Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tadžikistanissa ensiaputaidot tulevat tarpeeseen - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 10.9.2012

Tadžikistanissa ensiaputaidot tulevat tarpeeseen

Luonnonkatastrofit, liikenneonnettomuudet ja puutteellinen vesihuolto luovat Tadžikistanissa tarvetta terveystiedolle.

Kymmenvuotias Mahmadaly Nurulozodov saa jälleen olla mallina, kun Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset näyttävät, kuinka vammoja sidotaan oikeaoppisesti. Oppi on mennyt perille lapsillekin, sillä poika osaa jo neuvoa vanhempia tekijöitä sidosten laittamisessa.

Ensiapukoulutusta Tadzikistanissa. Kuva: Petteri KokkonenKymmenvuotias Mahmadaly Nurulozodov on tottunut olemaan ensiapuharjoitusten kohteena. Kuva: Petteri Kokkonen

Noin 60 kilometrin päässä Tadžikistanin pääkaupungista Dušanbesta sijaitsevassa Surkdaran kylässä riittää innokkaita vapaaehtoisia, jotka haluavat oppia ensiaputaitoja ja kuulla siitä, kuinka erilaisia onnettomuuksia ja tarttuvia tauteja voidaan ehkäistä.

Koulutus on osa Suomen Punaisen Ristin tukemaa yhteisöperustaista terveys- ja ensiapuohjelmaa. Suomen ulkoministeriö tukee vuonna 2010 alkanutta kolmivuotista ohjelmaa yhteensä 415 000 eurolla.   

”Jaan kyläläisten kanssa kaiken sen informaation, minkä olen saanut koulutuksissa. Teen vierailuja ihmisten kotiin ja kerron heille sairauksista ja niiden ehkäisystä sekä opetan ensiaputaitoja”, sanoo Malimov Faiziddin, yksi Punaisen Puolikuun vapaaehtoisista.

”Kerron kuinka toimia, kun valmistaa ORS-juomaa ripulipotilaalle, kuinka tyrehdyttää verenvuoto tai antaa tekohengitystä ja kuinka sitoa raajamurtuma ja valmistaa paarit potilaalle. Kylässämme on yli 60 taloa, joissa asuu 380 ihmistä. Pyrimme käymään kaikissa kotitalouksissa neljä kertaa projektin aikana.”

Terveysohjelman tavoitteena on kouluttaa ja tukea paikallisia yhteisöjä siten, että ne pystyisivät arvioimaan ja ratkomaan yhteisiä ongelmia. Katastrofivalmiuteen ja sairauksiin liittyvä tietotaito parantaa ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua.

Likainen vesi aiheuttaa sairauksia

Tadžikistanilla on Keski-Aasian suurimmat vesivarat ja potentiaalista vesivoimaa kahdeksanneksi eniten maailmassa. Silti maaseudulla kärsitään puhtaan veden puutteesta.

”Likaisesta vedestä johtuvat sairaudet, kuten ripuli, ovat yleisiä täällä. Suurin osa ihmisistä ei ole lainkaan vesiverkoston ulottuvilla”, kertoo Tadžikistanin Punaisen Puolikuun hankekoordinaattori Dilorom Mirova.   

”Jokien ja kanaalien vesi on saastunut, koska näiden ylläpitoon rakennetut järjestelmät luhistuivat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Ihmisillä ei ollut riittävästi rahaa eikä tietotaitoa niiden ylläpitämiseen.”

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat näkyneet jo vuosia Tadžikistanissa, jonka maa-alasta suurin osa on viljelykelvotonta ja vaikeakulkuista vuoristoa. Sään ääri-ilmiöt ja erilaiset luonnonkatastrofit, kuten maanjäristykset, tulvat, mutavyöryt ja lumivyöryt ovat arkipäivää.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Tadžikistanissa alkoi pitkä sisällissota, joka päättyi 1997 rauhansopimukseen. Sekavat olot ja pakolaisvirrat pahensivat metsien hävitystä ja eroosiota.

Bruselloosi tarttuu maidosta

Punaisella Puolikuulla on Surkdaran kylän lähellä olevassa Faizabadin kaupungissa toimisto, jonka vapaaehtoiset ovat äskettäin kunnostaneet. Toimistolle kokoontuneet yhteistyökumppanit ovat innostuneita hankkeesta.

”Vapaaehtoistyön merkitys näkyy jo tilastoissakin. Esimerkiksi ripulitapausten määrä alkoi alentua heti, kun ohjelma alkoi vuonna 2010”, paikallisen terveyskeskuksen johtaja Zardor Abbos toteaa.

Ensiapukoulutusta Tadzikistanissa. Kuva: Petteri KokkonenPunaisen Puolikuun vapaaehtoiset ehdottivat, että Faizabadin vaarapaikkoihin lisättäisiin varoittavia liikennemerkkejä. Uudet liikennemerkit vähensivätkin välittömästi onnettomuuksien määrää. Kuva: Petteri Kokkonen

”Täälläpäin esiintyy paljon myös bruselloosia, joka tarttuu kontaktissa karjaan, erityisesti maidon kautta.”

Eläinten bruselloosista käytetään nimeä luomistauti, joka johtaa sikiön syntymään ennenaikaisena. Suomessa luomistautia on todettu viimeksi vuonna 1960. Kroonistuessaan sairaus voi johtaa ihmisellä kuolemaan.

Palovammoja ja puusta putoamisia

Faizabadista lähtee teitä moneen suuntaan. Liikenneonnettomuudet ovat aiheuttaneet lukuisia vaikeita loukkaantumisia ja vuosittain jopa yli 20 ihmisen kuoleman.

Vapaaehtoiset ehdottivat, että vaarapaikkoihin lisättäisiin varottavia liikennemerkkejä. Viranomaiset ryhtyivät toimeen, ja onnettomuudet vähenivät.

Palovammat ovat alueella myös hyvin yleisiä. Sähkökatkoksia on paljon, joten ihmiset käyttävät lämmityksessä kuumaa vettä tai öljyä, joka aiheuttaa kaatuessaan palovammoja. Talvella käytettävät perinteiset hiilipannut sytyttävät herkästi tulen, joka tarttuu nopeasti sänkyvaatteisiin.  

Raajojen murtumien taustalla on usein putoaminen hevosen selästä tai puusta. Onnettomuuksia tapahtuu etenkin sadonkorjuuaikaan, kun ihmiset poimivat puista aprikooseja, omenoita ja muita hedelmiä.

Riitta Saarinen

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt vapaa toimittaja.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Muualla verkossa

Päivitetty 11.9.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi