Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Digital berättelse: Bir Hospital vårdar Nepals patienter - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Webbutsändningar, 31.10.2012

Digital berättelse: Bir Hospital vårdar Nepals patienter

Nepals äldsta sjukhus Bir Hospital sjuder av liv i Ville Rinnes digitala berättelse. Dit förs offer för trafikolyckor, och där vårdas patienter som behöver krävande operationer från hela landet.

 

Hälsovården i Nepal har utvecklats i jämn takt under de senaste åren, vilket syns på att både sjukhus och vårdpersonal har ökat i mängd. Riktningen är den rätta, men det återstår ännu mycket att förbättra inom den offentliga hälsovården.

Hur ser vardagen då ut i Nepals äldsta och största sjukhus?

Bir Hospital grundades år 1889 och erbjuder mångsidig vård oberoende av patientens inkomster. Det offentliga sjukhusets tjänster är speciellt viktiga för dem som inte har råd att söka sig till privatsjukhus.

På Bir Hospital vårdas också olycksoffer och där görs krävande operationer. Det är staten som finansierar sjukhuset, som därmed kan hålla sina priser på skälig nivå. Sin verksamhet finansierar sjukhuset också genom att utbilda läkare och vårdpersonal. Dessutom får man understöd från utlandet.

Trots understöden lider sjukhuset av ständig brist på personal och resurser. Utbildad vårdpersonal väljer allt oftare att jobba inom den privata sektorn eller utomlands.

I bergstrakterna kan det ta dagar att nå sjukhus

I Katmandudalen är läkartjänster tillgängliga för alla. Det största trycket på Nepals hälsovård gäller den fattiga landsbygden, där det inte finns sjukhustjänster, eller så är de mycket bristfälliga. På landsbygden reser patienterna ofta i flera dagar för att nå ett regionalt sjukhus, som kanske inte ens kan ge den vård som behövs.

”Om patienten inte kan vårdas i sin hemtrakt förs han eller hon hit för att få bättre vård”, berättar doktor Lochan Karki.

Ville Rinne

Ville Rinne är fri fotograf och studerar bildjournalistik. År 2011 utformade han ett bild- och multimediareportage om sociala frågor i Nepal.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 31.10.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi