Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Libanon kommer ut ur garderoben - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 27.9.2012

Libanon kommer ut ur garderoben

Den arabiska våren har inte svept in över Libanon, men där pågår en sexuell revolution. I främsta ledet står tidningarna Jasad och Barra.

Fotosession till omslaget på Barras augustinummer där temat är Gay Pride. Bild: Bengt SiqvardssonFotosession till omslaget på Barras augustinummer där temat är Gay Pride. Bild: Bengt Siqvardsson

I en lokal i de västra delarna av Libanons huvudstad Beirut poserar Nasser i fotolampornas sken. Han är insvept i en Rainbow-flagga och kommer att pryda omslaget på nästa utgåva av Barra (Ut) som är arabvärldens enda magasin för homo-, bi- och transseksuella (HBT) personer.

”Det är första gången en homosexuell kille i Libanon poserar insvept i en Rainbow-flagga på ett tidningsomslag”, säger Barras art director Maria Dermosessian.

Nästa dag träffar jag henne och redaktionella koordinator Ahmad Saleh på redaktionen. Den huserar i lokaler som tillhör Helem, arabvärldens enda officiella HBT-organisation.

Barra fokuserar på lokala och regionala frågor som rör HBT-personer. Homosexuella i arabvärlden kan inte identifiera sig med de i väst. Vi lever under helt andra förhållanden”, säger Saleh.

Homosexuell kärlek är olagligt i hela arabvärlden med undantag för Irak, Jordanien och palestinska Västbanken. Där är dock den sociala diskrimineringen omfattande. I Irak är till exempel homosexuella måltavlor för milisgrupper. I Saudiarabien och Jemen kan homosexuella dömas till piskning och dödstraff, i andra länder till fängelse. I Libanon används artikel 534 i brottsbalken mot homosexuella. Den stipulerar att ”onaturligt sexuellt umgänge” kan ge upp till ett års fängelse. Sedan Helem bildades år 2004 är främsta målet att få bort lagen.

Barras redaktionskoordinator Ahmad Saleh och art director Maria Dermosessian på redaktionen i Beirut. Bild: Bengt SiqvardssonBarras redaktionskoordinator Ahmad Saleh och art director Maria Dermosessian på redaktionen i Beirut. Bild: Bengt Siqvardsson

Barra uppdaterar läsarna om Helems arbete och informerar om till exempel manifestationer”, säger Ahmad Saleh.

Magasinet startade år 2005, men lades ned efter tre nummer. I februari 2012 återuppstod det. Första numret kom ut i maj. Ett av Barras mål är att få fler HBT-personer att” komma ut”.

Barra (till vänster) och Jasad (till höger) sticker ut bland arabiska tidskrifter. Bild: Bengt SiqvardssonBarra (till vänster) och Jasad (till höger) sticker ut bland arabiska tidskrifter. Bild: Bengt Siqvardsson

”I ”gamla” magasinet vågade få personer visa sina ansikten, i ”nya” magasinet visar de flesta sina ansikten. Det uppmuntrar fler att ”komma ut”, säger Ahmad Saleh.

Tabun påverkar alla negativt

Det är inte förbjudet att vara homosexuell. Det är den sexuella akten mellan personer av samma kön som anses olaglig. Det libanesiska rättsystemet tolkar ”sexuellt umgänge” som penetrering med penis. Därmed är det framförallt män som råkar illa ut.

Polisen kan arrestera personer på mycket lösa grunder för misstanke om brott mot artikel 534, till exempel för att en man ser feminin ut. Erkänner inte den misstänkte tillkallas en läkare för att göra en ”analtest”. Undersökningen har klassats som tortyr av Human Rights Watch och blotta hotet om den brukar öppna de mest förseglade läppar.

Saleh berättar att lagen ofta användas för att få personer att erkänna andra brott. ”Onaturligt sexuellt umgänge är ett väldigt luddigt begrepp som kan användas mot vem som helst.”

Det är dock länge sedan någon dömdes enligt artikel 534. Domstolarna kan inte avgöra vad som är ”onaturligt” och många jurister samarbetar med Helem, säger Saleh.

Konsekvenserna för de som anklagas är ofta allvarliga. Folk har avskedats från sina jobb och förskjutits av sina familjer.

”Man blir stigmatiserad och lagen skrämmer homosexuella från att komma ut”, berättar Saleh.

Libanon har ett konfessionellt statsskick där makten delas mellan representanter för 18 kristna och muslimska samfund. Familjelagstiftningen ligger i händerna på religiösa domstolar. De påverkar även brottsbalken.

”Alla religiösa ledare är emot homosexuella och en annullering av artikel 534”, säger Saleh.

Muslimska och kristna ledare har även stoppat förslag om sexualundervisning i skolor.

”Tabun kring sex har många negativa konsekvenser. Bögar är rädda för att gå till doktorn och berätta att de har haft sex med andra män”, säger Ahmad Saleh.

En färsk studie visade att 42 procent av läkarna i Libanon inte vill behandla homosexuella.

”Tabun påverkar alla negativt. Ytterst få ogifta kvinnor vågar berätta för sin doktor att de är sexuellt aktiva”, säger Maria Dermosessian.

Bögar ”kommer ut” först

Barra kommer ut varannan månad och är gratis. Den hittas på ”bögvänliga” caféer, barer och butiker i Beirut samt i landets näst största stad Tripoli. Målet är att täcka allt inom den libanesiska HBT-rörelsen på ett seriöst sätt och även lära folk i allmänhet mer om homosexualitet.

”I andra tidningar används ofta nedvärderande ord om homosexuella”, säger Ahmad Saleh.

Förnedrande synonymer för homosexuell, som ”psykiskt sjuk”, ”potentiell våldtäktsman” och ”perverterad”, har emellertid blivit allt sällsyntare. Maria Dermosessian menar att grundandet av Helem, som fick stor medial uppmärksamhet, och utgivningen av Barra är bidragande orsaker till detta och även till att alltfler är öppet homosexuella.

”Tidigare vågade folk knappt nämna ordet homosexuell. Nu inser alltfler att det är naturligt”, säger Dermosessian.

Återutgivningen av Barra har bemötts med tystnad av arabiska medier.

”Jag förväntade mig massvis med negativa reaktioner, framförallt från tabloidpressen. De kanske kommer senare”, säger Saleh.

Förutom Maria Dermosessian, som är heterosexuell, är alla i redaktionsrådet män. Det är även de flesta medlemmarna i Helem. För lesbiska finns en speciell grupp, MEM (Stödgruppen för Lesbiska Kvinnor).

”Det är vanligare att bögar kommer ut eftersom det är lättare för män att bli socialt och ekonomiskt självständiga. Risken finns att man blir utsparkad hemifrån om man kommer ut. Då måste man vara ekonomiskt självständig. Hederskulturen, som säger att tjejer ska bo hemma och vara oskulder tills de gifter sig, påverkar”, avslutar Ahmad Saleh.

Endast till vuxna

En kvinna som inte har låtit sig påverkas är kulturredaktören, poeten och författaren Joumana Haddad. År 2008 startade hon det erotiska magasinet Jasad (Kropp).

”Jag får massor av hot- och hat-mail, men jag förväntade mig det och hade lovat mig själv att inte påverkas”, säger hon när vi träffas på hennes kontor i centrala Beirut.

Magasinet har gjort samtliga religiösa institutioner ursinniga. Och även feminister.

”Tyvärr är feminismen i Libanon fortfarande på dinosaurstadiet. Antingen babblar de om att mannen är djävulen eller att kyskhet är en dygd och att sex är en synd.”

Hon hade länge varit intresserad av kroppen, sexualitet och erotik när hon startade Jasad.

”Det finns absurda tabun kring sexualitet i den arabiska kulturen, trots att vi var bland de första som diskuterade det. Jag började publicera Jasad som ett forum där artister, intellektuella och skribenter kan uttrycka sig och diskutera sådant som sällan tas upp i andra medier, som sexualitet, kvinnors rättigheter och yttrandefrihet”, säger hon.

Jasad kommer ut fyra gånger per år. Man har bland annat haft teman som polygami, erotikens historia, kroppskonst, mödom och sex på äldre dagar. Erotiska berättelser och långa reportage blandas med erotiska foton, konst och grafik. Uppståndelsen kring Jasad ter sig smått märklig med tanke på att halvnakna tjejer syns på reklamaffischer överallt i Libanon. Plastikoperationer, silikon och bröstförstoringar är så pass vanligt att man kan ansöka om lån för det.

 ”Dessa kvinnor medverkar själva till förtrycket på samma sätt som de som bär niqab. Båda underkastar sig det patriarkala systemet där män ses som djur som tappar omdömet när de ser en kvinnokropp”, säger Haddad.

Tidningen säljs i hela Libanon och endast till personer över 18 år.

”Det är för att undvika censur. För att förstå skillnaden mellan erotik och pornografi måste man ha en viss utbildning, Jasad bidrar till denna typ av utbildning. Man måste bryta rädslan. För att kunna göra det måste man tala om den.”

Enligt Joumana Haddad innebär rädslan bland annat att kvinnor skäms för att anmäla sexuella övergrepp, en osund relation till den egna kroppen och spänningar i förhållanden.

Jasad kommer inte att förändra världen, men det är ett första steg mot bättre kunskap om sex än den man hittar på internet. De som köper Jasad för att onanera blir besvikna.”

Jasad får även mängder med positiv feedback. Haddad menar att tidningen har medverkat till en öppnare syn på sex.

”Uppståndelsen kring Jasad ledde till att sex började diskuteras i många tv-program vilket har gjort att folk i allmänhet pratar mer om det”, säger hon.

Tidningen tillåts inte säljas i andra arabländer, men genom ett säkert prenumerationssystem når den läsare i hela arabvärlden. Även skribenterna kommer från olika arabländer. Ingen får skriva under pseudonym.

”I de första numren var skribenterna oroliga för att använda sitt riktiga namn. Nu tjatar folk på mig om att få sina texter publicerade”, avslutar Joumana Haddad.

BENGT SIGVARDSSON

Skriv ut Dela

Uppdaterat 26.9.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi