Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Somalian turvattomuus jatkuu - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.11.2012

Somalian turvattomuus jatkuu

Uutiskooste: Merirosvot mellastavat Somaliassa niin kauan kuin aseita on helppo saada ja maan instituutiot ovat heikkoja.

The Guardian: Merirosvous vähentynyt Somalian rannikolla

Kansainvälisen merenkulkutoimiston IMB:n mukaan tiukat kansainväliset toimet ja laivayhtiöiden palkkaamat aseistetut vartijat ovat vähentäneet merirosvoutta Somalian edustalla vuoden sisällä lähes kahdella kolmanneksella. Alue on silti äärimmäisen riskialtis.

Timo Lange EU:n Atalanta-operaatiosta toteaa merirosvouden vähentyneen myös siksi, että somalialaisten usko uuteen hallitukseen on saanut heidät luopumaan merirosvojen tukemisesta.

Merirosvous ei kuitenkaan lopu ennen kuin Somalian köyhyys ja turvattomuus vähenevät merkittävästi, aseiden saatavuus huononee ja maan instituutiot alkavat toimia.

Viime vuonna somalimerirosvot tienasivat 160 miljoonaa dollaria aiheuttaen seitsemän miljardin dollarin tappiot maailmantaloudelle.

IrinNews: Somalimaan Kulmiye-puolue haluaa hiljentää median

Somalimaan toimittajaliiton pääsihteerin Mohamed-Rashid Muhumed Farahin mukaan toimittajien häirintä ja pidätykset lisääntyivät vuoden alkupuoliskolla. Hänen mukaansa yli 60 toimittajaa pidätettiin, minkä lisäksi toimittajia häiritään, kidutetaan ja uutistoimistoihin hyökätään.

Tom Rhodes toimittajia suojelevasta komiteasta CPJ:stä kertoo, että pidätykset tapahtuvat varoittamatta ja usein syyttä, mikä osoittaa hallitsevan Kulmiye-puolueen pyrkivän hiljentämään kriittiset äänet. Hänen mukaansa pidätykset ovat tosin aivan viime aikoina vähentyneet.

Toimittajat ovat olleet uhattuina vuodesta 1991 asti, jolloin useita päätoimittajia vangittiin, mutta sittemmin media sai toimia vapaammin siihen asti, kunnes nykyinen puolue tuli valtaan vuonna 2010.

BBC: Netin käyttö yleistyy Mogadishussa

Somaliaan tuli internet vuonna 2000, ja sitä käyttää yhä vain 1,14 prosenttia väestöstä. Etenkin Mogadishussa kysyntä ja mahdollisuudet sen käyttöön kasvavat kuitenkin nopeasti huolimatta siitä, että kaupungin infrastruktuuri on olematon.

Maan suurimman palveluntarjoajan Global Internet Companyn johtajan Abdulkadir Hassan Ahmedin mukaan yhteydet ovat yhä hitaita ja kalliita ja yritystoiminta tuskin kannattavaa. Mogadishuun tulossa oleva laajakaista on viivästynyt turvattomuuden vuoksi.

Nuorista, joista työttömiä on 75 prosenttia, suurin osa haluaa käyttää erityisesti Facebookia. Centre for Research and Dialogue -nimisessä kansalaisjärjestössä työskentelevän Safia Yasin Farahin mukaan Facebook antaakin heille paitsi mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä vapaasti, myös parantaa lukutaitoaan.

The Daily Nation: Al-Shabaab uhkaa kostaa Kenialle

Al-Shabaab uhkaa Keniaa uusilla terrori-iskuilla. Sen mukaan Kenia tulee katumaan Somaliaan vuosi sitten aloittamaansa hyökkäystä, jolla maa pyrki turvaamaan rajansa suurinta osaa eteläisestä Somaliasta hallussaan pitäviltä al-Shabaabin taistelijoilta.

Al-Shabaab on tehnyt tänä useita uhreja vaatineita kranaatti-iskuja eri puolille Keniaa. Kenian ja Somalian kansallisarmeijan (SNA) joukot valtasivat syyskuussa Afrikan unionin tukemina al-Shabaabille tärkeän Kismayun satamakaupungin.

The Nairobi Star: Amisom vetoaa YK:hon hiilenvientikiellon purkamiseksi

Viisi kauppa-alusta on saapunut viime kuussa al-Shabaabin nelivuotisesta vallasta vapautettuun Kismayun satamaan tuoden ruokatarvikkeita ja sementtiä. Al-Shabaabin valtakautena kauppalaivat lastattiin paluumatkaksi hiilellä, jonka myyntituloilla rahoitettiin järjestöä.

Tämän ja hiilen ylenmääräisen käytön aiheuttamien ympäristöhaittojen vuoksi YK kielsi alkuvuonna hiilen vientikaupan Etelä-Somaliasta.

Al-Shabaabin lähdettyä kaupungista Afrikan unionin Amisom-operaatio on pyytänyt YK:ta kumoamaan vientikiellon, sillä hiili on kaupungin asukkaiden ainoa tulonlähde.

 

Koonnut: Johanna Latvala

Kahdesti kuussa ilmestyvä uutiskooste nostaa esiin ajankohtaisia asioita Suomen kehitysyhteistyön kannalta keskeisistä maista.

 

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 1.11.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi