Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Teplockare på Sri Lanka drömmer om ett yrke åt sitt barn - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 7.9.2012

Min dröm: Teplockare på Sri Lanka drömmer om ett yrke åt sitt barn

K Susila från Sri Lanka önskar också att det aldrig mera ska bryta ut inbördeskrig i hennes land.

Vem är du?

Mitt namn är K Susila och jag är 27 år gammal. Jag bor i södra Sri Lanka, nära kusten, i en by som heter Ahangama.

Min familj består av min man och vår ettåriga son. Mina föräldrar bor i grannbyn som ligger 25 kilometer bort. De arbetar också på en teplantage. Jag har fem syskon.

Vad arbetar du med och vilken utbildning har du?

Jag är teplockare på en teodling. Jag plockar blad från tebuskar sex dagar i veckan, ungefär åtta timmar om dagen. Man måste plocka minst 22 kg varje arbetsdag. Lyckas man plocka mera får man extra betalt.

På den här teplantagen har jag jobbat i ett års tid, innan det var jag fyra år vid en annan odling. I Sri Lanka är det bara tamilkvinnor som arbetar med att plocka te.

Jag har gått i skola till femte klass.

Hur tror du att ditt liv ser ut om tio år?

Jag önskar att jag och min familj kunde flytta tillbaka till min hemby, nära mina föräldrar. Jag skulle vilja bygga en större bostad där.

Där kunde jag också jobba på en teplantage, och träffa mina släktingar oftare.

Gärna vill jag också tjäna mer pengar, förhoppningsvis har teplockarnas lön stigit om tio år. Kanske jag också har ett barn till om tio år, men flera än två tänker jag inte skaffa.

Vad drömmer du om?

Jag vill ge mitt barn möjligheten att studera och få ett bra yrke. Han ska själv få välja vilket yrke det blir. Själv har jag inte haft möjlighet att studera, men jag vill garantera att min son får en bättre framtid och goda inkomster.

Jag önskar också att det politiska läget i Sri Lanka ska förbli lugnt, och att vi aldrig någonsin mera drivs in i inbördeskrig. Jag vill att mitt barn ska få växa upp i ett land där det råder fred, och där alla etniska grupper behandlas lika.

Mari Romppanen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 7.9.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi