Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Minröjare från Sydsudan vill ha universitetsexamen - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 19.9.2012

Min dröm: Minröjare från Sydsudan vill ha universitetsexamen

Male Jackson Benjamin är 28 år gammal och har levt i krig ända sedan barndomen.

Male Jackson Benjamin, Sydsudan. Foto: Alfred HuberMale Jackson Benjamin från Sydsudan önskar att hans barn ska få leva i ett fredligt och demokratiskt Sydsudan. Foto: Alfred Huber

Vem är du?

Jag heter Male Jackson Benjamin, är 28 år och kommer från staden Wau i Sydsudan. Som barn bodde jag i Uganda. Jag har en syster och fyra bröder.

Min far blev handikappad på 1980-talet på grund av en granat. Jag gick i grundskola i en katolsk missionärsskola. Under hela min barndom arbetade jag med olika hantlangaruppgifter, och på åkrarna.

Jag återvände till mitt hemland år 2005. Jag är gift och har två söner; treåriga Robert och sex månader gamla Richard.

Vad arbetar du med och vilken utbildning har du?

Jag arbetar för NPA (Norwegian People’s Aid) som minröjare nära byn Rokon, ungefär 100 kilometer norr om Juba. Arbetsgivaren har utbildat mig för uppgiften och jag har lärt mig mycket av mina internationella arbetskamrater.

Jag arbetar sex veckor i taget och därefter har jag två veckor ledigt.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Jag önskar att jag kunde arbeta för mitt lands regering och hjälpa staten med säkerhetsfrågor. För att få statlig tjänst behöver jag en universitetsexamen. Jag hoppas att jag har lyckats finansiera universitetsstudier med arbete om tio år.

Helst skulle jag studera i mitt hemland för att kunna vara hos min familj. Men det finns få studieplatser och många åker utomlands, till exempel till Kenya, Uganda eller Egypten.

Vad drömmer du om?

Jag har levt mitt uppe i krig ända sedan jag var liten. Jag drömmer om att mina barn ska få leva i en lugn och trygg miljö i ett självständigt och demokratiskt Sydsudan, där alla stammar lever i fred med varandra utan några inbördeskrig, och att alla har tillräckligt att äta.

Jag drömmer också om en högskolexamen och ett bra jobb. Jag önskar att sydsudanesiska män lär sig utföra produktivt arbete och bygga upp samhället.

Tidigare arbetade inte majoriteten av männen eftersom familjerna levde på boskapsuppfödning, och det var kvinnorna som tog hand om djuren.

Alfred Huber
Päivi Arvonen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 18.9.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi