Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

”Syrierna dör hellre än återgår till diktatur” - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 30.8.2012

”Syrierna dör hellre än återgår till diktatur”

Finsksyriska Mania Alkhatib tror att Syrien kan återställas ”på finskt sätt”.

Mania Alkhatib representerar Syriens Nationella råd och följer djupt bekymrad med sitt forna hemlands situation. Men hon är övertygad om att förvaltningen kommer att falla och demokratin ta över.

Mania Alkhatib. Foto: Johanna LatvalaDet civila samhället måste stödjas för att Syrien ska ha en framtid, säger Mania Alkhatib. Foto: Johanna Latvala

”Bland vanliga syrier dominerar åsikten att hellre dör man än återgår till diktatur, med allt vad det innebär av förnedring. Armén blir svagare för varje dag. Deras pengar är slut och jag vet att det finns soldater som säljer sina vapen för att få mat.” 

Skräck sprids via sociala medier

Under den arabiska våren blev sociala medier viktiga när det gällde att aktivera folk och sprida information. Också syrierna matar Facebook, bland andra kanaler, med aktuell information, och det är via Facebook som Alkhatib följer med läget.

”Regeringen försöker begränsa användningen av internet men syrierna är skickliga på att kringgå begränsningarna. Nyligen var det en man som uppdaterade sin FB-status och berättade att han befann sig mitt i striderna. Två av hans vänner hade dött och han var rädd för sitt eget liv”, berättar hon.

Helt oskyldiga familjer dödas, och sexuellt våld förekommer. Enligt de senaste rapporterna anklagar aktiva från oppositionshåll regeringens trupper för massmord på ungefär 200 människor i staden Daraya nära Damaskus. Enligt Alkhatib har särskilt många aktiva demokratiförespråkare dödats.

”Jag hörde nyss om en aktivist i vars hem regeringens trupper hade tagit sig in. De sköt ner honom helt kallblodigt, och sådant händer hela tiden.”

Civila samhället måste få stöd

Mania Alkhatib flyttade till Finland för drygt tio år sedan, och aktiv demokratiförespråkare blev hon på heltid när folkresningen började. Hon tillhör Syriens Nationella råd (Syrian National Council) som är den samlande organisationen för krafterna bakom revolutionen, och som verkar för att uppnå frihet, demokrati och respekt för människovärde på fredlig väg.

Hon arbetar som volontär för att aktivera syrier i utlandet att hjälpa sina landsmän i Syrien på alla sätt, och för att sprida information i Finland om situationen i Syrien.

”Jag försöker få folk på alla möjliga håll att inse hur viktigt det är att folkresningen i Syrien får stöd, och hur speciellt viktigt det är att det civila samhället förstärks. Dess roll är central, både när det gäller revolutionen och demokratin.”

Återuppbyggnad på finskt sätt

Hur känns det att följa med folkmordet i ett land där alla ens släktingar bor? Och hur ser Mania Alkhatib på Syriens framtid?

”Det känns naturligtvis alldeles hemskt, och hopplöst. Övergångsperioden kommer att bli lång. Men syrierna är sådana att alla är beredda att göra allt de kan för att få sitt land på fötter igen. På samma sätt som finländarna efter krigen.”

Johanna Latvala

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 30.8.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi