Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Bibliotekarie i Tchad vill få ungdomar att läsa mera - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 15.8.2012

Min dröm: Bibliotekarie i Tchad vill få ungdomar att läsa mera

Manar Idris växte upp i en akademikerfamilj där det var viktigt att barnen fick utbildning. Manars dröm är att göra Tchad känt med kulturens hjälp.

Vem är du?

Mitt namn är Zahra Manar Adam Idris och jag är 28 år gammal. Jag skilde mig nyss efter tio års äktenskap, och har två pojkar som är fem och åtta år gamla. Jag bor med mina söner och släktingar i huvudstaden N’Djamena. Jag uppfostrades av mina morföräldrar och familjen är mycket viktig för mig.

Jag vill gifta om mig, men enligt islams regler måste jag vänta åtminstone tre månader och tio dagar efter skilsmässan.

Manar Idris. Foto: Anna PalmenManar Idris föräldrar var bägge två ministrar, och kulturen var alltid närvarande i familjens vardag. Foto: Anna Palmen

Vad arbetar du med och vilken är din utbildning?

Jag är kommunikationschef vid N’Djamenas nya nationalbibliotek och jag sköter också marknadsföringen. Biblioteket är det första i vårt land så jag känner mig privilegierad. Jag letar fram nya finansiärer för biblioteket, organiserar läsekretsar för ungdomar, ordnar konstutställningar och kulturevenemang, och dessutom samlar jag material till biblioteket. Vårt samhälle är väldigt gammaldags och traditionsbundet så det finns inte många kvinnor på höga tjänster.

Jag bodde i Frankrike med barnen och min ex-man i nio år och återvände till Tchad först ifjol. I Frankrike studerade jag offentlig rätt i tre års tid och min man höll på med påbyggnadsstudier. Livet i en liten fransk by var lugnt och behagligt men det var viktigt för mig att återvända till hemlandet och mina närmaste.

Jag är stolt över mina tchadiska rötter och vill göra mitt land känt, för jag vet att vi har stor potential. Det var sorgligt att inse att fransmännen inte känner till Tchad fast vi har varit en fransk koloni.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Då har jag en ny man och tio söner. Jag har alltid velat ha en stor familj, och speciellt söner. Min mormor hade bara två döttrar och jag lovade henna att föda många pojkar. Jag bor säkert i Tchad om tio år, och har en ledande ställning i någon kulturbransch.

Jag kommer från en akademikerfamilj och fick redan som ung resa till Saudiarabien och Frankrike med min morfar. Jag hoppas att också mina barn ska ha möjligheter att resa och utbilda sig.

Vad önskar du dig?

Jag drömmer om att ha en sådan ställning att jag kan göra vårt land känt med hjälp av kulturen. Jag älskar att läsa och jag vill utveckla våra ungdomars läsfärdighet. Genom böckerna kan man uppleva andra länder och resa till främmande kulturer fast man inte har råd till det i verkliga livet. Min son vet allt om faraonerna, fast han aldrig har besökt Egypten.

Jag önskar att folk kunde se Tchad som ett öppet land som bebos av vänliga och utbildade människor, i stället för att se krigets Tchad.

Anna Palmén

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 15.8.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi