Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun unelmani: Thaimaalaisen kalakauppiaan haaveena oma myymälä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 9.8.2012

Minun unelmani: Thaimaalaisen kalakauppiaan haaveena oma myymälä

Thaimaalainen kalakauppias Som Naja nauttii asiakaspalvelutyöstä ja toivoo ehtivänsä perustaa vielä joskus ikioman kalakaupan.

Som Naja ei osaa kuvitella olevansa joutilaana, vaan toivoo pystyvänsä tekemään töitä mahdollisimman pitkään. Kuva: Pia HeikkiläSom Naja ei osaa kuvitella olevansa joutilaana, vaan toivoo pystyvänsä tekemään töitä mahdollisimman pitkään. Kuva: Pia Heikkilä
Kuka olet?

Nimeni on Som Naja. Olen 52-vuotias ja alun perin kotoisin Bangkokin eteläpuolelta. Minulla on aviomies, kolme lasta ja neljä lastenlasta.

Lapseni ovat osittain työelämässä, kaksi heistä tosin tällä hetkellä kotona omien lastensa kanssa. Mieheni on jo eläkkeellä tai siis sairaana. Hänellä oli ennen pieni pesula, mutta kun hän sai selkävamman, hänen piti lopettaa raskas työnteko. Joskus hän tuuraa yhden tutun kaupassa.

Olemme koko perhe asuneet aina Bangkokin eteläpuolella, tosin mieheni on kotoisin pohjoisesta.  

Mitä työtä teet ja mikä on koulutuksesi?

Myyn kaloja Bangkokin torilla, ja toimenkuvaani kuuluu kalojen esillepano, niiden myynti, puhdistus, rahastus ja tavaroiden pakkaus. Olen käynyt peruskoulun ja minulla myös ompelijan ammatti, jonka tosin olen itseoppinut.

Kun lapset syntyvät, olin kotona heidän kanssaan ja mieheni teki pitkää päivää pesulassa. Lasten kasvettua halusin tehdä jotain työtä, ja sain paikan ompelijana läheisestä vaatturinliikkeestä. Kun mieheni lopetti työnteon, tulin tänne kalamarkkinoille töihin, koska palkka on parempi ja päivät menevät nopeammin.  

Millaiseksi kuvittelet elämäsi kymmenen vuoden päästä?

Toivon olevani terve ja pystyväni tekemään vielä silloinkin töitä. En osaa kuvitella olevani joutilaana, vaan nautin työnteosta.

Haluaisin perustaa oma kalakaupan, koska me thaimaalaiset syömme paljon kalaa. Se on hyvin tärkeä ja vakaa elinkeino.

Lisäksi tykkään kovasti asiakaspalvelusta, päivät sujuvat mukavasti asiakkaiden kanssa rupatellessa. Olisihan se hienoa, jos minulla olisi oma liike. 

Mistä asioista unelmoit?

Toivon, että perheeni taloudellinen tilanne pysyy vakaana mieheni sairaudesta huolimatta ja että saan jatkaa työntekoa niin kauan kuin mahdollista.

Tietenkin toivon, että lapset ja lastenlapset pysyvät terveinä ja pärjäävät koulussa ja elämässä eteenpäin.

Jos minulla olisi paljon rahaa ja aikaa, perustaisin oman kalakaupan ja ehkä laajentaisin bisnestä johonkin muulle osa-alueelle. Mutta se on näinä päivinä vaikeaa, koska thaimaalainen kulttuuri suosii nuoria yrittäjiä – ja minähän olen jo kypsemmässä iässä!

Pia Heikkilä

Minun unelmani

Minun unelmani -tarinat kertovat ihmisistä eri puolilla maailmaa. Haastattelut ilmestyvät vuoden 2012 aikana 2–3 tarinan kuukausitahtia. Voit ehdottaa kiinnostavia haastateltavia toimituksellemme sähköpostitse kehitys.verkot (at) formin.fi.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 9.8.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi