Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Ekoöl från Västbanken - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 3.10.2012

Ekoöl från Västbanken

I den palestinska byn Taybeh på Västbanken tillverkas öl som säljs i hela världen, trots svåra omständigheter.

Bergsvägen slingrar sig genom gröna dalar och når slutligen byn Taybeh, som ligger femton kilometer från Palestinska områdets huvudstad Ramallah. I denna lilla palestinska by, som bebos av kristna, tillverkas ett öl som exporteras ända till Europa, USA och Asien.

De palestinska bröderna Nadim och David Khoury bodde i flera decennier i USA med sina familjer, och studerade där ölbryggandets grunder. De drömde om att grunda ett eget bryggeri och återvända till det palestinska området.

Nadim och hans dotter Madees driver ölbryggeriet tillsammans. Foto: Vuokko SaloNadim och hans dotter Madees driver ölbryggeriet tillsammans. Foto: Vuokko Salo

”Vi flyttade tillbaka till Taybeh år 1995 och trodde att området skulle få fred och att en egen palestinsk stat skulle finnas inom fem år. Drömmarna krossades år 2000 när palestiniernas andra folkresning, intifadan, började”, minns Nadim Khoury.

Men bröderna beslöt sig ändå för att stanna kvar och fortsatte brygga öl, fast den ekonomiska situationen var skral och exporten hade stannat av helt på grund av det instabila läget i området.

Idag, flera år senare, blomstrar ölbusinessen och Nadims barn jobbar i pappans företag. 28 år gamla Madees Khoury är det palestinska områdets första och enda kvinna som kan tillverka öl.

”Jag vill hjälpa pappa med familjeföretaget. Palestina är mitt hem, fast jag ibland längtar tillbaka till USA. Jag önskar att vi kunde öppna ett stort företag där, med hjälp av våra släktingar”, säger hon.

Ölflaskornas långa färd

Taybeh-ölet framställs i en tunna där det destilleras tills det blir färdigt, vilket tar en månad. Ölet blandas av korn, humle, jäst och källvatten från trakten.

”Vi använder inga tillsatser eller konserveringsämnen i vårt öl, det är helt naturligt. Ölet bryggs för hand enligt gammal tysk sed, och det som återstår efter tillverkningen ges som foder åt traktens djur”, berättar Nadim.

Det är svårt att brygga öl på Västbanken, som är ockuperad av Israel, på grund av alla vägspärrar och kontrollställen. Att köra från Taybeh till Jerusalem tar bara en halv timme, men palestinier får inte köra över till Israels sida. Därför måste man ha en palestinsk chaufför som kör öllasterna till Israel.

Taybeh-ölet framställs med naturenliga metoder på familjens Khourys gård. Palestinska området bebos av många muslimer, så man tillverkar också alkoholfritt öl. Foto: Vuokko SaloTaybeh-ölet framställs med naturenliga metoder på familjens Khourys gård. Palestinska området bebos av många muslimer, så man tillverkar också alkoholfritt öl. Foto: Vuokko Salo

Vid vägspärrarna inspekteras varje ölcontainer med metalldetektor innan den får fortsätta sin färd.

”Israelerna är rädda att vi ska gömma bomber i våra ölbilar. Ibland kan en kontroll pågå i en hel dag, och det är inte bra för ölet. På grund av Israels vägspärrar är vi ibland tvungna att köra hundratals kilometer innan ölet når fram till handelsmännen och restaurangerna.”

Trots svårigheterna går det ganska bra för affärerna just nu. Man kan köpa Taybeh-öl i Japan, Chile, Tyskland, Belgien, England och USA.

”Vi tror på fred och en egen palestinsk stat. Jag vill fortsätta med mitt företag och flytta över ansvaret för det på mina fyra barn”, sammanfattar Nadim.

Anna Palmén

Taybeh-ölfestivalen lockar årligen den 6 oktober över 10 000 ortsbor och utlänningar till byn Taybeh på Västbanken.

Artiklar som är försedda med författarens namn och publicerade på Global.finland representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 3.10.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi