Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Thailändsk fiskhandlare drömmer om en egen fiskaffär - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.8.2012

Min dröm: Thailändsk fiskhandlare drömmer om en egen fiskaffär

Fiskhandlaren Som Naja från Thailand njuter av att arbeta i kundservice och drömmer om att en tag grunda en egen fiskaffär.

Som Naja kan inte foreställa sig att gå sysslolös, utan önskar jobba så länge som möjligt. Foto: Pia Heikkilä Som Naja kan inte foreställa sig att gå sysslolös, utan önskar jobba så länge som möjligt. Foto: Pia Heikkilä
Vem är du?

Jag heter Som Naja. Jag är 52 år gammal och jag kommer ursprungligen från en ort söder om Bangkok. Jag har en make, tre barn och fyra barnbarn.

Mina barn är delvis i arbetslivet, två av dem är dock just nu hemma med sina egna barn. Min man är redan pensionerad eller alltså sjuk. Han hade tidigare ett litet tvätteri, men när han drabbades av en ryggåkomma, måste han sluta med det tunga arbetet. I bland hoppar han in och hjälper i en butik som ägs av en bekant.

Hela familjen har alltid bott i en ort söder om Bangkok, men min man kommer egentligen från norr. 

Vad arbetar du med och vilken är din utbildning?

Jag säljer fisk på Bangkoks torg och till mina uppgifter hör att ställa fram fisken, att sälja fisk, att rensa fisk, att ta emot betalning och att packa varor. Jag har avlagt grundskolan och jag är också sömmerska, dock självlärd.

När barnen föddes, var jag hemma med dem och min man jobbade långa dagar i tvätteriet. När barnen växt upp ville jag arbeta och fick anställning som sömmerska vid ett närbeläget skrädderi. När min man slutade arbeta, kom jag hit till fiskmarknaden för att arbeta, eftersom lönen var bättre och dagarna går snabbare. 

Hurdant föreställer du ditt liv om tio år?

Jag hoppas jag är frisk och ännu kan arbeta. Jag kan inte föreställa mig som sysslolös, jag njuter av att arbeta.

Jag skulle vilja grunda en fiskaffär, eftersom vi thailändare äter mycket fisk. Det är en mycket viktig och stabil bransch.

Dessutom tycker jag mycket om kundbetjäning, dagarna går lätt när man pratar med kunderna. Det skulle nog vara fint om jag hade min egen affär.

Vilka saker drömmer du om?

Jag önskar att min familjs ekonomiska situation hålls stabil trots min mans sjukdom och att jag får fortsätta arbeta så länge som möjligt.

Naturligtvis önskar jag att barnen och barnbarnen hålls friska och klarar sig i skolan och framåt i livet.

Om jag hade mycket pengar och tid skulle jag grunda min egen fiskaffär och kanske skulle jag utvidga företagsverksamheten till något annat område. Men det är i dessa tider svårt, eftersom den thailändska kulturen gynnar unga företagare - och jag är ju redan i mognare ålder!

Pia Heikkilä

Min dröm

Serien Min dröm handlar om människor från olika delar av världen. Intervjuerna publiceras år 2012, 2-3 stycken varje månad. Du kan föreslå intressanta personer att intervjua för vår redaktion. Adressen är: kehitys.verkot (at) formin.fi

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 9.8.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi