Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Luomuolutta Länsirannalta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 2.10.2012

Luomuolutta Länsirannalta

Taybehin kylässä Palestiinalaisalueen Länsirannalla tuotetaan haastavissa olosuhteissa olutta, jota myydään ympäri maailmaa.

Vuoristotie mutkittelee vehreiden laaksojen läpi Taybehin kylään, joka sijaitsee 15 kilometrin päässä Palestiinalaisalueen pääkaupungista Ramallah’sta. Tässä pienessä kristittyjen asuttamassa palestiinalaiskylässä tuotetaan olutta, jota viedään Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Aasiaan saakka.

Palestiinalaisveljekset Nadim ja David Khoury asuivat perheineen vuosikymmeniä Yhdysvalloissa ja opiskelivat siellä oluen panemisen perusteita. Haaveena oli perustaa oma olutpanimo ja palata takaisin Palestiinalaisalueelle.

Olutpanimo Länsirannalla. Kuva: Vuokko SaloIsä Nadim ja tytär Madees pyörittävät yhdessä olutpanimoa. Kuva: Vuokko Salo

”Muutimme takaisin Taybehin kylään vuonna 1995 ja uskoimme, että viidessä vuodessa alueelle saadaan rauha ja oma Palestiinan valtio. Unelmat musertuivat vuonna 2000, kun palestiinalaisten toinen kansannousu, intifada alkoi”, Nadim Khoury muistelee.

Veljekset päättivät kuitenkin jäädä Palestiinalaisalueelle ja jatkoivat oluen panemista, vaikka taloustilanne oli heikko ja vienti täysin tyrehtynyt alueen epävakaan tilanteen vuoksi.

Nyt vuosia myöhemmin olutbisnes kukoistaa, ja Nadimin lapset ovat myös isänsä yrityksessä mukana. 28-vuotias Madees Khoury on Palestiinalaisalueen ensimmäinen ja ainoa nainen, joka osaa tehdä olutta.

”Haluan auttaa isääni perheyrityksessämme. Palestiina on kotini, vaikka välillä ikävöinkin Yhdysvaltoihin. Toivomme, että voisimme avata siellä laajan yrityksen sukulaistemme avulla”, Madees haaveilee.

Olutpullojen pitkä tie

Taybeh-olut syntyy tynnyrissä, jossa se tislaantuu valmiiksi kuukaudessa. Olut sekoitetaan ohrasta, humalista, hiivasta ja paikallisesta lähdevedestä.

”Taybeh-oluessa ei käytetä lisä- ja säilöntäaineita, vaan se on täysin luonnonmukaista. Olut tehdään käsityönä vanhaan saksalaiseen tapaan ja tuotannosta jäävä rehu syötetään paikallisille eläimille”, Nadim kertoo.

Oluen paneminen Israelin miehittämällä Länsirannalla on haastavaa tiesulkujen ja tarkastuspisteiden vuoksi. Matka autolla Taybehista Jerusalemiin kestäisi vain puoli tuntia, mutta palestiinalainen kuljettaja ei saa ajaa Israelin puolelle. Yrityksellä täytyy olla sen vuoksi myös israelilainen kuljettaja, joka vie olutlastin Israeliin.

Olutpanimo Länsirannalla. Kuva: Vuokko SaloTaybeh-olut valmistetaan luonnonmukaisin menetelmin Khouryn perheen pihamaalla. Palestiinalaisalueella asuu paljon muslimeita, joten Taybeh-olutta saa myös alkoholittomana. Kuva: Vuokko Salo

Tiesululla jokainen olutkontti tarkastetaan metallinpaljastimen läpi, ennen kuin matka saa jatkua.

”Israelilaiset pelkäävät, että kuljetamme olutrekassa pommeja. Välillä tarkastuksiin saattaa mennä jopa päivä ja se ei tee oluelle hyvää. Joudumme Israelin tiesulkujen vuoksi ajamaan välillä satojen kilometrien lenkkejä, ennen kuin olut päätyy kauppiaalle tai ravintoloitsijalle”.

Haasteista huolimatta yritystoiminnalla menee tällä hetkellä melko hyvin. Taybeh-olutta myydään nykyisin Japanissa, Chilessä, Saksassa, Belgiassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.

”Uskomme rauhaan ja omaan Palestiinan valtioon. Haluan jatkaa yritystäni ja siirtää yritysvastuun neljälle lapselleni”, Nadim haaveilee.

Anna Palmén

Yli 10 000 ulkomaalaista ja paikallista kävijää vuosittain keräävä Taybeh-olutfestivaali järjestetään 6. lokakuuta Taybehin kylässä Länsirannalla.

Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 2.10.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi