Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kosovos ungdomar vill arbeta - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 10.9.2012

Kosovos ungdomar vill arbeta

73 procent av alla 15–24-åringar i Kosovo är arbetslösa. Av dem är många desperata och tror inte på sysselsättning, åtminstone inte genom utbildning.

Närmare hälften av ungdomarna i Kosovo tycker inte att utbildning är väsentligt när man söker jobb, visar FN:s utvecklingsprogram UNDP:s rapport över mänsklig utveckling 2012. Enligt ungdomarna är det släktskapsförhållanden och mutor som avgör vem som får arbete.

Yrkesskolelever på föreläsning i Mitrovica, Kosovo. Foto: Flickr.com/SidaYrkesskolelever på föreläsning i Mitrovica, Kosovo. Foto: Flickr.com/Sida

Intervjuer med privatföretagare stödjer de ungas åsikt: man rekryterar utgående från rekommendationer eller ur familjekretsen.

Man tilltror inte staten någon större roll i sammanhanget: bara tre procent av arbetsgivarna anlitar statliga arbetsförmedlingar när de rekryterar.

Varje år kommer 25 000–35 000 ungdomar ut på Kosovos arbetsmarknad. De är desperata och tror föga på sysselsättning, åtminstone inte på att det skulle lyckas genom självutveckling eller den officiella vägen.

Alarmerande arbetslöshetssiffror

Kosovo placerar sig sist av länderna på västra Balkan när man mäter mänsklig utveckling. Ekonomin växer med ungefär fem procents takt men tillväxten gynnar inte de fattiga.

Arbetslöshetssiffrorna är de mest alarmerande i hela Europa, enligt UNDP:s rapport. Av alla arbetssökande är cirka 45 procent arbetslösa, och av kvinnorna 57 procent. 48 procent av arbetskraften arbetar, och av kvinnorna är bara var tredje ute i arbetslivet. Av unga människor mellan 15 och 24 år är 73 procent arbetslösa.

Och om de har arbete garanterar det inte att de kan försörja sig. Var tredje familj som lever i yttersta fattigdom har minst en familjemedlem i förvärvsarbete.

En procent har högskolexamen

Utbildningsnivån är låg: mer än hälften av Kosovos invånare har låg utbildning, och bara en procent har examen från högskola. Kvinnorna får klart mindre utbildning och på landsbygden är kvinnornas möjligheter synnerligen små.

Så många som 14 procent av landsbygdens kvinnor kan inte läsa, medan motsvarande siffra för män är 4 procent.

Av de arbetslösa har majoriteten låg utbildning, enligt inrikesministeriets utredning som citeras i rapporten har 76 procent av de arbetslösa kvinnorna utbildning på medelnivå eller låg nivå. Av alla arbetslösa i Kosovo har 70 procent utbildning på medelnivå eller låg nivå.

Vesa Kotilainen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 10.9.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi