Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Etiopialla edessä vaikea siirtymä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 6.9.2012

Etiopialla edessä vaikea siirtymä

Uutiskooste: Etiopiassa pelätään vakauden horjumista ja epäillään Reilun kaupan hyötyjä.

Sudan Tribune & BBC: Etiopian tulevaisuus ristiriitaisen Melesin jälkeen? 

Etiopian pitkäaikaisen pääministerin Meles Zenawin hautajaisissa puhuneet afrikkalaiset presidentit ovat kilvan kehuneet häntä visionääriseksi johtajaksi, joka ponnisteli paitsi Etiopian, myös koko maanosan kehittämiseksi.

Erityisesti Melesin rauhanrakennustyötä Sudanissa ja Somaliassa sekä hänen rooliaan kansainvälisillä areenoilla on kiitelty.

Melesin hallintokautena miljoonat ihmiset nousivatkin köyhyydestä ja maan talouskasvu oli ennätyksellistä. Toisaalta hänen kautensa muistetaan myös vapaan lehdistön polkemisesta ja muista ihmisoikeusrikkomuksista.

Taloudellisen kasvun jatkaminen on päähaaste Melesin seuraajalle, Hailemariam Desalegnille, jonka tulee hoitaa myös hankala poliittinen siirtymä. Desalegn saattaakin olla vain hätävara, joka johtaa hallitusta vuoden 2015 vaaleihin saakka, samalla kun turvallisuusjoukkojen asema vahvistuu.

Niin maan sisäinen kuin alueellinenkin vakaus voivat tässä prosessissa vaarantua.

IrinNews: Reilu kauppakaan ei auta kahvinviljelijää

Etiopian korkealaatuinen kahvi on päässyt hyvin kansainvälisille markkinoille, mutta vaikka se toi maahan toissa vuonna 840 miljoonaa dollaria, monet viljelijöistä ovat pysyneet köyhinä.

Syynä pidetään kaupan mekanismeja, eikä edes reilu kauppa ole merkittävästi muuttanut tilannetta, sillä kriitikoiden mukaan se ei mahdollista omavaraisuutta.

Kahviteollisuutta säätelevän Ethiopian Commodity Exchangen johtajan Abdullah Bagershin mukaan reilu kauppa saattaa rajoittaa markkinoita, minkä lisäksi viljelijöiden täytyy noudattaa tarkkoja sääntöjä, tai he menettävät ne ostajat, joista ovat tulleet riippuvaisiksi.

Inter Press Service: Naisten ekologiset ratkaisut ruokaturvaan

Menestyksekäs naisten maanviljelyprojekti näyttää mallia kaupunkilaisviljelijöille ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja ruokaturvan varmistamisessa.

Polttopuiden keruulla niukan elantonsa hankkineiden naisten perustama ryhmä pyörittää maatilaa, jolla yhdistetään perinteisiä maanviljelytaitoja tieteellisiin innovaatioihin.

Tilalla käytetään kosteutta maassa pitäviä suojia ja uutetaan lehmänlannasta maakaasua, mitä puolestaan käytetään polttoaineena tilan ravintolassa. Ryhmän jäsenet ovat kasvattaneet merkittävästi tulojaan myös maidon- ja hunajantuotannolla sekä avaamalla maksullisia suihkuja slummien asukkaille.

The Guardian: Kultakaivoksista Etiopian kehityksen piristysruiske?

Kultavarannot ja muut mineraalit voivat muodostua Etiopian kehityksen piristysruiskeeksi. Kaivosteollisuuden kehittäminen on päätavoitteena hallituksen vientiin keskittyvässä kasvustrategiassa.

Se myös vähentäisi riippuvuutta maataloudesta, josta tulee nykyisellään 43 prosentista bruttokansantuotteesta.

Maan kaivoksista vastaava ministeri Tolesa Shagin mukaan kansalaisten pitäisi hyötyä kaivosteollisuudesta, ja sen avaaminen edelleen ulkomaisille sijoittajille voisi parantaa infrastruktuuria ja luoda työpaikkoja.

Etiopia aikoo mennä mukaan kansainväliseen Publish What You Pay -aloitteeseen, joka sitoo hallitukset avoimuuteen kaivosteollisuudesta saaduista tuloista.

 

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 6.9.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi