Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Elokuvavinkki: Maailma lasten silmin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 23.8.2012

Elokuvavinkki: Maailma lasten silmin

Kehitysyhteistyövaroin tuetut kotimaiset lyhytelokuvat sukeltavat Libanonissa, Bangladeshissa ja Suomessa asuvien lasten maailmaan.

Lintu toiselta taivaalta kuvaa toisen polven maahanmuuttajan kokemaa juurettomuutta. Kuva: Jarkko VirtanenLintu toiselta taivaalta kuvaa toisen polven maahanmuuttajan kokemaa juurettomuutta. Kuva: Jarkko Virtanen

Kolme ulkoministeriön viime vuosina tukemista globaaleja kehityskysymyksiä käsittelevistä dokumenteista antaa katsojalle mahdollisuuden kurkistaa lasten maailmaan.

Dokumenttien päähenkilöiden ympäristöstään tekemät havainnot tarjoavat pysäyttäviä tulkintoja niin jokapäiväisistä sattumuksista kuin globaaleista muuttoliikkeistä, kansainvälisiistä konflikteista ja ilmastonmuutoksestakin.  

Ihminen muuttolintuna

Lyhytelokuva Lintu toiselta taivaalta kertoo yhdeksänvuotiaan Estherin tarinan. Dokumentti on Katja Lautamatin ohjaama Taideteollisen korkeakoulun lopputyöelokuva.

Nigerialaistaustainen Esther on ulkopuolinen synnyinmaassaan Libanonissa. Kuva: Jarkko VirtanenNigerialaistaustainen Esther on ulkopuolinen synnyinmaassaan Libanonissa. Kuva: Jarkko Virtanen

Estheron syntynyt Libanonissa nigerialaisille, laittomasti maassa oleskeleville vanhemmille.

Hän elää vanhempiensa tavoin pysyvässä välitilassa, matkalla jonnekin. Jatkuva lähtöön asennoituminen, odotus ja piilottelu luonnehtivat tytön elämää.

Esther poimii ympäriltään tarkkanäköisesti huomioita globaalin muuttoliikkeen paradokseista. Lapsen kertojanääni havainnollistaa rotu- ja maarajojen keinotekoisuutta niin elähdyttävästi, ettei katsoja tiedä nauraako vai itkeä. Viipyilevä kuva tekee kokonaisuudesta runollisen.

Satuterapiaa

Dokumenttielokuvassa Mitä jos satu olisi lunta sukelletaan sadutusmenetelmän avulla suomalaisten ja libanonilaisten lasten mieliin. Kimmo Leedin ohjaama elokuva esittelee kahden maan lasten sielunelämään heidän itse kertomiensa tarinoiden kautta.

Sadutus on suomalainen keksintö, jossa lapsi kertoo tarinan, jonka aikuinen kirjaa muistiin. Lapset ottavat satuihin aineksia omasta elämästään ja mielikuvitusmaailmastaan. Olennaista on kuunteleminen: aikuinen voi oppia paljon lapsen ajatuksista, ja kokemus kuuntelevasta aikuisesta saattaa muuttaa lapsen maailman.

Sadutuksessa uusi satu syntyy kertojan ja kirjaajan välillä. Kuva: YLESadutuksessa uusi satu syntyy kertojan ja kirjaajan välillä. Kuva: YLE

Elokuvassa esiintyvä psykologi Kirsti Palonen on opettanut menetelmää ympäri maailmaa. Libanonissa hän on koonnut lasten tarinoita kriisitilanteessa ja sen jälkeen.

Elokuva vierailee Palosen mukana Shatilan pakolaisleirillä, jossa Libanoniin paenneet palestiinalaiset elävät aidattua elämää. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että heidän tarinansa tulee kuulluksi.

Elokuva näyttää, että lasten elämät ovat yhteneväisiä sadun maailmassa. Sadut tuovat niin Suomessa kuin Lähi-idässäkin ilon lasten kasvoille, mutta myös auttavat käsittelemään kipeitä kokemuksia.

Miltä ilmastonmuutos tuntuu?

Anna Blomin ohjaama Tarinoita Bangladeshista on sarja lyhyitä dokumentteja siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa lasten arkeen Bangladeshissa. Kehityskasvatuksellinen kokoelma tuo ilmastonmuutoksen vaikutukset lähelle katsojaa.

Jos koulussa ei ole kattoa, ovat ilmastossa tapahtuvat muutokset varsin kouriintuntuvia.

Bangladesh on yksi ilmastonmuutoksen eniten koskettamia maita, ja lapsetkin ovat kuulleet koko maan uhkaavan jäädä veden alle. Dokumentissa esiintyvien lasten yleisin pelon aihe ovatkin tulvat, jotka voivat toisinaan viedä koko kodin mennessään.

Sateiden ja tulvien lisääntyminen vaikeuttavat bangladeshilaisperheiden päivittäistä toimeentuloa. Dokumentin myötä kaukainen katsojakin voi saada aavistuksen siitä, miten ilmastonmuutos konkreettisesti tuntuu ja näkyy sille alttiimpien ihmisten elämässä.

Katariina Oivo

Elokuvia lainaan ulkoministeriön kirjastosta

Ulkoministeriön tukemia dokumenttielokuvia voi lainata ulkoministeriön kirjastosta, joka on kaikille avoin erikoiskirjasto. Kirjastossa voi selata kirjaston omaa tietokantaa ja lainata aineistoa. Ensimmäisellä lainakerralla tulee olla mukana henkilöllisyystodistus.

Kirjastosta voi lainata kehitysaiheisia DVD-tallenteita, joiden laina-aika on 2 viikkoa. DVD:t lähetetään pyynnöstä postitse asiakkaille. Asiakas maksaa palautuksen postikulut.

DVD:t löytyvät kirjaston aineistohaun avulla. Kaikista kansainvälisyyskasvatusaiheisista DVD-tallenteista saat listauksen asettamalla aineistotyypiksi Videotallenne ja käyttämällä vapaatekstihaun kentässä hakusanaa kansainvälisyyskasvatus. Haluttaessa yksityiskohtaisempaa hakua ja tarkempaa hakutulosta suositellaan käytettäväksi asiasanoja.

Kirjaston käyntiosoite on Laivastokatu 22 B, 00160 Helsinki

Verkkosivut löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/kirjasto

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 22.8.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi