaa ja viiden ringetin bonuksen yhdestä puutavaratonnista. Bonukseen vaikuttaa tosin se, kuinka vaikeassa paikassa hakkuualue on", viisi vuotta metsäajoneuvonkuljettajana toiminut Hong kertoo.

"Moottorisahamiehet saavat ainoastaan noin 10--20 ringettiä tonnilta. En tiedä orang aslien (Malesian alkuperäiskansan) palkasta, mutta he muun muassa istuttavat taimia hakkuualueille.”

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa metsurien ja metsätöissä käytettävien ajoneuvojen kuljettajien keskituntiansio on noin 13,13--13,19 € (vuonna 2011) eli noin 2 250 euroa kuukaudessa. Pyydän Hongia vastaamaan rehellisesti: Paljonko malesialainen metsuri voi tienata kuukaudessa?

”Viime vuonna keräsin parhaana kuukautenani 1 200 tonnia puuta”, Hong toteaa.

Laillinen metsuri voi Malesiassa siis tienata yli 2 000 euroa kuukaudessa muiden etujen lisäksi. Tämä on kaikkineen verrattavissa suomalaisen metsurin palkkaan. Pienet tulot eivät siis yksin selitä salahakkuuta.

”Leirissä saisi olla netti- ja puhelinyhteys, jotta ihmissuhteet kestäisivät. Lomat voisivat myös olla pidempiä. Puolentoista kuukauden työn jälkeen sain vain kolmen päivän loman. Se ei riitä asioiden hoitamiseen”, Hong pohtii työnsä varjopuolia. ”Mutta sekin oli oma valintani ja nyt minulla on talo ja auto.”

Metsätalous, Malesia. Kuva: Rami KolehmainenMetsurien leirissä perustarpeet olivat kunnossa. Kuvassa telttoja ja kameralinssin takana huoneita. Kuva: Rami Kolehmainen

”Meidän yrityksessämme asiat ovat hyvin. Tiedän kuitenkin, että laitonta hakkuuta tapahtuu jatkuvasti. Yleistä on, että jotkut odottavat laillisten yhtiöiden poistumista ja menevät sitten valmiita teitä pitkin hakkuualueille”, Hong kertoo vaivaantuneesti ja kysyy, joutuuko hän juttuni takia ongelmiin.

Lupaan, ettei hän joudu ja lopetan haastattelun.

Malesian laittomien hakkuiden estämiseksi voidaan aina lisätä varotoimia ja maahantuojien vastuuta voidaan lisätä entisestään.

Silti niin kauan kuin eri maiden vaikuttajat eivät pääse yhteisymmärrykseen säännöistä, laittomat hakkuut jatkuvat, alkuperäisväestöjen ihmisoikeuksia poljetaan ja luonnon tasapaino järkkyy.

Sillä aikaa metsureiden hyvät olosuhteet ja kunnollinen palkkaus ei ainakaan lisää laittomuuksia.

EU:n uudet säännökset puutavaran maahantuonnin suhteen astuvat voimaan 03.03.2013.

Rami Kolehmainen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 7.11.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi