Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Matbrist plågar Nordkorea - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 3.10.2012

Matbrist plågar Nordkorea

Representanter för Nordkoreas Röda Kors som besökt Finland uppskattar samarbetet men önskar mera stöd.

Nordkorea, som är känt som världens mest isolerade land, har i år drabbats av de traditionella svårigheterna: på sommaren förlorade 212 000 av invånarna sina hem på grund av översvämningar och på hösten slog en tyfon till. I våras drabbades landet av den värsta torkan på decennier, kanske till och med på hela århundradet.

Jordbruket i Nordkorea lider bland annat brist på moderna redskap. Kvinnor i arbete på åker i provinsen Pjongwo. Foto: Viivi Berghem / Finlands Röda KorsJordbruket i Nordkorea lider bland annat brist på moderna redskap. Kvinnor i arbete på åker i provinsen Pjongwo. Foto: Viivi Berghem / Finlands Röda Kors

”Översvämningar har drabbat hela landet ifjol och i år. En stor del av jordbrukets infrastruktur har förstörts. Tiotusentals hektar av brukbar mark har täckts av sand och stenar, eller sköljts bort av vattenmassorna. Matunderskottet år ungefär en miljon ton”, berättar Ri Ho Rim som är generalsekreterare för Nordkoreas Röda Kors.

Katastroferna allt vanligare

Enligt FN:s uppskattning från ifjol somras lider så många som 16 miljoner nordkoreaner – med andra ord två tredjedelar av befolkningen – av bristfällig livsmedelsförsörjning. Ri kan inte bekräfta siffrorna men tror att största delen av folket inte har tillräckligt att äta.

Matbristen är delvis förorsakad av den gammalmodiga ekonomipolitiken, men också av de ständigt återkommande naturkatastroferna. Yong Yu Jun, som är chef för nordkoreanska Röda Korsets avdelning för katastrofberedskap, säger att katastroferna har ökat på de senaste åren, liksom de har gjort i övriga Ostasien.

”Klimatförändringen för med sig mera naturkatastrofer i vårt land. En annan faktor är de ekonomiska svårigheterna. Och dessutom har skogsbortfallet och bristen på investeringar lett till katastrofer”, förklarar han.

Finland får beröm

Röda Korset i Nordkorea är en av världens största humanitära organisationer. Med frivilliga krafter arbetar man för att åtgärda de usla hälsovårds- och vattensektorerna i landet, och hjälper offer för naturkatastrofer.

Organisationen strävar också efter att förebygga katastrofer genom att utbilda människor, förbättra deras utkomstmöjligheter och plantera träd.

En sexårig flicka med feber väntar i sin mammas famn på att få träffa en läkare i byn Dokjes hälsostation, som understöds av Finlands Röda Kors. Foto. Viivi Berghem / Finlands Röda Kors.En sexårig flicka med feber väntar i sin mammas famn på att få träffa en läkare i byn Dokjes hälsostation, som understöds av Finlands Röda Kors. Foto. Viivi Berghem / Finlands Röda Kors.

”Vi försöker förbättra handlingskapaciteten i samhällena så att de bättre ska kunna stå emot katastrofer”, berättar Yong.

En av samarbetsparterna är Finlands Röda Kors, som i flera år har understött hälsovårdssystemet i Nordkorea, liksom naturkatastrofsberedskapen. Nordkoreanerna värdesätter samarbetet med Finland högt.

”Finlands Röda Kors är väl känt i Nordkorea”, berömmer Yong.

Men Ri efterlyser mera stöd till sitt land. Exempelvis vattensystemen har förstörts på grund av naturkatastrofer och bristfälligt underhåll, och hälsovårdsservicen är dålig.

”Hälsovårdssystem och personal existerar. Men på grund av de ekonomiska svårigheterna kan staten inte leverera mediciner, instrument eller andra förnödenheter. I de flesta sjukhus finns det inte tillräckligt av dessa. Många sjukhus saknar rinnande vatten och uppvärmning”, berättar Ri.

Utrikesministeriet finansierar Finlands Röda Kors och Fida Internationals utvecklingssamarbete i Nordkorea.

Teija Laakso / maailma.net

Svaga hopp om reformer

Situationen i Nordkorea kan tänkas vara på bättringsvägen, säger Jim Dawe, som arbetar för Internationella Röda Kors- och Röda Halvmånefederationen i landets huvudstad Pyongyang.

”Man ser allt fler mobiltelefoner i Pyongyang, på gatorna finns det mera bilar och i affärerna mera varor. Problemen finns på landsbygden”, konstaterar han.

Dawe har bott ungefär ett år i huvudstaden, och enligt honom kan den nya ledaren för landet, Kim Jong-Un som fick makten efter sin fars död, leda landet till reformer. Under de senaste dagarna har det bland annat ryktats om att jordbruket delvis skulle liberaliseras. Också Dawe har hört ryktena.

”I Kina tog det 40 år för landet att förnya sig och öppnas. Kanske en lika långsam process kommer att äga rum i Nordkorea.”

Internationellt är Nordkorea känt som jordklotets stora skurk som hotar andra länder med kärnvapen och systematiskt vägrar bevilja sitt folk mänskliga rättigheter.

Dawe förnekar inte problemen, men påpekar att landet också har stor press på sig; relationerna till Sydkorea är spända och USA:s militära närvaro är stark. Livsmedelshjälpen avbryts ofta på grund av politiska tvister, och sanktionerna gör att landet hamnar i en ännu värre position.

”Det är inte så konstigt att landet på många sätt känner sig inträngt i ett hörn.”

Teija Laakso / maailma.net

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 3.10.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi