Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Nanoteknologi ska hjälpa Vietnams fruktexport - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.8.2012

Nanoteknologi ska hjälpa Vietnams fruktexport

Föreställ dig ett hårstrå indelat i miljoner delar, så får du en uppfattning om den storleksskala som nanoteknologin arbetar med. Nu undersöker man bland annat nanoteknologins möjligheter att förbättra exportfrukters hållbarhet.

På bordet i universitetets mötesrum står en liten glasflaska med etiketten ”nanosilver”. Den innehåller miljoner och åter miljoner nanopartiklar.

”Vi har forskat i nanosilver i sju års tid” berättar nanoteknologiska laboratoriets biträdande chef Tong Duy Hien

Nanohopea Vietnam. Kuva: Marja-Leena KultanenFörutom nanosilver forskar man i nanomedicin i Ho Chi Minh City. Man har fått goda resultat med nanomediciner inom cancervården. Bilder: Marja-Leena Kultanen

Tack vare understöd från Världsbanken och den vietnamesiska regeringen har man kunnat utrusta laboratoriet med den senaste teknologin. Ett finskt innovationsprogram stödjer också laboratoriet ekonomiskt, vilket bidrar till att man kan studera nanosilveranvändningen i livsmedelsexportens tjänst, som är livsviktig för Vietnam.

Målet är att tillsammans med samarbetsparten utveckla en industriell metod där nanosilver ersätter bestrålning. Idag är det bestrålning som används när exportfrukterna behandlas för att hålla bättre.

Besparingar och lättare arbete

”Priset på flytande nanosilver har sjunkit till tio dollar per liter. Nu börjar det vara på rätt nivå med tanke på exportindustrin” säger Tong Duy Hien.

Nanosilvret medför tydliga besparingar för exportörerna: att behandla ett ton frukt med nanosilver kostar uppskattningsvis hundra dollar, medan bestrålning av samma mängd kostar tio gånger så mycket.

En annan fördel är att nanosilverbehandlingen är så enkel att utföra. Odlaren kan själv sänka ner frukten i nanosilverlösning i några minuter. Bestrålning kan bara göras i speciella inrättningar.

Friskare räkor

Särskilt stor glädje har de som odlar räkor av den nya behandlingsmetoden. Räkor är väldigt utsatta för sjukdomar. De kan bara odlas på en och samma plats i ett par års tid innan sjukdomarna dödar dem.

Lohikäärmehedelmiä Vietnam. Kuva: Marja-Leena KultanenDrakfrukter på väg till bestrålning före de exporteras

Nanopartiklarna är precisionsanpassade och angriper bara de sjuka cellerna, och om man utför behandlingen i ett tidigt skede medför den inte biverkningar, berättar Tong Duy Hien.

Man håller på att testa nanosilverlösning med An Phu Radiation Company, som är specialiserat på bestrålning.

Genom företagets bestrålningsrum åker allt från drakfrukter till tigerräkor.

Internationell erfarenhet viktig för forskarna

”Vi bestrålar 100 000 ton exportvaror årligen. En tredjedel är frukter, resten räkor och andra skaldjur eller fiskar” förklarar företagets teniska chef Nguyen Van Qoc.

Det är naturligt att han deltar i utvecklingen av nya produkter eftersom han har en magistersexamen från det nanoteknologiska laboratoriet. 

Nanoteknologia Vietnam. Nguyen Van Quoc, kuva: Marja-Leena KultanenNguyen Van Quoc är entusiastisk inför samarbetet med sin före detta studieplats.

”Det ekonomiska stödet från innovationsprogrammet är viktigt för oss, men ännu viktigare är det att våra forskare får erfarenhet av att sköta saker på internationellt sätt” betonar laboratoriets biträdande chef Tong Duy Hien.

Det är komplicerat att få nanosilverbehandling av exportlivsmedel godkänd. ”Man måste vara mycket noggrann, exportindustrin kan inte ta några risker”.

Forskare från USA:s livsmedels- och medicinalstyrelse har redan besökt Vietnam för att syna metoderna och utrymmena för behandlingen.

Nanoteknologiska laboratoriet vid Vietnams nationella universitet i Ho Chi Minh City är ett av 60 företagsprojekt som får understöd från ett innovationsprogram som Finland finansierar.

Marja-Leena Kultanen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 24.8.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi