Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Pojilta pääsy kielletty - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 18.9.2012

Pojilta pääsy kielletty

Laosissa sisäoppilaitos auttaa heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä pysymään koulussa.

Vaaleanpunaiset ja -siniset malariaverkot roikkuvat siisteissä nipuissa puisen nukkumistason yllä. Jokaisen paikan edessä on arkku, jossa vaatteiden ja koulutarvikkeiden kuuluu olla hyvässä järjestyksessä. Tytöt ovat rullanneet matot ja peitot syrjään, jotta lavereilla mahtuu lukemaan läksyjä.

Tämä on heidän valtakuntansa. Sinne ei pojilla ole pääsyä tyttöjen yhteisestä sopimuksesta.

Ja Ii Law (vas.), Yokmanivone ja Mamour pitävät asuntolassa erityisesti siitä, että he voivat opiskella yhdessä iltaisin vaikeita asioita. Kuva: Ville JuutilainenJa Ii Law (vas.), Yokmanivone ja Mamour pitävät asuntolassa erityisesti siitä, että he voivat opiskella yhdessä iltaisin vaikeita asioita. Kuva: Ville Juutilainen

Vaikka sisäoppilaitos-nimitys tuo helposti mieleen harmaita koulupukuja ja tiukkaa kuria 1900-luvun Englannissa, nykyaikainen sisäoppilaitos on osoittautunut monen heikossa asemassa olevan tytön ja pojan pelastukseksi Pohjois-Laosissa.

Koulun yhteyteen rakennetut asuntolat mahdollistavat koulunkäynnin lapsille, jotka muuten jättäisivät koulun pariin ensimmäiseen vuoteen. Asuntolat on rakennuttanut Plan Laos, jonka toiminnasta Suomi rahoittaa noin kolmasosan erilaisten rahoituskanavien kautta.

Asuntolat ovat parantaneet koulunkäyntiastetta alueella kymmenen prosenttia kahdessa vuodessa.

Pitkä matka estää koulunkäynnin

Laos on Kaakkois-Aasian köyhimpiä maita ja Pohjois-Laos sen köyhimpiä alueita. Pohjois-Laosiin on keskittynyt valtaosa maan 49 vähemmistöryhmästä. Alue on vuoristoista ja metsäistä ja erittäin vaikeakulkuista. Moniin kyliin pääsee vain veneellä ja pieniä polkuja pitkin. Sadekaudella tiet muuttuvat kulkukelvottomiksi.

Ensimmäisten luokkien opetus tapahtuu usein pienissä kylissä, mutta alakoulun myöhempiä luokkia varten lasten pitäisi matkustaa lähimpään kylään. Varsinkin tytöt jäävät herkästi kotiin.

Yokmanivone, Mamour ja Ja Ii Law tapasivat toisensa asuntolaan muutettuaan. He hämmentyvät kysymyksestä, mitä tytöt tekevät vapaa-aikanaan.

Päivittäisiin rutineihin asuntolassa kuuluu muun muassa vihannesten kasvattaminen ruuaksi. Yokmanivone (vas.), Ja Ii Law ja Mamour kastelevat kasvimaata päivittäin. Kuva: Ville JuutilainenPäivittäisiin rutineihin asuntolassa kuuluu muun muassa vihannesten kasvattaminen ruuaksi. Yokmanivone (vas.), Ja Ii Law ja Mamour kastelevat kasvimaata päivittäin. Kuva: Ville Juutilainen

"Ei meillä ole vapaa-aikaa. Teemme joko kotitöitä tai opiskelemme", 13-vuotias Yokmanivone kertoo.

Asuntolassa noudatetaan tiukkaa päivärytmiä: Herätys on viideltä, koulu alkaa kahdeksalta ja ennen sitä tytöt ovat siivonneet huoneensa ja laittaneet aamupalan. Lounastauon aikana tytöt hakevat omasta puutarhastaan lounastarpeet ja laittavat ruokaa.

Koulu loppuu neljältä, minkä jälkeen vuorossa on kotitöitä ja opiskelua nukkumaanmenoon saakka. Opiskelua on paljon, mutta se ei haittaa tyttöjä.

"Pidän ryhmissä opiskelusta iltaisin. Voimme auttaa toisiamme vaikeissa asioissa", Ja Ii Law kertoo.

Vanhemmat tyytyväisiä asuntoloihin

Asuntolat ovat olleet lasten vanhemmille suuri helpotus. Aiemmin monet 10–11-vuotiaat asuivat keskenään kylässä vuokratussa asunnossa. Lapset toivat kotoaan ruokaa ja hoitivat kaiken itse, mikäli halusivat jatkaa koulunkäyntiä. Vanhemmat olivat jatkuvasti huolissaan keskenään asuvista lapsista.

"Vanhempani haluavat, että käyn koulua ja saan hyvän toimeentulon", Mamour sanoo.

Hän opiskelee yläasteen 7. luokalla ja haluaisi opiskella 12. luokkaan saakka eli lukion loppuun. Mamour tietää, että se voi olla vaikeaa. Vaikka hän saa koulunkäyntiinsä tukea, perheen rahat tuskin riittävät kaikkien sisarusten koulunkäyntiin.

Myös avioliittoikä lähestyy 15-vuotiasta Mamouria. Laosissa jo 18-vuotiasta naimatonta naista pidetään vanhana. Erityisesti vähemmistöjen tytöt menevät naimisiin nuorina. Silti Mamour haaveilee lääkärin ammatista.

"Asuntolassa on mukavaa olla. Olemme täällä lämpimässä ja turvassa", Mamour toteaa.

Minttu-Maaria Partanen

Kirjoittaja matkusti Laosissa Plan Suomen apurahalla tammikuussa 2012.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muualla verkossa

Päivitetty 17.9.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi