Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Rockmusiker från Myanmar vill ha frihet - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 31.8.2012

Min dröm: Rockmusiker från Myanmar vill ha frihet

Musikern från Myanmar drömmer om att staten ska sluta censurera konsten.

Darko C från Myanmar. Foto: Olli MoilanenDarko C från Myanmar längtar inte efter att komma utomlands utan vill stanna i sitt hemland och inspirera följande musikergeneration. Foto: Olli Moilanen

Vem är du?

Mitt artistnamn är Darko C. Jag är 31 år gammal och jag kommer från Yangon, Myanmar. Jag bor med min fru, vi har inga barn.

Det är inte så vanligt att ett par bor ensamma utan andra familjemedlemmar, men vi valde att göra så eftersom vi behöver frihet. Det är dyrt att bo på tu man hand, men det är värt det. Min fru är konstnär. Hon målar och gör performanceframträdanden.

Vad arbetar du med och vilken utbildning har du?

Jag är rockmusiker och mitt band heter Side Effect. Men det lever jag inte på. Förutom bandet producerar och spelar jag in andra bands musik, vilket inte heller hämtar in så mycket pengar. Min fru har ett skrädderi och det är det vi lever av. Min fru äger och leder affären men deltar inte i skräddararbetet.

Jag har två examina. Vid statens tekniska institut läste jag mig till maskintekniker för min far var sjöman och ville att jag också skulle gå till sjöss. Men jag ville inte bli sjöman, och tog därför en lägre högskolexamen i engelska språket och litteraturen vid Yangons University of Foreign Languages.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Likadant som idag: jag musicerar. Men om tio år musicerar jag på olika håll i världen. Jag bor förstås i Yangon, för jag tror att jag behövs här. Yangon behöver konstnärer – musiker, bildkonstnärer och poeter. Då kan det någon gång bli en av världens finaste städer.

I många länder, t.ex. i Europa, vill rockmusikerna åka utomlands, till London eller New York, för de behöver inte stödja sina fosterländer. Men vi ska vara här, för att vi ska kunna motivera följande generation. Vi är Myanmars första indierockband.

Vad önskar du dig?

Jag drömmer om att allt fler människor ska kunna uppskatta konst, istället för att tänka på hur de ska försörja sig. Det är viktigt att folk får bättre utbildning. Inte för att få bättre arbete, utan för att kunna tänka och förändra saker.

Om jag var Myanmars president skulle jag genast ge konstnärerna full frihet. Nu måste t.ex. performanceartister anhålla om tillstånd för sina föreställningar av censurnämnden, och i anhållan ska det stå vad performancen går ut på.

Men sedan vill nämnden kanske ändra på den. Det är skrattretande.

Konsten kan förändra världen. Om författare får skriva fritt, skriver de om allting och saker förändras. En bok kan verkligen vara mäktig.

Fast det dagliga livet inte just har förändrats (efter att armén gav ifrån sig makten för ett år sedan) är det otroligt att regeringen har frigivit politiska fångar. Jag hade aldrig trott att regeringen skulle bevilja politiska friheter. Men jag är hela tiden rädd att omständigheterna ska återgå till det gamla.

Personligen drömmer jag om ett fint hus vid en sjöstrand, där jag skulle sitta och njuta av solnedgången. Men det är inte möjligt med en musikerlön...

Olli Moilanen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 31.8.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi