Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Studerande i Palestina vill röra sig fritt - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 13.9.2012

Min dröm: Studerande i Palestina vill röra sig fritt

Abed Al-Salaymeh drömmer om att få sen sin gata full av liv och rörelse igen, och att den ska vara öppen för palestinier också.

Abed Al-Salaymeh. Foto: Eero MäntymaaNär Abed Al-Salaymeh var en liten pojke brukade han fräsa omkring på Shuhadagatan med sin cykel. Nu drömmer han om att gatan igen ska vara full av liv och att palestinier jjska får röra sig där. Foto: Eero Mäntymaa

Vem är du?

Mitt namn är Abed Al-Salaymeh och jag är palestinier. Jag studerar och bor med mina föräldrar och systrar i Hebron. Jag har bott hela mitt liv på Shuhadagatan, som Israel har isolerat från den övriga staden, och där palestinier tidvis inte får röra sig.

Vad arbetar du med och vilken är din utbildning?

Jag studerar engelsk litteratur vid Hebrons universitet. Jag blir klar med studierna år 2014, om gud så önskar. Jag tjänar lite pengar genom att lära utlänningar i Hebron arabiska.

För tillfället går jag också på medieutbildning i ett närbeläget kurscenter, så att jag ska kunna skildra hur svårt livet är på vår gata.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Det är mycket svårt att säga. Hurdant mitt liv är om tio år beror på hur ockupationen utvecklas. Kanske min gata stängs av ännu mer, kanske inte. Det kan jag inte veta.

Vad drömmer du om?

Jag önskar att Israel ska ha upphört med sin ockupation av Västbanken om tio år, och att vi har fred och vår frihet. Jag önskar också att jag kunde öppna min fars skrädderi, vars dörr Israels armé svetsade fast för mer än tio år sedan.

Jag önskar dessutom att Shuhadagatan är öppen om tio år. Situationen påverkar inte oss enbart ekonomiskt utan också på det sociala planet.

Idag är folk rädda för att komma hit. Det är en grundläggande mänsklig rättighet för människor att få röra sig fritt.

Tänk dig, jag har inte fått promenera på min egen hemgata på tolv år bara för att jag är palestinier. Det är svårt.

Eero Mäntymaa

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 13.9.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi