Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

I Sydsudan är kvinnorna inte fredade från våldtäkt ens i flyktingläger - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.10.2012

I Sydsudan är kvinnorna inte fredade från våldtäkt ens i flyktingläger

Flyktinglägret Yida är avsett för 15 000 människor men där bor 65 000. Varje dag anländer ytterligare hundratals flyktingar, mest kvinnor och barn.

Sydsudan. Foto: Alfred Huber Förr kunde det ta timmar för kvinnorna att hämta vatten men tack vare den nya brunnen är det lättare. Foto: Alfred Huber

”Största delen av dem befinner sig i chock eller är svårt sjuka. Barnen lider framför allt av diarré. Men läget har faktiskt förbättrats; i somras var dödligheten i sjukhuset uppe i 25 procent och nu är den bara 2 procent”, berättar Lucia Jung som arbetar för organisationen Läkare utan gränser i Yidalägret.

Flyktingarnas levnadsomständigheter i Yida är synnerligen dåliga. Förutom den höga dödlighetssiffran bland barn yngre än fem år är hjälporganisationerna som verkar där oroliga över den sexuella och mentala hälsan hos kvinnor och unga flickor.

Kvinnornas stumma nöd

Del flesta kvinnor och unga flickor som kommer till lägret har traumatiska erfarenheter av gruppvåldtäkter, som ofta har skett framför deras familjers ögon eller under deras flyktresa.

Kvinnorna är inte skonade från våldtäkter ens i Yidalägret.

Organisationen International Rescue Committee (IRC) gjorde i februari 2012 en undersökning som visade att största delen av de intervjuade kvinnorna hade blivit våldtagna inom lägerområdet, och över hälften också utanför lägret, då de exempelvis var på väg till torget för att handla mat eller höll på att samla ved.

Lägret har inte tillräckligt med sanitära utrymmen, och många kvinnor blir våldtagna när de beger sig utanför lägret för att uträtta sina behov.

”Att bli våldtagen är en kolossal skam för en kvinna, och vi pratar inte om det ens med varandra fast vi nästan alla utsätts för upprepade våldtäkter. Vi tiger också av den orsaken att våldtäktsmännen har hotat att döda oss om vi berättar” säger en sexbarnsmamma i 35-årsåldern som kommer från Nubabergen.

Hon har bott i lägret sedan mars 2012. Hon vill inte avslöja sitt namn eller ställa upp på bild.

”Vi vet inte var vi hör hemma”

Kvinnorna i Yidalägret lider dessutom av oron för sina familjers manliga medlemmar och av den nationella identitetskrisen.

”Vi vet inte var vi hör hemma, för Sydsudans självständighet delade in Nubabergen i två separata stater. De politiska beslutsfattarna bryr sig inte om folk eller stammar utan bara om pengar och den rikedom som oljan hämtar” säger Zeynab, en kvinna i tjugoårsåldern.

Flyktingkvinnorna oroar sig alla över sina äkta män.

”Männen stannade kvar, antingen för att strida eller för att försvara familjernas egendomar. Vi vet inte om de ännu är i livet, och vi får inte kontakt med dem. Den ständiga oron är värre än bristen på mat”, säger Akoubo som hade en man, fyra barn och tolv barnbarn när konflikten blossade upp.

Av familjen befinner sig två döttrar och fyra barnbarn i samma läger, men de övrigas öden vet hon ingenting om.

Levnadsomständigheterna i lägret blir sakta bättre

Organisationen Läkare utan gränser har försökt förbättra omständigheterna och hälsoläget i Yidalägret sedan november 2011. Förutom barndödligheten har också bristen på rent vatten varit ett stort problem.

Tack vare en borrbrunn som organisationen har åstadkommit får lägerinvånarna nu rent vatten. Man har också delat ut rena vattenkärl, eftersom de gamla var smutsiga och ledde till att många sjukdomar spreds. Man har dessutom byggt flera avträden.

Sydsudan. Foto: Alfred HuberDiarré är vanligt bland barnen i lägret. Samias barn fick hjälp på hälsokliniken. Foto: Alfred Huber

”Förhållandena har förbättrats men mycket återstår att göra. Barnen under fem år är vi mest bekymrade över. Hälften av alla barn som har diagnosen undernäring är så dåliga att de behöver sjukhusvård. Vi kan behandla ungefär 3000 patienter i veckan”, berättar Lucia Jung.

Något snabbt slut på konflikten mellan Sudan och Sydsudan är inte att vänta, eftersom ingendera parten godkänner den internationella officiella gränsen.

De ungdomar som bor i Yidalägret får inte tillräckligt med utbildning, varför många av flickorna ofta gifts bort redan i 12–13-årsåldern.

Förutom utbildning behöver kvinnorna i lägret hälso- och sexualupplysning. Av de kvinnor som deltog i IRC:s undersökning hade 72 procent aldrig hört talas om preventivmedel, utan tydde sig till amning som enda preventiva metod tills de blev gravida igen. Närmare hälften av kvinnorna kände inte till sexuellt överförbara sjukdomar eller hur man undviker dem.

IRC har vädjat till FN:s flyktingorganisation UNHCR för att flyktingarna i Yida ska få det bättre, och framför allt för kvinnornas och flickornas säkerhet.

Alfred Huber
Päivi Arvonen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 24.10.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi