Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kosovon nuoret kaipaavat töitä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 6.9.2012

Kosovon nuoret kaipaavat töitä

15–24-vuotiaista kosovolaisista työttömiä on 73 prosenttia. Heistä monet ovat epätoivoisia eivätkä usko työllistymiseen ainakaan koulutuksen kautta.

Lähes puolet Kosovon nuorista ei pidä koulutusta oleellisena seikkana työpaikkoja haettaessa, kertoo YK:n kehitysohjelman (UNDP) inhimillisen kehityksen raportti 2012. Nuorten mukaan työnhaussa ratkaisevat sukulaisuussuhteet  ja lahjukset.

Opiskelijoita luennolla mitrovicalaisessa ammattikoulussa, Kosovossa. Kuva: Flickr.com / Sida Opiskelijoita luennolla mitrovicalaisessa ammattikoulussa, Kosovossa. Kuva: Flickr.com / Sida

Yksityisyrittäjien haastattelut tukevat tätä näkemystä: työntekijät rekrytoidaan perheen piiristä tai suositusten perusteella.

Valtiolla ei nähdä työtekijöiden välityksessä roolia: vain kolme prosenttia työnantajista luottaa rekrytoinnissa valtion työvoimatoimistojen apuun.

Kosovon  työmarkkinoille tulee vuosittain noin 25 000–35 000 nuorta työnhakijaa. He ovat epätoivoisia eivätkä usko työllistymiseen, ainakaan itsensä kehittämisen ja virallisten reittien kautta.

Hälyttävät työttömyysluvut

Kosovo on Länsi-Balkanin maista viimeinen inhimillisen kehityksen mittarilla mitattuna. Talous kasvaa noin viiden prosentin vauhtia, mutta kasvu ei hyödytä köyhää väestönosaa.

Työttömyysluvut ovat UNDP:n raportin mukaan Euroopan hälyttävimmät. Työttömiä kaikista työnhakijoista on noin 45 prosenttia ja naisista 57 prosenttia. Työvoimasta töissä käy 48 prosenttia ja naisista vain joka kolmas on työelämässä. 15–24-vuotiaista työttömiä on 73 prosenttia.

Työkään ei silti takaa aina toimeentuloa. Joka kolmannella äärimmäisen köyhällä perheellä on ainakin yksi perheenjäsen työelämässä.

Korkeakoulututkinto vain prosentilla

Koulutustaso on heikko: yli puolella kosovolaisista on matala koulutustaso ja vain prosentilla korkeakoulututkinto.

Naiset saavat selvästi vähemmän koulutusta ja maaseudulla tyttöjen mahdollisuudet ovat erittäin vähäiset: jopa 14 prosenttia maaseudun naisista ei osaa lukea, samalla kun maaseudun miehien vastaava luku on 4 prosenttia.

Työttömistä valtaosalla on matala koulutustaso; raportissa siteeratun sisäministeriön selvityksen mukaan noin 76 prosentilla työttömistä naisista on keski- tai matalan tason koulutus. Kaikista työttömistä keski- tai matalan tason koulutus on 70 prosentilla.

 Vesa Kotilainen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 6.9.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi