Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Konstnär från Libyen hoppas få göra konst så länge han lever - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 31.10.2012

Min dröm: Konstnär från Libyen hoppas få göra konst så länge han lever

Ali El-Wakwak gör konst av all slags krigsrekvisita. Materialet hittar han i öknen.

Ali El-Wakwak. Kuva: Alfred HuberUnder sitt liv har Ali El-Wakwak gjort 12 000 konstverk . Foto: Alfred Huber

Vem är du?

Mitt namn är Ali El-Wakwak och jag är 47 år. Jag bor i norra Libyen, i Benghazi, men kommer ursprungligen från en liten by som heter El Marg och som ligger nära Benghazi.

Min far var konstnär och lärare, och han var också den som har lärt mig mest. Jag har fem bröder. Jag kommer alltså från en stor familj, men den familj jag har bildat själv är ännu större; jag har åtta barn: fem pojkar och tre flickor. De äldsta är redan självständiga men de yngsta behöver ännu min hjälp och mitt stöd.

Vad jobbar du med och vilken utbildning har du?

Jag är konstnär. Förut gjorde jag träskulpturer och målade, men nu har jag övergått till att arbeta med järn. För tillfället håller jag på med ett järnarbete om revolutionen och kriget i Libyen. Materialet har jag hittat i öknen. Jag samlar på all slags krigsrekvisita så som vapen eller delar av tanks, och gör konst av dem. Under mitt liv har jag gjort 12 000 konstverk och hundra av dem finns utställda i mitt eget museum i Benghazi.

Jag blev konstnär som nittonåring, det var år 1966. Min far lärde mig, men jag studerade också vid konstskolan i Tripoli.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Jag är mycket äldre, vilket är illa, men annars tror jag att mitt liv är mycket bättre då. Under Gaddafis tid hade konstnärerna i vårt land inte frihet när de utövade sin konst, man var tvungen att vara på sin vakt, och helst skulle man avbilda den store ledaren. Tidigare måste jag tänka på att min konst inte misshagade härskaren men nu kan jag realistiskt beskriva Gaddafi som en mördare och ett vilddjur.

Vad drömmer du om?

Jag drömmer om en fri, välbärgad och demokratisk framtid. Jag hoppas att min familj och mitt land ska få leva i fredstider. Förut pågick alltid konflikter och oroligheter mellan stammarna och regeringen i Libyen, men de syntes inte i nyheterna varken här hemma eller ute i världen.

Jag drömmer om att få behålla min kreativitet och göra konst så länge jag lever.

Text: Päivi Arvonen och Alfred Huber
Foto: Alfred Huber

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 31.10.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi