Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Sopeat Mer från Kambodja vill bli ambassadör - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.8.2012

Min dröm: Sopeat Mer från Kambodja vill bli ambassadör

Sopeat Mer drömmer om att bli ambassadör, och önskar att folket i hennes land ska bli lyckliga snarare än rika.

Sopeat Mer, Kambodja. Foto: Olli MoilanenSopeat Mer från Kambodja önskar att regeringen i hennes land ska välkomna ungdomars deltagande. Foto: Olli Moilanen

Vem är du?

Mitt namn är Sopeat Mer och jag är 26 år. Jag växte upp i en liten by i södra Kambodja, i Kampotområdet. Nu bor jag i huvudstaden Phnom Penh.

Jag har många halvsyskon för båda mina föräldrar miste sina första äkta hälfter under Pol Pots regim (1975-1979). Jag känner inte till närmare detaljer, för de vill inte tala om de tiderna. En tant till mig har i alla fall berättat att min mammas man fördes bort hemifrån ”för att studera”, vilket alla visste betydde att han blev avrättad. Han var en högre tjänsteman och under Pol Pots tid dödades ofta folk med hög utbildning. Min pappas första fru dog under en förlossning, efter en sjukdom.

Efter att Pol Pots regim tog slut gifte mina föräldrar sig. Jag har tre systrar och tre bröder. Mina föräldrar är jordbrukare och senare har de också öppnat en affär. De arbetar inte mera för nu kan vi barn försörja dem.

Jag har inte gift mig ännu. Jag delar bostad med min lillebror och två systersöner. De studerar alla i Phnom Penh.

Vad arbetar du med och vilken utbildning har du?

Jag blev kandidat från Phnom Penhs universitet med kemi som huvudämne. Småningom blev jag intresserad av samhällsfrågor och lyckades få ett stipendium till Hong Kong. Där blev jag magister i u-landsforskning.

För tillfället jobbar jag som fri konsult i olika utvecklingssamarbetsprojekt. Jag blev just klar med min andel av ett evalueringsprojekt, där vi granskade två organisationers program under åren 2006-2012. Jag koncentrerade mig på jämställdhet mellan könen och mänskliga rättigheter. Förutom det är jag specialiserad på miljö och demokrati.

Jag letar efter ett heltidsarbete men är ännu helt nöjd med snuttjobb som fri konsult.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Svår fråga, tio år är en lång tid! Nå, åtminstone har jag nog en familj med ett eller två barn. Jag vill ha högst tre barn. Om tio år kanske jag är chef för någon organisation som driver kvinnors rättigheter eller mänskliga rättigheter. Jag skulle kanske kunna grunda en sådan själv.

Jag har också funderat på att grunda en konsultfirma som erbjuder tjänster åt organisationer.

Vad önskar du dig?

Jag önskar att Kambodja skulle utvecklas så att människorna skulle kunna njuta av livet. I många länder tar det materiella alltför stor plats. Min dröm är att folket i mitt land skulle bli lyckliga snarare än materiellt rika, och att vi ska kunna uppnå våra drömmar på ett hälsosamt sätt.

För att det ska gå måste vi klart och tydligt definiera vad vårt mål är, vad som är bra för oss. Annars kan det gå så att folk glömmer vad som är viktigast; lycka, att dela med sig och att stödja andra. Ofta går det så att sådana saker glöms bort när ekonomin tar fart.

Jag önskar att politiker och tjänstemän ska bli öppnare gentemot den nya generationen. Nu för tiden har de gamla mycket makt, och de yngres inflytande är litet. Regeringen skulle också kunna vara mer öppen för kritik. Bara på det sättet kan landet utvecklas i en mera demokratisk riktning.

Folk är fortfarande rädda på grund av det förgångna, och vågar inte vara öppna. Det här hoppas jag att ska förändras. 

Vad mig själv beträffar hoppas jag att jag ska kunna använda mitt kunnande för att förbättra mitt land. Jag skulle vilja bli ambassadör. Jag tror att ambassadörer spelar viktiga roller när det handlar om att höja Kambodjas profil och skapa relationer till andra länder.

Olli Moilanen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 24.8.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi